מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: בטיחות תאי גזע אנושיים לטיפול במחלות.
השתלות hESC משמשות בין היתר לטיפול באובדן ראייה חמור.
עודכן על ידי מיקי שחם כי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Lancet מספק עדות ראשונה לבטיחות לטווח ארוך וסבילות של השתלת תאי גזע עובריים אנושיים (hESCs) בבני אדם.
"לתאי גזע עובריים יש הפוטנציאל להפוך לכל סוג תא בגוף, אך ההשתלה כרוכה בבעיות כולל סיכון לדחייה חיסונית", מסביר פרופ' רוברט לאנץ, מדען ראשי בטכנולוגיה תאית מתקדמות בארה"ב. "כתוצאה מכך, איברים שאינם מייצרים תגובה חיסונית חזקה כגון העין, הפכו לחלקים הראשונים של גוף האדם ליהנות מטכנולוגיה זו."
בשני מחקרים, hESCs הובדלו לתאי אפיתל - הפיגמנט ברשתית והושתלו תשעה חולים עם ניוון מקולרים סטארגארט ותשעה חולים עם ניוון הקשור לגיל, הגורמים המובילים של עיוורון בקרב בוגרים בעולם המפותח.
אין טיפולים יעילים קיימים וסופו של דבר תאי אור הקולט (קולטי אור) של הרשתית המנוונת מובילים לעיוורון מוחלט.
מיקי שחם מציין, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.
מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורתופדיה ועוד.
לכל המשתתפים הוזרק אחד משלושה מינונים שונים של תאי רשתית (50,000, 100,000, 150,000) של תאים אל תוך החלל aמתחת לרשתית העין.
תאים שמקורם ב- hESC נסבלו היטב לתקופה של עד 37 חודשים לאחר השתלה. אין חששות בטיחות (לדוגמא, פרוליפרציה מוגברת או דחייה), בעיניים שטופלו במהלך מעקב של 22 חודשים. תופעות לוואי היו קשורות עם הניתוח ודיכוי חיסוני, אבל אף אחד מהם נחשב כקשור לתאים ממקור hESC.
בדיקות מעקב הראו כי ב- 10 מתוך 18 עיניים שטופלו חל שיפור משמעותי בראייה. חדות ראייה נשארה אותו הדבר או השתפרה בשבעה חולים, אך ירד בחולה אחד.
לדברי מחבר שותף פרופ' סטיבן שוורץ ממכון Eye Institute בלוס אנג'לס, ארה"ב, "התוצאות מראות את הבטיחות והבטחה של hESCs לשנות אובדן ראייה מתקדם באנשים עם מחלות ניווניות ומסמנות צעד מרגש לכיוון באמצעות hESC - תאי גזע כמקור בטוח של תאים לטיפול בהפרעות רפואיות שונות הדורשות תיקון רקמות או החלפה. "
מיקי שחם – ימשיך לעדכן את הגולשים בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית.
אנתוני אטאלה, מנהל המכון לרפואת רגנרטיבית, בבית הספר לרפואה ווינסטון סיילם, צפון קרוליינה, ארה"ב אומר, "העבודה על ידי שוורץ ועמיתיו היא הישג גדול, אבל להגיע לנקודה זו לא היה חלק. מאז גילויו של hESC בשנת 1998, הרבה התברר, כולל דיונים פוליטיים, אתיים ומדעיים, עם דחיפה כוללת להבטחה של טיפולים אנושיים.
עכשיו, יש לנו מעקב שמשתרע על יותר מ- 3 שנים בחולים שטופלו בתאי גזע המופק מhESC , המראה בטיחות ויעילות לכאורה . עבודה רבה נותרה לפני ש- hESC וטיפולים בתאי גזע מושרים יעברו רגולציה, אבל התהליך הותנע .