מחקרים מוכיחים שבנייה ירוקה משתלמת!
נכתב על ידי: מיכאל לוי
תאריך: 02/04/15

מטרת המחקר היא להציג את הערכות של העלויות והתועלות הכלכליות של בנייה ירוקה במבני משרדים בישראל. מהממצאים עולה כי הבניין  הירוק (במידה והיה נבחן לפי דרישות התקן לבנייה ירוקה בת קיימה ת''י 5281) צפוי לקבל 61.5 נקודות. בניין הייחוס (בנוי לפי בנייה קונבנציונלית לא ירוקה) צפוי לקבל לפחות 34.25 נקודות. נמצא כי עלות ההשקעה הנוספת בייחס לעלות בנייה קונבנציונלית היא 1.5% בלבד. אחוז זה תואם את הממצאים ממחקרים מחו''ל ומישראל אשר מצאו שבממוצע תוספת העלות של בנייה ירוקה הינה בין 0-3% בלבד או 48-58 שקלים למ''ר .

תאורה חיסכונית – למרות שהעלות מערכות תאורה בשני הבניינים כמעט זהה, בבניין ירוק מיושמת בו מערכת תאורה חיסכונית וחכמה עם עומס תאורה קטן בכ-23% מעומס התאורה של המערכתת בבניין הייחוס. מערכת זו צפויה לחסוך כ-63% מהוצאות החשמל על תאורה, כלומר כ-224000 שקלים בשנה.

חיסכון

הבניין הירוק חסכוני בכ-50% לעומת בניין הייחוס בצריכת החשמל עבור תאורה, חימום וקירור. ההשקעה תחזיר את עצמה תוך 3-4 שנים בלבד. התשואה השנתית בזכות ההשקעה הנוספת הינה כ-30% . החיסכון המצטבר לאחר 10 שנים נאמד בכ-2.7 מיליון שקלים.

חגי קוט כותב: '' בנייה ירוקה מתמקדת בצמצום תשומות האנרגיה,  המים ומשאבים נוספים הדרושים לבניית מבנים והפעלתם. בנוסף, היא מייצרת סביבת פנים בריאה ונעימה לשימוש. מחקרים מחו''ל מצאו שתוספת ההשקעה לבנייה ירוקה ביחס לבנייה רגילה הינה רק אחוזים בודדים בלבד, ושהיא מחזירה את עצמה תוך 3 שנים על ידי חיסכון במים ואנרגיה, ירידה בתחלואה של דיירים ומשתמשים ועלייה בפרודוקטיביות של עובדים ותלמידים. המחקר בדק את עלות הבנייה הירוקה בישראל, וזאת על פי 2 בנייני רב קומות בדרגה מצטיין. המחקר מנתח את העלויות בפועל של הרכיבים הירוקים אשר הוטמעו בבניינים בהשוואה להערכת עלויות של בנייני ייחוס קונבנציונלים. מהמחקר עולה שסך ההשקעה הנוספת בגין רכיבים ירוקים ביחס לעלות הבניינים הוא בין 2-4% בלבד וכי סך ההשקעה הנוספת בממוצע לדירה הינו כ-26000 שקלים ו12000 שקלים בהתאמה.


מחקר על עלויות בנייני מגורים ירוקים לפי תקן ישראל 5281.

מהמחקר עולה שסך ההשקעה הנוספת בגין רכיבים ירוקים הינה בין 2-4% בבנייני מגורים (עלות נוספת לדירה הינה 12000-26000 שקלים בלבד.

בישראל חברת מקנזי העריכה בשנת 2009 כי צריכת החשמל המיוחסת לבניינים עומדת על 60% מצריכת החשמל הכללית במדינה, וכי בניינים אחראים לכמעט שליש מפליטות גזי החממה במדינה. באותה שנה צריכת המים לבתים הייתה כ38% מכלל המים שסופקו לצרכנים. ניתן להפחית את צריכת המשאבים על ידי הטמעת של עקרונות הבנייה הירוקה בבניינים חדשים ובשיפוץ בניינים קיימים באמצעות תקנים לבנייה ירוקה.


