מהי רשלנות רפואית בלידה?
נכתב על ידי: אלעד שניר
תאריך: 21/07/15

תביעות רשלנות רפואית בלידה מוגשות בשל חשד למתן שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת הזהירות הסבירה, ובתנאי שהשירותים הרפואיים גורמים נזק למטופל שלא היה נגרם אלמלא הסטייה. למרות השם המבלבל, תביעות רשלנות רפואית בלידה מתייחסות לטיפולי פוריות, למעקב הריון, ללידה עצמה ואפילו לטיפול בילוד אחרי הלידה. במילים אחרות, הנושא כולל את כל השתשלשלות האירועים סביב ההריון והלידה. אפשר להתייעץ עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית כדי להגיש את התביעות הללו ולקבל את הסעדים הקבועים בחוק.

התרחשותה של רשלנות רפואית בלידה או במעקב הריון גורמת תוצאות חמורות ונזקים בלתי הפיכים. בתי המשפט מתייחסים בחומרה לרשלנות מן הסוג הזה ומטילים אחריות כבדה על הרופא, על הצוות ועל המוסד הרפואי המטפל. רשלנות רפואית עומדת בראש סדר העדיפויות של בתי המשפט ובנוגע לטיפולי פוריות, הריון או לידה יש לה משמעות מיוחדת נוספת. פסקי הדין סביב הרשלנות הרפואית אמורים לייצר מצד אחד הרתעה, אך מצד שני לאפשר לניזוקים להתמודד עם ההוצאות ועם עוגמת הנפש.

תכונות של רשלנות רפואית בלידה

יש מאות ואלפי מקרי רשלנות רפואית בלידה וקצרה היריעה מלהכיל התייחסות לכולם. אף על פי כן, בהחלט ניתן לציין את הנקודות העיקריות ולזהות תכונות של רשלנות לאורך הטיפול הרפואי בהריון. בראש ובראשונה, אישה המתקבלת לבית החולים עם תחילת הלידה חייבת לעבור בדיקות שונות. אסור לרופא להסתמך רק על הנתונים המופיעים בכרטיס מעקב ההריון ומחובתו להפנות את היולדת לבדיקות ממוקדות, במידה והוא מוצא לנכון. הבדיקות העיקריות שהיולדת אמורה לעבור הן לדוגמא בדיקות שתן, דם וסוכר, בדיקות מוניטור, הערכת משקל וגם בדיקה וגינלית. קבלת יולדת ללא ביצוע הבדיקות המופיעות לעיל מעלה חשד חמור לרשלנות רפואית.

מבחינת הלידה עצמה, הדגש הוא על מחויבתו של הצוות הרפואי לנתב את הלידה בצורה נכונה. חברי הצוות צריכים לזהות מתי העובר נתקע בתעלת הלידה, לשקול לידה באמצעות מכשירים ולהמליץ על ניתוח קיסרי ועל סיום מהיר. צוות רפואי שלא מנהל את הלידה נכון או תוך סטייה מרמת הזהירות הנדרשת עלול לעמוד בפני תביעות רשלנות. ניהול לא תקין של הלידה נחשב רשלנות רפואית ומזכה בפיצוי כספי משמעותי.

היעדר מיומנות של הצוות הרפואי

כל מסקנה של הצוות הרפואי במהלך הלידה אמורה להיות מגובה בחוות דעת של רופא מומחה. גיבוי וחוות דעת מאפשרים התמודדות עם בעיות שונות המתעוררות במהלך הלידה, כמו גם מניעה של מצבי חירום ונזקים בלתי הפיכים.

לאחר התייעצות עם מומחים צריכים הרופאים להציג ליולדת את מסקנתם ולהסביר לה על הסיכויים והסיכונים של כל פרוצדורה. עליהם ליידע אותה לגבי ההליכים הרפואיים הרלוונטיים, לפרוש בפניה את כל האפשרויות ולפרט על תופעות לוואי. בתי המשפט מבינים את המורכבות שבהתנהלות כזו מול יולדת בחדר לידה, אך הם עדיין מתייחסים לכך בכובד ראש. במילים אחרות, רופאים לא יכולים להגן על עצמם בתביעות רשלנות רפואית בלידה בתואנה שלא הסבירו את אופי הפרוצדורה בגלל מצבה של היולדת. זו לא טענה מקובלת והיא אינה קבילה.

בסופו של דבר, רשלנות רפואית בלידה מתחילה ונגמרת בהיעדר מיומנות של הצוות הרפואי. בתי המשפט מוחלים לרופאים על טעויות אנוש ולא מטילים עליהם אחריות במצבים מן הסוג הזה. מנגד, בתי המשפט בהחלט קובעים סעד כספי גבוה ומטילים אחריות מלאה על רופאים שמספקים שירותים תוך סטייה מרמה מקובלת וסבירה של מיומנות. זו הנקודה החשובה שצריך לזכור בעת התלבטות לגבי הגשת תביעות רשלנות רפואית בהריון ולידה.


 
אודות המחבר

כותב מאמרים משפטיים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article46562.aspx