החל משנת 2017, עם יישומה של התוכנית הממשלתית "חיסכון לכל ילד" אל כלל תהליך קבלת ההחלטות הנוגעות לגידול ילדים צפוי ההורה הישראלי לעמוד בפני קבלת החלטה נוספת- בחירת הגוף הפיננסי בו ינוהל חשבון החיסכון של ילדם. על מנת לנסות ולסייע לכם בעניין זה קיבצנו כמה פריטי מידע רלוונטיים.
עיקרי התוכנית
במהותה נועדה תוכנית "חיסכון לכל ילד" לשמש כתחליף מסוים לשחיקת קצבאות הילדים אותן מעניקה המדינה להורים וכן כאמצעי לספק קו בסיס כלכלי מינימלי לכל ילדי ישראל אם הגיעם לבגרות. להלן כמה מעיקרי התוכנית:
· הסכום- מדי חודש יפקיד המוסד לביטוח לאומי 50 ₪ בחשבון החיסכון של כל ילד העומד בתנאי זכאות התוכנית, כל זאת עד גיל 18. בפני ההורה תעמוד האופציה לצרף לסכום זה 50 ₪ נוספים אשר יופחתו מקצבת הילדים לה הוא זכאי. בגיל18 יפקיד המוסד לביטוח לאומי בחשבון מענק בסך 500 ₪. על פי הערכת משרד האוצר בתום 18 שנות החיסכון יצברו בחשבונו של כל ילד כ-16 אלף ₪. במקרה בה יחליט ההורה באופציה להכפלת החיסכון, הסכום הצבור יעמוד על פי ההערכה על כ-36 אלף ₪.
· משיכת כספי החיסכון-כספי החיסכון יהיו נעולים בחשבון ולא יהיו זמינים לילד או להוריו עד להגיע הילד לגיל 18. בהגיע הילד לגיל 18 תעמוד לו האפשרות למשוך את הכספים בכפוף לאישור הורה. במידה ובעל החיסכון ימנע ממשיכת הכספים עד גיל 21 יעניק לו המוסד לביטוח לאומי מענק נוסף בסך 500 ₪ עם הגיעו לגיל 21. לאח גיל 21 יוכל הילד למשוך את הכספים מן החשבון ללא צורך באישור.
· הטבות מס- חוסך אשר ימשוך את כספו מן החשבון לפני הגיעו לגיל פרישה לגמלאות הוא יידרש לשלם מס רווחי הון על הרווח הריאלי שצבר בשנות החיסכון. במידה והחוסך ימשוך את כספו כקצבה חודשית לאחר הגיעו לגיל פרישה תעניק לו המדינה פטור ממלא ממס עבור הקצבה.
· השקעה – כברירת מחדל ינוהל החיסכון כמכשיר של קופת גמל להשקעה, להורים תעמוד האפשרות להעביר את החשבון לניהול כחיסכון בנקאי על ידי אחד הבנקים שאושרו על ידי המדינה לצורך זה.