קצבת זקנה - מערכת הביטוח הסוציאלי בישראל
ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן
הטכניון - הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".
אוניברסיטת חיפה - הפקולטה לניהול - מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונות החשבונאות" לתואר MBA.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
קצבת זקנה הינו ענף בביטוח הלאומי הנמצא במערכת הביטוח הסוציאלי והמשולם על ידי המוסד לביטוח הלאומי. מקצבת הזקנה נהנים מרבית תושבי ישראל אשר הגיעו לגיל זקנה. בישראל, קצבת הזקנה משולמת למי שמתקיימים בו התנאים המזכים. סכום הקצבה הבסיסי הינו קבוע.
קצבת הזקנה נועדה להבטיח לתושבי ישראל הכנסה חודשית קבועה לעת זקנה. לקצבת זקנה יהיה זכאי תושב ישראל שהיה מובטח בביטוח לאומי ושולמו עבורו דמי ביטוח לאומי בהתאם לקבוע בחוק (בכפוף לתנאים נוספים).
מבוטח, אשר הגיע לגיל הפרישה והכנסתו (לא כולל הכנסה מפנסיה) לא עולה על השיעור המרבי שנקבע, יהיה זכאי לקצבת זקנה מלאה. הסכום המרבי תלוי בהכנסה, במקור ההכנסה וכן, במצב משפחתי. בהתאם לאותם תנאים ניתן לקבל גם קצבה חלקית. תושבים, אשר אינם זכאים לקבלת קצבת זקנה החל מגיל הפרישה בשל הכנסתם הגבוהה, יהיו זכאים לקצבה ללא מבחן ההכנסה החל מגיל הזכאות לקצבה שהינו 70 לגבר ו-65 לאישה. כמו כן, מבוטחים אלה, יקבלו תוספת דחיית קצבת הזקנה בשיעור של 5% עבור כל שנה שבין גיל הפרישה לבין גיל הזכאות לקצבה.
המבוטח צריך לעמוד בתקופת אכשרה המזכה. מספיק לעמוד באחד מתקופות אכשרה שלהלן:
גבר או אישה, חייבים להיות מבוטחים בביטוח זקנה במשך 60 חודשים בתוך 10 שנים האחרונות שקדמו לגיל המזכה, או, גבר או אישה חייבים להיות מבוטחים בביטוח זקנה 144 חודשים במשך כל חייהם, או 60 חודשים כך, שמספר החודשים שהיו מבוטחים עולה על מספר החודשים שלא היו מבוטחים.
לגבי אישה קיימים חריגים מסוימים בהתאם למצבה המשפחתי והתעסוקתי, לדוגמא, אישה עשויה להיות זכאית לקצבת זקנה מגיל פרישה גם אם לא צברה את תקופת האכשרה הנדרשת אם היא גרושה, אלמנה שלא מקבלת קצבת שאירים או קצבת תלויים בנפגעי עבודה, עגונה, נשואה לבן זוג שאינו מבוטח בביטוח זקנה, קיבלה קצבת נכות כללית בחודש שקדם לחודש שבעבורו היא זכאית לקצבת זקנה. בנוסף, אישה רווקה פטורה מלצבור תקופת אכשרה, אם עלתה לארץ לראשונה אחרי גיל 59-55, בהתאם לפרוט המופיע בטבלה באתר של המוסד לביטוח הלאומי.
דוגמא: גבר שעלה לארץ לפני 15 שנה והיה מבוטח בביטוח זקנה במשך 65 חודשים, במידה והוא לא צבר 60 חודשים במשך 10 שנים אחרונות, הוא לא עומד בתקופת אכשרה מאחר ומספר החודשים שבהם היה מבוטח מאז עלה ארצה, קטן ממספר החודשים בהם לא היה מבוטח.
תושב חוזר, שלא צבר אחת מהתקופות המפורטות לעיל יכול להיות זכאי לגמלת זקנה מיוחדת עד שיצבור את תקופת האכשרה הנדרשת.
עבור יחיד - סכום קצבת הזקנה הבסיסית לחודש עומדת על סכום של 1,531 ₪ (אם התושב הינו מעל גיל 80 הסכום עומד על 1,617 ₪).
עבור זוג - סכום קצבת הזקנה הבסיסית לחודש עומד על 2,301 ₪. (אם התושב הינו מעל גיל 80 הסכום עומד על 2,387 ₪).
מבוטח שהגיע לגיל הפרישה, ישלם לו המוסד לביטוח הלאומי קצבה חודשית בשיעור 17.7% מהסכום הבסיסי (1,531 ש"ח - מינואר 2015).
בעבור בן זוג - משתלמת תוספת של 8.9% מהסכום הבסיסי (770 ש"ח).
התוספת בעד תלוי בגיל המותנה, מותנית בכך שהכנסות בת הזוג אינן עולות על הסכום המתקבל לפי פרט 1 של לוח ט' לחוק (5,278 ש"ח מינואר 2015).
אם שני בני הזוג, כל אחד בנפרד, עונים על תנאי הזכאות לקצבת זקנה, יקבל כל אחד מהם קצבה ליחיד - כל אחד לחוד יקבל קצבה כיחיד.
הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול - מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050
e-mail: [email protected]