ייחודו של טיפול משפחתי
נכתב על ידי: אורי
תאריך: 03/08/16

ייחודו של טיפול משפחתי

מטבע הדברים, בכל משפחה קיימות תקופות טובות יותר ופחות, אותן אנו עוברים ביחד ובכוחות משותפים. ואולם, לעיתים הבעיות נעשות קשות ותכופות יותר, מעוררות דאגה גדולה, ופוגעות באופן מהותי בתפקוד ובאיכות החיים. במקרים אלו, כדאי לשקול פנייה אל טיפול משפחתי המבוצע על ידי פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים ועובדים סוציאליים שעברו הכשרות מיוחדות בתחום.

ההבדל בין טיפול משפחתי לסוגי טיפול אחרים

באופן כללי, שלושת הקטגוריות של טיפולים נפשיים הן טיפול פרטני (למבוגרים, בני נוער וילדים), טיפול זוגי ומשפחתי. כפי שהטיפול הזוגי נבדל מהפרטני בכך שנוטלים בו חלק שני אנשים מלבד המטפל, כך טיפול משפחתי שונה בכך שהוא עשוי לכלול את כל בני המשפחה הגרעינית או חלק מהם. יתר על כן, לעיתים עשויים להשתתף בו גם אנשים שאינם נמנים על המעגל הקרוב ביותר, כמו סבים או דודים, במידה שיש להם השפעה גדולה על המתרחש, והינם מעורבים ומושפעים בעצמם מהמצב. מכאן גם עולה, שבעוד שבטיפול פרטני, ואפילו זוגי, ניתן להיכנס יותר לעומק החיים הפנימיים של המשתתפים, בטיפול משפחתי הדגש הוא בעיקר על הדינאמיקה ביניהם, כלומר היחסים. אמנם, נבחנים בהחלט תהליכים מודעים ובלתי מודעים שקשורים למשל לקשרים של הילדים עם הוריהם, אך במרבית המקרים אין מקום להתמקדות ארוכה וספציפית בתהליכים פרטיים. במידה וצורך זה עולה, ניתן לקיים במקביל גם טיפול פרטני לאחד מבני המשפחה שזקוק לכך, או להפנות את ההורים לטיפול זוגי.

בריאות הנפש: טיפול בילדים

בפני כל ילד עומדים אתגרי התפתחות משמעותיים, המתחילים כבר בשנים הרכות ביותר ולמעשה ממשיכים לכל אורך החיים. ואולם, ההגדרה של טיפול נפשי לילדים מתייחסת לרוב לגילאי 6 עד 12 או 13 שנים. לפני כן, ייחשב הטיפול בתור "גיל רך" והחל מגיל 14 לערך כבר מדובר בטיפול לבני נוער. כאמור, האתגרים הם מנת חלקו של כל ילד, ששואף להשתלב היטב בתחום החברתי והלימודי, ולכן קשיים המתגלים בתחומים אלו הינם נפוצים ורווחים. יחד עם זאת, לעיתים הקשיים נראים גדולים במיוחד וניכרים בהתנהגותו של הילד ובמצב רוחו, ומעוררים דאגה אצל ההורים והסביבה. במקרים אלו, כדאי בהחלט לשקול פנייה אל טיפול בילדים שמבוצע על ידי פסיכולוגים, מטפלים באומנות, פסיכותרפיסטים ועוד. מדובר באנשים שהכשרתם האקדמית עסקה בין היתר בבעיות המיוחדות שמעסיקות ילדים, בשלבי התפתחותם ודרכי ההתערבות ההולמות. ניתן לפנות אליהם באופן פרטי וכן דרך בית הספר או קופת החולים.

מה מיוחד בטיפול בילדים

ההבדל המרכזי בין טיפול נפשי לילדים ובין מבוגרים, הוא יכולתו הפחותה של הילד להבין את התהליכים שעוברים עליו, לתת להם מילים ולהתייחס אליהם באופן ישיר. לכן, במרבית המקרים הטיפול יתמקד פחות בדיבורים לאורך הפגישה, אם כי הדבר בהחלט קורה, ויותר באמצעים עקיפים. כלומר, אמצעים שבכל זאת מאפשרים התייחסות וחוויה של התחומים המעסיקים את הילד, אך נוגעים בהם באופן עקיף – למשל משחקים, ציור, סיפורים, הצגות וכדומה. אכן, הגישה המרכזית בטיפול בילדים נקרת "טיפול במשחק", שבה הילד משחק עם עצמו או עם המטפל במהלך הפגישה, ומכאן יכול להפגין ולפתח את התחומים שבהם עוסק הטיפול. לדוגמא, באמצעות משחק ניתן לעבוד על תחרותיות, דחיית סיפוקים, יכולת הבעה, קשרים עם אחרים, בדידות, ביישנות, תוקפנות, ועוד. מעבר לכך, המשחק עצמו ידוע ככלי חשוב ביותר להתפתחותם של ילדים, והשימוש בו תחת השגחתו והנחייתו של איש המקצוע מהווה אמצעי חשוב לקידומם ופתרון בעיותיהם.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article49476.aspx