מה הוליד את פיתוחן של קופות הגמל להשקעה?
נכתב על ידי: אבי
תאריך: 06/12/16

בשנת 2005 נכנסה לתוקף אחת הרפורמות המשמעותיות בשוק ההון הישראלי- רפורמת בכר. יישומה של הרפורמה גרם לתנודות דרמטיות בשוק ההון במסגרתם עשרות מיליארדי ₪ של כספי חוסכים בציבור הישראלי עברו מידי הבנקים לידי גופים פיננסיים מחוץ למערכת הבנקאית, בעיקר בתי השקעות וחברות ביטוח. אחד התוצרים הנלווים לתהליך דרמטי זה היה הגברה מתמשכת הגיוון במוצרים החיסכון הפנסיוני וההשקעה אשר עמדו בפני האזרח הישראלי. עדות נוספת לתהליך זה הגיעה לאחרונה עם הופעתו של מוצר חיסכון חדש בשוק ההון – קופת גמל להשקעה.

מכשיר פיננסי חדש

שיווקן של קופות גמל להשקעה החל לאחרונה בעקבות החלטה של הממונה על שוק ההון, חיסכון וביטוח, יחידה הנכללת במשרד האוצר. מאחורי ההחלטה עמד רצונם של הגופים המקצועיים הרלוונטיים במשרד האוצר לעודד את הציבור הישראלי להגדיל את היקף ההון המועבר לחיסכון פנסיוני ככלל ולקופות גמל בפרט.

גמישות פיננסית

אחד החששות מהעברת כספים למוצרי חיסכון פנסיוני הקיימים כיום היה היעדר הגמישות ביכולתו של החוסך למשוך את כספי החיסכון בעת הצורך לפני ואחרי הגיעו לגיל פרישה.

עד 2008 כלל שוק ההון מוצר חיסכון פנסיוני המכונה קופת גמל הונית. במסגרת קופת גמל הונית התאפשר לחוסך למשוך את כל כספו באחת מן הקופה במספר מצבים ותנאים ואף לזכות בהטבת מס בעת משיכת הכספים. בשנת 2008 כאמור ביטל משרד האוצר את קיומן של קופות הגמל ההוניות מתוך מטרה להניע את ציבור החוסכים לשמור את כספו במסגרות החיסכון הפנסיוני משך כל תקופת הגמלאות וכך להגדיל את סכום הקצבה החודשית לה הוא זכאי, במקום הוצאת הסכום כולו בבת אחת, לצורך כזה או אחר.

מה חדש?

ביטול קופות הגמל ההוניות הישג במידה מסוימת את מטרתו אך גם גרם לירידה מתמשכת בהיקף ההון שהעביר הציבור לקופות הגמל. כדי להתמודד עם התופעה ולהשיב את ציבור החוסכים אל קופות הגמל פיתח משרד האוצר את קופות הגמל להשקעה – מוצר חיסכון פנסיוני המציע גמישות רבה יותר- אפשרות להוציא את כספי החיסכון לצורך קצבה פנסיונית וכן אפשרות למשוך את כל כספי הקופה בעת הצורך.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article50261.aspx