בסקירה של נתוני עלויות בנייה ירוקה כפי שנבדקו בישראל ובעולם בשנים האחרונות נמצא כי עלות ההשקעה הנוספת לבנייה ירוקה משתנה ברמת ההסמכה של תקן הבנייה הירוקה והיא מהווה בישראל בין 1-5% מהעלות הכוללת של הבנייה בבנייני מגורים, משרדים ומלונאות. נמצאים אלו תואמים לנתונים בחו״ל המציינים טווח זל 0-10% כאשר על פי רוב הפרמיה הירוקה להסמכה בסיסית הינה עד 2% בלבד. חשוב לציין כי במדינות מפותחות בעולם, חלק ממרכיבי הבנייה הירוקה הוטמעו במהלך השנים בבנייה הסטנדרטית ולכן עלות התוספת עבור בנייה ירוקה נמוכה יחסית. כמו כן, עם הגידול בפרויקטים ירוקים והטמעת רכיבים של הבנייה ירוקה בתפוצה רחבה, העלויות המשויכות לבנייה ירוקה הולכות ויורדות עם הזמן.


עלויות מבני מגורים ירוקים בעולם

מחקר בינלאומי בדק כ-300 בניינים בשבע מדינות שונות ומצא כי תוספת העלות עבור בניינים ירוקים הייתה נמוכה מ2% ורק לעיטים רחוקות הגיעה עד 10%. המחקר מצא שבניינים ירוקים חוסכים כ33% באנרגיה ושחיסכון זה לבדו הספיק בכדי לכסות את תוספת העלות תוך 3-5 שנים.


עלויות מבני משרדים ירוקים בעולם

מחקר מצא כי תוספת העלות עבור הסמכת המבנים לתקן leed נעה בין 2-3% מעלויות הבנייה ופחות מ2% מסך עלויות הפרויקט. מחקר נוסף מצא שהעלות הממוצעת של בניית משרדים מוסמך leed הייתה נמוכה ב6% מעלות בניית מבנים רגילים.

תוצאות כאלו מאשרות עדויות לפיהן בניית בניין ירוק יכול להיות אף זולה יותר מבניית בניין קונבנציונלי.


במחקר נוסף שנעשה על 33 פרויקטים מוסמכי leed בארה״ב, נמצא כי תוספת של 2% בהוצאות הבנייה עבור הטמעת פתרונות לבנייה ירוקה צפויה להביא רווח של פי 10 מההשקעה הראשונית תוך 20 שנים.

במחקר נוסף נבחנו נתונים מתשע מדינות, מצאו כי החזר ההשקעה הממוצע עבור בנייה ירוקה הינו 8 שנים בבנייה חדשה ו7 שנים בפרויקטים של שיפוצים.

באסטרליה, מחקר בדק 428 בניינים ומצא כי החסכון במי שתייה מכלל הבניינים שהוסמכו שווה ל1300 בריכות שחייה אולימפיות בשנה, החסכון בפליטות גזי חממה שווה להורדתם של 172000 כלי רכב מהכביש כל שנה והחסכון בחשמל שווה לשימוש השנתי הממוצע של 76000 בתי אב באוסטרליה. מקור: green building council of Australia

The value of green star - a decade of environmental benefits, may 2013

הערה חשובה

לפעמים, פוטנציאל החסכון באנרגיה ומים בבניינים ירוקים לא ממומש בהתאם לתכנון. חשוב לראות בנייה ירוקה כתהליך שלא מסתיים בהסמכת הבניין אלא ממשיך עם שימוש, ניהול ותפעול נכון של הבניין על ידי המשתמשים.


בנייה ירוקה חוסכת כסף ללקוחותיכם!

מיכאל לוי

אדריכל ומומחה לבנייה ירוקה


 
אודות המחבר

מיכאל לוי

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article45792.aspx