1629תז נתניה הקאמרית הקיבוצית-עולמו הקסום של מאסטרו אלבז
צילומים-יחצ'ן
אמש נערך מפגש מענין ומרתק בין תזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית לבין אנסמבל גלעד אפרת.
שני הגופים ביצעו יצירות קלאסיות עם נגיעות של מוסיקת עולם וג'אז .
השיתוף בין שני המוסדות אינו מקרי כי שמואל אלבז –המנצח של קונצרט הערב ושניגן בו גם במנדולינה הנו חבר באנסמבל של אפרת.
אפרת יליד שוודיה(הוא נולד במקרה שם כאשר הוריו היו בשליחות בארץ זו)הקים את האנסמבל לפני 5 שנים. הוא נגן קונטרבאס מעולה .המוסיקה שהוא מחבר מיוחדת ומשלבת סגנונות שונים כגון קלאסית ,מוסיקה ישראלית,אתנית ,ג'אז ועוד.
אלבז הינו היום מנצח הבית של תז' נתניה הקאמרית הקיבוצית .
הקונצרט ששמעתי היה מגוון ומרתק ביותר.אמנם הוא לא היה קונצרט סימפוני קלאסי כפי שרגילים אנו לשמוע אך היתה בו רוח חדשית, חידוש מרענן של מוסיקה שבדרך כלל לא מנוגנת בקונצרטים קלאסיים.
בקונצרט ששמענו שולבו של שתי פתיחות ידועות "הכליף מבגדד' מאת בואלדיה ו"האיטלקיה באלג'יר'' מאת רוסיני, שתי יצירות של מלחינים ישראליים בבכורה עולמית-'שמש בגבעון דום' מאת נעמה זפרן ו'פנטזיה למנדולינה ותזמורת ' מאת פרופ' עודד זהבי.
לא היתה חסרה גם יצירה של מוסיקה עממית עולמית ונוגנו שלושה מחולות עם הונגריים מאת לאו ויינר שנאמר לנו שהוא היה יהודי.(1885-1960).
כל היצירות הללו בוצעו בצורה מעולה.
שמואל אלבז המנצח היה נמרץ 'הכין היטב את התזמורת וניכר היה בה שהיא נהנת לנגן תחת שרביטו.
אלבז הנו גם נגן מנדולינה מעולה. בנגינה שלו לקחו חלק גם חלקי גוף אחרים שלו כגון הראש, הפנים, החזה ועוד. הוא וירטואוז גדול.
על יצירתה החדשה אומרת נעמה זפרן כי היא נכתבה בהשראת מחקר חדש על ליקוי חמה שקרה ב1207 לפני הספירה והשפיע קשות על תושבי הארץ והחיות של אז .
יצירה קצרה של כ 3 דקות שיש בה השפעה מסויימת ממוסיקת הפלמנקו.נהנתי לשמוע אותה בביצוע בכורה עולמי כיצירתו של זהבי.
ביצירה של זהבי ניכרת השפעה מהמוסיקה המזרחית. יש בה דימויים כגון גמלים המהלכים במדבר ועוד. זאת יצירה יפה ומלודית .נקראת גם קונצ'רטו מס 2.
המלחין אומר על יצירתו כי היא נכתבה כאשר התמכר לישראליות סוביקטיבית שנראתה לו טבעית ומענינת.
זהבי שילב בה מצלולים מקומיים ,תבניות ריתמיות כגון ה'דבקה'ו ה'הורה' ועוד.
יצירה בהחלט יפה, עכשוית, ישראלית ומקורית כדבריו.
הריקודים ההונגריים של ויינר היו מלאי קצב, שמחת חיים. הם בוצעו על ידי שמואל אלבז בצורה וירטואוזית ביותר שהראו את שליטתו המלאה במנדולינה.
כמעט חציו של הקונצרט הוקדש ליצירות שכתב גלעד אפרת. הן תוזמרו נהדר על ידי יבגני לויטס שנתנו להן עוצמה ונוכחות.
המאפיין הבולט של יצירות גלעד ששמענו היה, שהיו בהן צלילים מזרחיים בנוסח מערבית. המוסיקה היתה ערבה לאוזן הן לאוהבי המוסיקה המערבית והן למזרחית.
זאת מוסיקה מיוחדת .לא היתי מסייג אותה כמוסיקה קלאסית ,היא נשמעת יותר כעממית אך לאור התזמור המעולה יש לה מקום בהחלט בקונצרט של תזמורת סימפונית.
נגינת ארבעת חברי האנסמבל של גלעד אפרת-קונטרבאס, קרן טננבאום-כינור ושירה, והילה אפשטיין-צ'לו , היתה מעולה .אל השלושה יש לצרף גם את החבר הנוסף באנסמבל נגן המנדולינה אלבז שניצח על הקונצרט.
האנסמבל עם התזמורת ניגנו כ14 יצירות קצרות כולל ההדרנים. הן כללו אוסף של צלילים שקלט האנסמבל בסיור שערך בספרד, מנגינה שהוקלטה בשוודיה, עיבוד של שירים ישראליים של עמנואל זמיר ,משה וילנסקי ואחרים, מקצבים לא סימטריים, מוסיקה בלקנית-קלטית ועוד.
מטרת האנסמבל כאשר נוסד היתה להיות חוט מקשר בין כל הסיגנונות כאשר המוסיקה העממית שימשה כקשר בין המקורות לסיגנונות. האנסמבל ממשיך עד היום במימוש מטרה זו.
קונצרט מעולה, מגוון ביותר, מיוחד,שבוצע בצורה נהדרת ,עליו יכול אני רק להמליץ בפה מלא לכל מאזין מוסיקה .
לראות או לא לראות:מיוחד,מעולה וכאמור מומלץ ביותר.
[email protected]
www.elybikoret.022.co.il
03-6856786
0542493488
עיתונאי-מבקר אמנות
תיאטרון,מחול,מוסיקה,קולנוע,פנאי
חבר אגודת העתונאים של תל אביב
ותא המבקרים שליד האגודה
מנהל קהילות התרבות והפנאי-אתר מוטקה
מבקר התרבות של דעתון ושל הפורטל שלנו
מבקר תרבות גם בעסקים,ק. דה מרקר,תפוז,פרשן
WORD PRESS