1325אסתרית בלצן-אריה-מוזיאון תא |
1325אסתרית בלצן-אריה-מוזיאון תא
צילומים-אלי ליאוןבסידרת "קלאסיקה במימד אישי" שמענו הפעם קונצרט הרצאה עלנושא "אריה".
השתתפו הפעם ד"ר אסתרית בלצן-העורכת והמגישה של הסידרה.אורחים שלה בתכנית היו איילת אמוץ ,רביעיית ארטג'אז מאסטוניה והכנר אנדרסמוסטונן.הפעם אסתרית בלצן החליטה לשלב בין המוסיקה הקלאסית הבארוקיתלבין המוסיקה המודרנית הרוקית.היה זה מופע שהצליח ביותר והתקבל מאוד מאוד יפה הן עלידי הקהל המבוגר והשמרני והן על ידי הלא כל כך צעיר.המילה אריה מוצאה מהמילה האיטלקית ARIAשפירושה אויר.
אריה הנה יצירה מוסיקלית לשירת סולו, להבדיל משירת מקהלה.היאצורה יסודית שמשתמשים בה גם בסוגי יצירות אינסטרומנטליות או ווקליות.לרוב האריהמבוצעת ע"י סולן בלווי תזמורת או כלי מוסיקלי.האריה מבטאה בדרך כלל את רגשי הגיבורים במנגינה יפה.זהו בעצםשיר הנמצא במקום מרכזי באופרה האיטלקית.
אריה אינו מונח שמשתמשים בו רק באופרות אלא גם בקנטטות וגםכיצירה עצמאית.
יש גם קטעים למוסיקה אינסטרומנטלית הנקראיםאריה.בלצן הסבירה הקשר בין אויר לשיר ואמרה שאויר זה מצרך צריכהבסיסי.אריה זה שיר. האריה מעשירה את חיינו לכן המילה שיר מהוה חלקמהמילה"מעשירה"בטהובן לא כתב אריות.הוא רצה ללמוד ממוצרט איך לכתוב אריותוכתב יצירה בשם 12 וריאציות על אריה מתוך האופרה נשואי פיגרו שלמוצרט.
בהקשר זה שמענו את אחת הוריאציות .
בהמשך נוגנו שתי וריאציות אחד בביצוע בארוקי והשניה בביצוערוקי.השתתפו בביצוע רביעית ארטג'אז והכנר אנדרס מוסטונן.
לשתי הגרסאות חן משלהן וכל אחד יואהב את הגירסהלטעמו.
בטהובן חשב גם שהנדל הנו המלחין הגדול ביוצרים שהוא ידעושמענו אריה מתוך האופרה "אחשוורוש שלו.באך כתב אריות אך הן נכתבו לתזמורת ולא לקול ולדוגמא "האריהלמיתר סול" מתוך הסויטה מס 3 לתזמורת ששמענו.על יצירה אחרת של באך "וריאציותגולדברג" אסתרית בלצן סיפרה איך נכתבה היצירה.
באך היה בן 35 ,התאלמן מאשתו והיו לו 11 ילדים.סיפרו לושהבוס של גולדברג לא מצליח להרדם ומבריו חיפשו דרך לעזור לו.בעקבות זה באך כתב את"וריאציות גולדברג "ובה 30 וריאציות שונות.
הושמעו כמה וריאציות בהרכבים שונים של המשתתפיםבמופע.
כאשר רביעית אורטג'אז ביצעה כמה וריאציות הן נשמעו חייותר,רענון יותר,עכשוי יותר.הושמעה אריה "אחרי מותי" מאת פרסל מהאופרה "דידו ואנאס".זהושיר שמשאיר משהו בזכרונך ודידו כל מה שהוא ביקש היה רק לזכור אותה.
הביצוע של זמרת היה מצויין.בטהובן אמנם רצה ללמוד ממוצרט לכתוב אריה אך לא הצליחבמשימתי. הוא כתב רק אופרה אחת-פידליו ובה אין אף אריה שאפשר לזכור אולזמר.
כמעט בסוף חייו כתב מנגינה לשיר, לא לזמר וסולן אלא למקהלה-שיר תהילה לשימחה עפ"י טקסט של שילר.
שיר זה במרוצת השנים עם איחודה של אירופה הפך להימנון האיחודהאירופי וכך נכנס להיכל התהילה.
זאת מנגינה שמאחדת בני אדם בכל מקום,מלכדת וממריאה עד מרוםותחבקת את כולם.
שמענו עיבוד של השיר שלא היה כל כך לטעמי .שוב ענין של טעםואולי הרגל.בזמן האחרון קרו שני מקרים בהיכל התרבות ובמוזיאון ת"א שבהםהחליטו "לשפץ" את מוצרט ברקויאם שלו ואת הסימפוניה ה9 של בטהובן.
אני בעד חידושים ואוהב לשמוע עיבודים שונים בסיגנונותשונים, אך נראה לי שהפעם שני העיבודים- "השיפוץ" לא עלו יפה.הנדל שם ביצירותיו את הזמר במרכז היצירה בעוד שאצל באךהקול מהוה רק חלק ממנה כאשר התזמורת במרכז ולא הזמר.
איילת אמוץ היתה הסולנית לאורך כל המופע.יש לה קול מצו סופרןנהדר והיא הנעימה את הבקר בזמרתה היפה.לראות או לא לראות:תכנית נהדרת,מופע שילוב שהצליחביותר.נכתב על ידי elybikoret-אלי ליאון ,19/1/2015 16:21אלי ליאון [email protected] טל03-6856786 עיתונאי-מבקראמנות, חבר אגודת העיתונאים ת"א ותא המבקרים שליד האגודה. מנהל קהילות פנאיותרבות "מוטקה"אני מזמין אתכם להכנס לאתרי בו ריכזתי ביקורות שכתבתי והתפרסמו באתרי אינטרנט שונים בכל שטחי האמנות,חיבורים שכתב פרופ',יוסי גמזווחומר אחר. הכתובת www.elybikoret.022.co.il
|