מה עובר על קרטון משומש בדרך למחזור שלו?
נכתב על ידי: Shira
תאריך: 18/10/15

מה עובר על קרטון משומש בדרך למחזור שלו?

מהי בעצם הסיבה שבגללה כדאי  לנו למחזר את הקרטון? תתפלאו אולי לגלות, אבל כמעט כשליש מסך הפסולת שאנו מייצרים - מקורה בקרטון! הסיבה לכך היא שהקרטון נמצא בכל מקום - באריזות של מוצרי המזון והשתייה, כמארז של צעצועים וכלי כתביה, בארגזים שונים, וכיו"ב. מהצד השני, רובנו נוטים לזרוק את הקרטון אחרי שימוש אחד, ולא עושים בו שימוש נוסף. הדבר מוביל לכך שיש פסולת קרטון בכמות עצומה, אך אם נמשיך לזרוק את הקרטון לפח - יגמרו לנו השטחים לאתרי ההטמנה, ושריפת הקרטון רק תוביל לזיהום אוויר. כמו כן את הקרטון מכינים מעץ, ושימוש בזבזני בקרטון, יחסל את היערות בעולם. על כן, מקדמים בשנים האחרונות פתרונות שונים לשימוש ממוחזר בקרטונים משומשים. הקרטון הוא חומר שמשתלם מאד למחזר אותו, והקרטונים המשומשים הם טובים וחזקים ממש כמו הקרטונים החדשים. להלן התהליך המלא של מיחזור הקרטונים - עד שהם מגיעים אלינו מחדש.

להכיר את כל תהליך המחזור של הקרטון

● איסוף ומיון - כמו כל תהליך של מחזור, גם במקרה של הקרטונים המשומשים, יש קודם כל לאסוף אותם ולמיין אותם. יש נקודות איסוף קרטונים ברחבי הארץ, אך מאחר שרוב יצרני פסולת הקרטון הם מפעלים - הם לרוב מעבירים במרוכז את הקרטונים שלהם אל אתרי המחזור השונים. מרגע שאוספים כמות גדולה של קרטונים, מתחילים במרכזי המחזור למיין אותם. יש לזכור שעל הקרטונים יכולים להיות חומרים נוספים שאינם מיועדים למחזור - סיכות של מתכת למשל, שאריות של נייר דבק, וכיו"ב - את כל אלו יש להסיר, לקראת השלבים הבאים במחזור.

● ניקיון ודחיסה - על מנת שהמחזור יהיה מוצלח, חובה לבצע קודם כל ניקיון ושטיפה לקרטונים. את הניקיון עושים לרוב באמצעות כימיקלים מיוחדים אשר יכולים להסיר כתמי צבע ושאריות של לכלוך וזיהומים מהקרטון עצמו.  השלב הבא שהוא חשוב מאד הוא שלב הדחיסה. לוקחים את שאריות הקרטונים השונות, ודוחסים אותן לקוביות קרטון מוכנות. קוביות קרטון הללו יגיעו למפעלי המחזור בשלב הבא, ומהם הרבה יותר קל להמשיך בתהליך.

● פירוק לסיבים והוספת חומרים - את קוביות הקרטון משליכים למיכלי מים ענקיים, שם הם מתפרקים כמובן לסיבים ונעשים דלילים. בינתיים בתהליך הנ"ל אם רוצים אפשר להוסיף סיבים וחומרים נוספים לתוך תערובת הקרטון - בין אם מדובר על פלסטיק, קש או כל חומר אחר. כך בהמשך אפשר לייצר אריזות קרטון מיוחדות ועמידות יותר.

● התזה וייבוש - כעת יש לדאוג כי מהסיבים הדלילים הללו נכין קרטון חדש. את תערובת הקרטון דלילה מתיזים (ממש כך!) על גבי רשת מיוחדת לייבוש. סיבי הקרטון החדשים מתייבשים באמצעות מכשירי קיטור מיוחדים, עד שהם מתקשחים והופכים לקרטון יבש ותקין. כעת מעבירים אותם לעתים במכבש כדי להכין מהם גלילים נוחים במיוחד, ומרימים ומעבירים אותם הלאה לאריזה מיוחדת.

● חיתוך והדבקה - בשלב הבא חותכים את הקרטונים בעובי משתנה, ובאורך ורוחב בהתאם להזמנות השונות של משווקים, יצרנים ולקוחות. לעתים, מאחר שרוצים שהקרטון הממוחזר יהיה חזק במיוחד, מדביקים כמה שכבות שונות של קרטון אחת לשנייה, כדי לקבל שכבה אחת עבה וחזקה מאד. מכאן כמובן שמעבירים את הקרטונים הלאה לכל מי שמעוניין לרכוש אותם.

האם כל אחד עושה שימוש בקרטון משומש?

בהחלט כן! אפשר שבעבר אף השתמשתם באריזות של קרטון משומש ולא היה לכם שום מושג שזה קרטון שעבר מחזור. אפשר להשתמש בקרטון הממוחזר באריזות שונות ומגוונות מאד, התוצאות בשטח הן פשוט מצוינות - וכך כולנו יכולים גם לשמור על הסביבה, וגם ליהנות מפתרונות אריזה מתקדמים.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article47239.aspx