התוספות הנלוות לשכר העבודה
ד"ר איתמר כוכבי עורך דין, רואה חשבון וכלכלן
הטכניון – הפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, מרצה בקורסים "חשבונאות ניהולית מתקדמת" ו"בקרת עלויות".
מרצה מצטיין טכניוני – הצטיינות יתירה בהוראה לשנת תשע"ה סמסטר חורף.
אוניברסיטת חיפה – הפקולטה לניהול – מנהל עסקים, מרצה בקורס "עקרונותהחשבונאות" לתואר MBA.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפהDr. Faculty of Law, University of Haifa.
רקע לחוברת בקרת עלויות
מושגי יסוד וביאורם בתלוש השכר
מרבית תלושי השכר במשק כוללים, מלבד רכיב שכר העבודה, גם תשלומים והטבות שונות המהווים תוספות לשכר העבודה. להלן תובא משמעותן של התוספות השונות בתלוש השכר:
תוספת יוקר – תוספת לשכר אשר מטרתה העיקרית היא לשמור על רמת שכר ריאלית בשל עליית מדד יוקר המחייה. תוספת היוקר ועליית השכר עקב הצמדתו למלוא המדד מחויבת במיסוי מלא על פי דרגות השכר והמיסוי של העובד.
החזקת רכב – החזר הוצאות לעובד בגין רכב אשר בבעלותו הניתן כתשלום קבוע לשכר, וכולל החזר בגין אגרת רישוי, ביטוח, הוצאות משתנות וקבועות או, לחילופין, החזר הוצאות המבוסס על דיווח מספר הק"מ אשר העובד נסע. תוספת שכר זו מחויבת במיסוי מלא כחלק משכר העובד.
רכב צמוד – העמדת רכב המעביד לרשותו של העובד. העובד מחויב בשווי שימוש ברכב לצורכי תשלום המס, בהתאם לקבוצת המחיר אליה משתייך הרכב שברשותו.
הוצאות נסיעה – גובה ההחזר נקבע בכפוף לתעריף נסיעה יומי ומספר ימי העבודה, או, לחילופין, כתשלום קבוע לפי תעריף כרטיס חופשי חודשי/שנתי באוטובוס ציבורי. על החזר הוצאות הנסיעה משולמים מלוא המיסים המוטלים על העובד.
הוצאות אש"ל – החזר הוצאות לעובד בגין מזון ולינה עקב ביצוע עבודתו מחוץ למקום עבודתו העיקרי. ההחזר ניתן בהתאם לסכום שהוצא בפועל ובכפוף למסמכים מאמתים או כסכום מוסכם וקבוע לגבי כל הוצאה.
החזקת טלפון – תשלום המהווה החזר הוצאות בעד השימוש בטלפון. יכול להינתן כסכום חודשי קבוע או בהתאם לסכום ששולם בפועל. בגין הטבת שכר זו משולמים מלוא המיסים המוטלים על העובד.
טלפון נייד – שווי שימוש בטלפון נייד, העומד לרשות העובד, לצורכי חישוב המס, יהיה בגובה של 105 שקל בחודש או מחצית מן ההוצאה החודשית (הנמוך מבניהם). בבחינת הכדאיות בין קבלת החזר הוצאות טלפון לקבלת טלפון נייד יש לחשב את גובה החזר ההוצאות ומידת השימוש הפרטי בפועל במכשיר הנייד. נראה כי לרוב, מומלץ לעובד לבחור בקבלת מכשיר נייד לרשותו (לא רלוונטי לגבי טלפון נייד שניתן להתקשר ממנו למקום העבודה בלבד).
דמי הבראה – במקורו נועד התשלום למימון חופשת העובד וחל על כל העובדים השכירים בישראל בעלי ותק של שנה אחת ומעלה (בפועל התשלום הנו הטבה לכל מטרה). הזכאות למספר ימי ההבראה היא על פי ותק העובד במקום עבודתו. הטבה זו מחויבת במס המוטל על העובד.
