מיומנויות למידה,איך לדעת שהבנת? איך לדעת להסביר? איך להסביר נכון? איך להסביר את עצמך? איך לגרוםלמישהו להבין אותך? איך תדע שהבנת? איך להסביר לעובדים? תקשורת זוגית, תקשורתבזוגיות
לפעמים בן אדםיש מצב שהוא רוצה לדעת אם הוא הבין משהו או לא, את נגיד לומדת פה משהו את רוצה לדעתאם הבנת או לא איך את יכול לדעת אם הבנת או לא אז יש תיאוריה שאומרת תנסי להסבירלמישהו אחר, תכתבי ואז כשתכתבי זה מאלץ אותך לראות מה הבנת כי כשכותבים זה כמולהסביר למישהו ולהסביר למישהו זה לאלץ את עצמך להבין יותר טוב. עכשיו הנרחב יותר שלזה אומר תסבירי את עצמך למישהו ותראי מה הוא הבין אבל הנרחב יותר של זה אומר תסביראת זה לילד כי ילד באופן יחסי אין לו הנחות יסוד.
אוקי זאתאומרת להסביר לבן אדם בוגר זאת לא חוכמה החוכמה זה להסביר לילד כי לפעמים את לאמבינה משהו כל כך ואת מסבירה את זה לאדם בוגר וגם הוא לא כל כך מבין והוא אומר לךהבנתי או שהוא הבין חלקית וכל מיני דברים מעורפלים כאלה. ולכן לצורך העניין אםמסבירים את זה לילד זה סימן יותר טוב לדעת אם הבנת או לא.
ש: איזהילד?
אליעד: ילדבב"ס, אני אתן לך דוגמא נגיד לפעמים אני מדבר עם מישהו אומר לו מה הבנת תסביר ואזהוא מתחיל להסביר ואני אומר לו אוקי אם עכשיו היית צריך להסביר את זה לילד שלך מההיית מסביר לו גם במילים האלה במושגים האלה או שאולי אתה מסתתר מאחורי המושגים האלהכי לא הבנת על מה מדובר, משתמש בכל מיני מושגים שגם הוא לא מבין שהם לא אומרים הרבההוא אומר "נכון שאתה מבין מה זה אני מתכוון לזה", לא עכשיו אתה צריך להסביר לילדשלך מה אתה זה. הבנו את זה?
ש: כן.
אליעד: אוקיעכשיו באותו הקשר כאשר מסבירים למישהו משהו ורוצים שהוא יבין כי יש שני מצבים יששרוצים שהוא יקשיב ואז פשוט אומרים לו את מה שרוצים ונגיד אומרים כאילו אומרים לו"תקשיב התשובה היא כזאת" נדחוף לו לראש שהתשובה היא כזאת וזהו אוקי אבל יש מצב שבואנחנו גם רוצים שהוא יבין, אתה מסביר לעובד שלך משהו ואתה רוצה לדעת שהוא הבין אתמה שאמרת במובן שזה כבר שלא המידע הזה זה לא המידע שהוא רק מדקלם אותך אלא המידעהזה הופך להיות שלו שהוא חווה אותו.
מה הדרך לגרוםלמישהו להבין את הדבר השני על ידי שלוקחים את מה שהוא מבין, אתה אומר לעצמך "אוקיהילד שלי חושב שזה בסדר לעשות ככה וככה ואני חושב שזה לא בסדר לעשות ככה וככה" ואזעכשיו עושים רצף של שאלות "למה אני חושב שזה לא בסדר לעשות את הדבר הזה והזה, מההוביל אותי למסקנה שזה לא טוב? אוקי הוביל אותי למסקנה הזאת והזאת" ואז שואלים אותו"תגיד לי מה אתה חושב?" לראות אם הוא בכלל מסכים עם הנחת היסוד.
אם רואים שהואמסכים אז אומרים לו "אוקי אז כאילו אולי תראה את המסקנה" לצורך העניין אבל אם נגידרואים שהוא לא מסכים גם עם הנחת היסוד שיש לך גם עם זה לא חושב ככה תשאל את עצמך"מה הנחת היסוד של הנחת היסוד שלי איך הגעתי להנחת יסוד הזאת בכלל". בקיצור מה שאנימנסה לומר שכשמנסים להסביר למישהו משהו אם רוצים שזה יבוא מתוכו צריך לעשות את הדרךהארוכה והדרך הארוכה אומרת תשאל את עצמך "מה הנחות היסוד שלי שהובילו אותי למסקנההזאת" ודרך זה תדע להסביר יותר טוב על ידי שאתה שואל אותו את השאלות ששאלת את עצמךעל מה שהוא חושב ושהובילו אותך למסקנה של עצמך.
