מהם היתרונות של פיקדון מובנה בתור תוכנית חיסכון ? ומהם החסרונות? פיקדון מובנה הוא סוג של חסכון, שבו מפקיד החוסך סכום כסף בסיסי בקרן, שצוברת תשואה בהצמדה למדד כלשהו לבחירת החוסך במשך תקופה של שנה עד שלוש שנים, שבסופן מקבל החוסך את כל סכום הקרן, פלוס התשואה שצברה. אבל האם סוג פיקדון זה הוא משתלם? הנה רשימה קצרה שתעזור לכם להבין.
היתרונות
היתרון הראשון והבולט ביותר של פיקדון מובנה, הוא שלעולם לא יכול להיות הפסד נומינלי – מכיוון שהחוסך תמיד יקבל את סכום הקרן במלואו, ללא כל סיכון לקרן עצמה, לכאורה מדובר בהשקעה ללא כל סיכון. בנוסף על הקרן, יש גם תשואה, שאותה ניתן להצמיד למדד מסוים (לדוגמה למניות של חברה מסוימת, או לשער החליפין של מטבע כלשהו), בשיעור שהוא בדרך כלל גבוה יותר מהריביות הנהוגות כיום במשק.
מה שמביא אותנו ליתרון השני – בתנאים הנוכחיים בשוק, בהם הריביות מגרדות את האפס מלמעלה, יהיה קשה למצוא נתיב השקעה שמניב תשואה נאה, למעט פיקדון מובנה. סוג זה של פיקדון מושפע רק במעט משיעורי הריבית הנמוכים. מה שבדרך כלל היה הופך סוג זה של השקעה לפחות אידאלי בתור תכנית חסכון, כעת הופך אותו לפתרון מושלם שכן הוא הדרך היחידה לצבור תשואה על חסכון כיום.
חסרונות
החסרון המרכזי של פיקדון מובנה נובע מהיתרון המרכזי שלו – סכום הקרן הקבוע. נומינלית, אין כל הפסד, אך במצב שבו יש אינפלציה, הערך של הכסף נשחק ובסופו של דבר מדובר בהפסד ריאלי מסוים. כך, לדוגמה, האינפלציה בישראל בשנים האחרונות נעה סביב 2%. זהו שיעור נמוך ונוח למשק בדרך כלל, אך עבור השיעורים בהם אנו מתעסקים הוא יכול להיות קריטי. אם התשואה על הקרן תהיה נמוכה מ-2%, מצב אפשרי בהחלט, אז ערך הפיקדון מצטמק. כלומר, יכול להיות הפסד, גם כאשר יש תשואה חיובית, אפילו אם תשואה זו גבוהה מהריביות במשק.
מה שמחריף את המצב הוא שבשביל להפקיד את הקרן יש לבצע התחייבות של שנה עד שלוש שנים (בדרך כלל), כך שלא ניתן יהיה למשוך את הכסף למשך תקופה ניכרת. במידה והתרחש במשק איזשהו שינוי בלתי צפוי שהעלה את האינפלציה, ניאלץ לספוג את ההפסדים הריאליים עד סיום התקופה (או לשלם קנס).
יחד עם זאת, לא מדובר בחסרון גדול כמו שזה נשמע – אמנם, במידה ואכן יש אינפלציה משמעותית ותשואה נמוכה מדי, פיקדון מובנה הוא פתרון הפסדי, אך יעדי האינפלציה של בנק ישראל הם אמינים למדי, כלומר קשה לטעון שאינפלציה גבוהה היא סיכון משמעותי. במיוחד מאז תחילת 2015, האינפלציה נושקת לאפס, כך שבתנאים אלו למעשה יש בטחון מוחלט שלא יהיה הפסד, לא נומינלי ולא ריאלי.