מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: לאסטרוציטים חדשים תפקיד מפתח בריפוי לאחר פגיעה מוחית
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 08/04/14

מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: לאסטרוציטים חדשים תפקיד מפתח בריפוי לאחר פגיעה מוחית

הייצור של סוג מסוים של תאים במוח שנחשב מכשול בדרך לריפוי עשוי להיות נחוץ כדי לעצור דימום ולקדם את התיקון לאחר אירוע מוחי או פגיעת ראש, מדווחים חוקרים בדו"ח הדוכס לרפואה.

בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם גם כי תאים אלה, המכונים האסטרוציטים, ניתים לייצור מתאי גזע במוח לאחר פציעה. הם נודדים למקום שבו הנזק והם הרבה יותר יעילים בקידום התאוששות מאשר סברו עד כה.

תובנה זו ממחקרים בעכברים, דווחה בכתב העת Nature ועשויה לעזור לחוקרים לפתח טיפולים.

"תהליך ההחלמה מפציעה הוא מורכב", אמר המחבר ד"ר קואו ג'ורג', פרופסור לביולוגיה של תא, רפואת ילדים ונוירוביולוגיה באוניברסיטת דיוק. "יש הרבה עניין בכמה נוירונים חדשים יכולים לעורר התאוששות תפקודית, אבל הנוירונים מבלי לעצור את הדימום, הנוירונים אפילו לא מקבלים הזדמנות.המוח איכשהו יודע את זה, ולכן אנחנו מאמינים שזו הסיבה שהוא מייצר אסטרוציטים ייחודיים אלה בתגובה לפציעה".

הוסבר והובהר על ידי מיקי שחם, כי זה עשרות שנים, דם טבורי מהווה את המקור היחיד והמועדף בטיפולי מעררכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר ואינם נושאים עדיין מערכת חיסונית המתפתחת רק חצי שנה לאחר מכן. עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים השונים של כ 250 סוגי תאי הגוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.

בכל שנה, יותר מ 1.7 מיליון אנשים בארצות הברית סובלים מפגיעה מוחית טראומטית, על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן. עוד 795,000 איש בשנה סובלים משבץ. טיפולים מעטים זמינים לטיפול בנזק מפציעות כאלה.

קואו ועמיתיו באוניברסיטת דיוק מעוניינים בהחלפת נוירונים שאבדו לאחר פגיעה מוחית כדרך לשקם את התפקוד. הנוירונים, מרגע שנפגעו, לא יכולים להתרבות ולכן רוב מאמצי המחקר התמקדו בגרימת תאי גזע המוח לייצר נוירונים בוגרים יותר כדי להחליף אותם.

אסטרטגיה זו הוכיחה קשה, מפני שבנוסף לנוירונים, תאי גזע עצביים גם מייצרים אסטרוציטים ותאי גליה. למרות שתאי גלייה חשובים לשמירה על התפקוד התקין של תאי עצב במוח, הייצור המוגבר של האסטרוציטים מתאי גזע עצביים נחשב למוצר לוואי לא רצוי, גורם ליותר נזק מתועלת. האסטרוציטים מתרבים ומפרישים חלבונים שיכולים לגרום לדלקות ועוברים מוטציות גנטיות שיכולות להוביל לגידולי מוח.

נמסר לעורכי האתר כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.

במחקר בעכברים, צוות דיוק מצא תובנה בלתי צפויה על האסטרוציטים המופקים מתאי גזע לאחר פציעה. תאי גזע גרים באזור מיוחד או "נישה" במוח לאחר לידה הגורמים לרביית תאי עצב וגליה בפרופורציות הנכונות המבוססות על רמזים מהרקמה הסובבת.

לאחר פציעה, לעומת זאת, נוצרים אסטרוציטים נוספים באופן משמעותי, צוות דיוק מצא שהם שונים מהאסטרוציטים שמיוצרים ברוב האזורים האחרים של המוח. תאים אלה עושים את דרכם לאזור הפגוע כדי לסייע להפוך את צלקת מאורגנת, אשר מפסיקה את הדימום ומאפשרת החלמה של רקמות.

כאשר הדור של האסטרוציטים האלה נחסם בניסוי לאחר פגיעה מוחית, הדימום התרחש סביב האזורים שנפצעו והאזור לא הגליד.

"אנחנו שמחים מאוד על הגמישות המולדת הזאת בתאי גזע עצבי והיכולת לדעת בדיוק מה לעשות כדי לעזור למוח לאחר פציעה", אמר קואו. "הדימום במוח לאחר פגיעה היא בעיה נפוצה ורצינית לחולים, מחקר נוסף לאזור זה עשוי להוביל לטיפולים יעילים להתאוששות מוח מואצת לאחר פציעה."

עד כה, עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, שכן "ה" בעיה של התחום מציל החיים הזה היא ביעילות האיסוף הנמוכה מאוד של דם טבורי, המביא למספר מוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים שהם רוב החולים והממשיכים להידרש לתרומות תאים פחותים ביכולותיהם של תורמים. המצב נמצא בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר) שיכול לשרת גם:

· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.

· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.

· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article42531.aspx