הבנו אם לא באנסביר לך מה הבנת בערך אני אתן לך דוגמא, תני דוגמא תמציאי את דוגמא נגיד שאת רוצהלהסביר למישהו, לא תמציאי את דוגמא.
ש: כלדבר?
אליעד: יש לךשותפה, תראי בהרבה מאוד מקרים מה שחשוב לך זה שיסכימו איתך זה לא חשוב לך אם הבינואותך או לא אוקי.
ש: אוקי אזנגיד אני חושבת שזה טוב להיות לבד שזה טוב.
אליעד: אוקיונגיד אבל שאת רוצה שמישהו יבין את זה ושהוא יסכים איתך לזה כאילו מתוכו שזה יהיהשלו, אוקי ונגיד הוא אומר "אני חושב שזה לא טוב להיות לבד אסור להיות לבד" אוקינניח, עכשיו אז מה צריך לעשות את צריכה לשאול את עצמך "למה אני חושבת שמה שהוא אומרזה לא נכון", למה את חושבת שזה בסדר נגיד להיות לבד או זה טוב להיות לבד?
ש: כי ככה אתהלא צריך שום דבר אתה כאילו טוב לך ככה אתה לא צריך להתאמץ בשביל להרגיש טוב.
אליעד: כי אםאתה לבד אתה לא צריך שום דבר כדי להתאמץ, אוקי אז את אומרת לבן אדם השני "תגיד לימה אתה חושב אני צריכה" הוא נגיד אומר לך "תקשיבי אבל זה לא טוב להיות לבד" אתאומרת לו ואת רוצה שהוא יגיד לך שזה טוב להיות לבד לא שתגידי לו שזה טוב והוא יגידלך כן, את אומרת לו "ומה עם זה שה - default שלנו זה להיות לבד וככה לא צריך שוםדבר כדי להתאמץ כדי להרגיש טוב" ועכשיו יכול להיות שהוא יגיד לך "נכון לכן טובלהיות לבד" והוא יכול להגיד לך "לא מה פתאום ה - default שלנו זה להיות בחברה". מהאת חושבת שה - default שלנו זה להיות בחברה או להיות לבד מה ברירת המחדל?
ש: זה תלויבסיטואציה.
אליעד: לאתמציאי ביחס למה שאת אמרת נגיד שאת אומרת לו.
ש: להגיד לורוב הזמן אתה לבד נגיד.
אליעד: יפה,עכשיו איך הגעת למסקנה שרוב הזמן אתה לבד?
ש:סטטיסטיקה.
אליעד: יפה אזאת אומרת לבן אדם השני "תגיד לי ומה הסטטיסטיקה אומרת שרוב הזמן אתה לבד או לא?" אתלא רוצה לדחוף לו את התשובה "תקשיב אבל רוב הזמן אנחנו לבד" את שואלת אותו "ומההסטטיסטיקה אומרת איפה אנחנו יותר זמן לבד או לא לבד" ואם הוא יגיד לך "לא אנחנורוב ביחד בכלל", מה את חושבת על זה שזה נכון או לא נכון?
ש: תלוי.
אליעד: תלויבמה זה תלוי איך שסופרים את הסטטיסטיקה נכון, יפה אז את אומרת לו "ולפי מה סופריםאת הסטטיסטיקה?" כאילו מה שאני מנסה להגיד לשאול שאלות מכווינות. בפרקטיקה נגיד הוארואה מישהו נגיד יושב אצלי אוקי אז יש מצבים שמישהו אומר "תגיד לי מה התשובה" אניאומר לו מה התשובה ויש מצבים שמישהו רוצה שנעשה איתו את הדרך הקשה שאני אשאל אותואת השאלות המכווינות שיובילו אותו למסקנה ואז מה שאני עושה אני אומר לעצמי "אוקיהוא חושב ככה מה אני חושב? ככה וככה, למה אני חושב את זה איזה שאלות אני הייתי צריךלשאול את עצמי כדי להגיע למסקנה שאני הגעתי".
ואז אני אומר"אוקי מה אומר על זה ומה אתה אומר על זה, אוקי אז מה המסקנה" ואם הוא לא יסכים איתיאז אני ממשיך "רגע עוד פעם אבל על זה הוא הסכים ועל זה הוא הסכים אז למה הוא לאהגיע למסקנה הזאת, אוקי כנראה שיש עוד הנחת יסוד שאותה גם צריך להניח, אוקי אז איזועוד הנחת יסוד יש" ואז אני אומר לו "אוקי מה הנחת היסוד בא נדבר איתו על הנחת היסודהזאת כדי להוביל אותו למסקנה".