מענקים ובונוסים – תשלום נוסף לשכר, המוענק לרוב, אחת לתקופה כנגזרת של כללים שנקבעו מראש, כגון: רווחי המעביד, יעילות מחלקתית ועוד. תשלומים אלו חייבים במס כהכנסת עבודה.
הוצאות ביגוד – הטבה הניתנת בדרך של הענקת בגדי עבודה או באמצעות תשלום לרכישת בגדים או מדים לצורך עבודת העובד. אופי הביגוד הניתן לעובד קובע האם הטבה זו פטורה ממס על ידי העובד. כך, למשל, מדים של מקום העבודה פטורים מתשלום מס.
קופת גמל לתגמולים – הפקדה חודשית, המתחלקת בין המעביד לעובד. לרוב, ההפקדה של מעביד הינה בשיעור של 6% עד 7.5% ממשכורת הבסיס של העובד. (מוגבל בתקרה).
ביטוח מנהלים – אחוז ההפקדה זהה לזו של קופת גמל וכולל מרכיב חיסכון הנִפְדה בעת יציאה לגמלאות וכן ביטוח חיים (ריסק), המשולם רק במקרה של מות המבוטח. ההפקדות מוגבלות על פי חוק בתקרת הפקדה.
קופת פיצויים – הפקדת מעביד בשיעור של 8.33%-6% לקופת פיצויים, שנועדה לצורך תשלום פיצויי פיטורין בעת ניתוק יחסי עובד-מעביד.
קרן פנסיה מקיפה – הפקדה חודשית, המתחלקת בין העובד למעביד על פי משכורת העובד, המיועדת להבטחת תשלומי קצבת זקנה (הפנסיה) במועד גיל הפרישה, נכות ותשלומי קצבה לשאירים.
על מנת לבחור את מסלול ההפקדות הכדאי ביותר, על העובד לשקול את הגורמים הבאים: בחינת הזכויות השונות המוקנות לעובד כגובה התרת הסכומים לשאירים, ערכי פדיון עתידיים וצורת תשלומם, היבטי מיסוי שונים כסכום התקרה להפקדה, גובה הזיכוי מהמס, פטורים, בחינת התשואות של הקופות, תמהיל ההשקעות. (ר' מאמרי "ההבדל בין קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל").
קרן השתלמות – הפקדת כספים של המעביד והעובד למטרת השתלמות לעובד. לרוב, ההפקדות מתחלקות בין העובד (2.5%) והמעביד (7.5%) בגובה כולל של 10% ממשכורת העובד. את הכספים מקרן ההשתלמות ניתן למשוך בפטור ממס, לאחר 6 שנות חברות בקרן לכל מטרה. את הכספים מקרן ההשתלמות ניתן למשוך בפטור ממס, לאחר 3 שנות חברות בקרן למטרת השתלמות. לכן, בהפקדה לקרן השתלמות גלומה הטבת מס מהותית לעובד. (ר' מאמרי "יתרונות קרן ההשתלמות").
הסעיפים אשר נכללים/לא נכללים, בשכר בסיס (שכר משולב , יסוד ), לחישוב פיצויי פיטורין
הסעיפים אשר נכללים בשכר הבסיס: שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר ומחיה.
הסעיפים אשר לא נכללים: נסיעה/אחזקת רכב, דמי הבראה, אחזקת טלפון, שעות נוספות,
הפרשה לגמל (של מעביד).
הערה: המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. רק הוראות החוק, הפסיקה או הוראות המוסד המטפל, מחייבות וקובעות.
הכותב: ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-20 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. כמו כן, מרצה באוניברסיטת חיפה, בפקולטה לניהול – מנהל עסקים, לתואר MBA, בקורס "עקרונות החשבונאות".
ד"ר מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. Dr. Faculty of Law, University of Haifa, ISRAEL.
במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-23 שנה), וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
מחבר הספר: "רווחה בעולם קפיטליסטי" Welfare in a Capitalist World, אשר יצא לאור בהוצאת ספריית גלובס.
מיקום המשרד: קריית הממשלה פל ים 7, חיפה, טל: 8621350- 04, פקס: 8621349- 04, פל': 5443671- 050
e-mail: [email protected]