ש: זאת הדרךלדעתי שצריך לעשות אז דיברתי איתך על העניין הזה.
אליעד: באמתזה מה שאמרתי שעכשיו צריך לעשות.
ש: לא אני אזבזמנו דיברתי איתך על.
אליעד: על מהשדיברת איתי.
ש: על מהשדיברת איתך.
אליעד: כן זהמעניין.
ש: וזאת לדעתיהדרך הנכונה להוביל את הבן אדם לחוות את התשובה מאשר להאמין לאיזה סיפור.
אליעד: אנימסכים על העניין עוד נוסיף ונעמיק הייתה שזה היה בהקשר של עובד נגיד מנהל עם עובדיםיש מצב שאומרים להם "תקשיבו צריך לעשות ככה" אבל מה הבעיה בלהגיד לעובדים "צריךלעשות ככה" שהם נשארים טיפשים כי הם לא הבינו למה צריך לעשות ככה מי אמר שצריךלעשות ככה, "נעשה ככה ונישאר טיפשים" אז במקום להגיד להם "צריך לעשות ככה תשאל אותםשאלות מכווינות.
"למה אתה חושבשככה ומה לדעתך יקרה אם ככה ומי אמר שיקרה ככה" תשאל אותם את השאלות המכווינותשדרכן הם יגיעו למסקנה שאתה רוצה ואז הרווחת שהם גם נהיו יותר חכמים. עכשיו איך תדעמה לשאול אותם פשוט תשאל את עצמך מה השאלות ששאלת את עצמך בשביל מהמסקנה שלהם להגיעלמסקנה שלך. מה אתה רוצה להגיד?
ש: אוקי אזבמקומות נגיד שאני שואל את עצמי.
אליעד: רגעאותו דבר אפשר להגיד בני זוג נגיד שרבים אחד עם השני ונגיד שמישהו אומר "אני רוצהלשכנע אותו שלא נצא בשבת מהבית", אוקי אז אפשר להגיד "בוא לא נצא בשבת מהבית" אפשרלהגיד תשאל את עצמך" מה המחשבות שאני הייתי צריך לחשוב כדי לחשוב לא לצאת בשבתמהבית" ואז תשאל את הבן זוג על המחשבות האלה "ואם הוא יסכים איתי אז הוא גם יגיעלמסקנה". מה אתה רוצה להגיד?
ש: מה לגבידברים, אוקי איפה שאני יודע מה הדברים שאני למה אני חושב את מה שאני חושב אז אנייכול לענות את זה אבל לגבי דברים שאני פשוט מניסיון יודע שזה עובד וזה לא שאני יכוללהסביר למה זה עובד.
אליעד: אוקיהשאלה היא אם האמת זה רק פונקציה של ניסיון בלבד האם זה רק עניין של ניסיון.
ש: נניחבמקרים שכן.
אליעד: באנניח שכן מה שאתה צריך לעשות אתה בעצם אומר אם אתה אומר שמה שאתה יודע יש לך כאילוכביכול יתרון על הבן אדם השני שיש לך יותר ניסיון ממנו, לדוגמא אתה יודע שנייר נשרףבאש הוא לא יודע את זה, אוקי יפה אז בעצם מה שאתה אומר אתה אומר שהמידע שידוע לךידוע לך בצורה אקראית לא בצורה סיבתית "במקרה אני יודע את זה".
ש: נכון.
אליעד: עכשיואם המידע שידוע לך זה בצורה אקראית אז אתה יכול להגיד לו "תאמין לי" ואו שהוא יאמיןלך או שלא ולכן מה שאתה צריך לעשות זה להפוך את המידע שלך מאקראי לסיבתי, זאת אומרתתשאל את עצמך "אוקי על סמך הניסיון שלי אני יודע...
המאמר מאת מאמן אימון אישי/ עסקי / ייעוץ / אליעד כהן - www.EIP.co.il | יועץ טיפולי,מטפל, מטפל התנהגותי קוגניטיבי, מאמן אישי
הכנס לאתרותהנה מעוד ייעוץ נפשי, אימון עסקי, חשיבה חיובית, אימוןאישי, לגרום למישהו להבין, לדעת, אימון, מכירות, מאמן עסקי, יעוץ ועוד...