1631אורית וולף-שופן
צילומים-יחצ'ן
הערב הקונצרט השלישי של הסדרה המצויינת "בחותם אישי עם אורית וולף" הוקדש לשופן.כותרת הקונצרט היתה"לעשות אהבה עם שופן-משופן ועד הג'אז'.
פרדריק שופן(1849-1810)הנו מלחין פולני מהתקופה הרומנטית.הוא היה גם פסנתרן ווירטואוז .הוא היה המיצג הידוע ביותר של המוסיקה הפולנית ואחד מגדולי המלחינים בהיסטוריה של המוסיקה.
בדומה למוצרט גם הוא היה ילד פלא וניגן על פסנתר מגיל צעיר ביותר.יצירותיו מיצגות את תקופת הרנסנס בצורה הנכונה ביותר.
ישנם,בין השאר, כמה דברים המאפינים את שופן.היתה לו טכניקה מושלמת,סיגנון מיוחד,עושר מלודי,דמיון פורה והרמוניה של הצליל.עיקר יצירותיו חוברו לפסנתר.הוא הכניס דרמה ומתח ביצירותיו שחלק מהן נקראו מזורקות,נוקטיורנים,אטיודים בלאדות ,וולסים, פולונזים .הוא כתב והפך בעצם את הסקרצו ליצירה עצמאית.
סקרצו-הלצה באיטלקית הוא קטע מוסיקלי המהוה לעתים חלק מיצירה גדולה יותר.
כל היצירות הללו היחודיים לו הפכו לנכסי צאן ברזל לכל פסנתרן ומבצעים אותן בהופעות שלהם.
רובינשטיין בזמנו היה נחשב למבצע הטוב ביותר של יצירות שופן.
שופן היה אדם חולה ונפטר בגיל 39 משחפת.
נפלאה המוסיקה של שופן אך נפלא עוד יותר לשמוע אותה בנגינה המרגשת ,המקצועים,המקסימה והמיוחדת של ד"ר אורית וולף.
בקונצרט היא נגנה יצירות שלו, הסבירה מה זה פולונז-ריקוד פולני שמקורו בריקוד איטי שנרקד על ידי האצולה הפולנית,מה זה אימפרומפטו-יצירה במבנה חופשי בעלת אופי איתורי ועוד.
פרט מענין שלא הוזכר על ידי וולף הוא שהעתונאי מיכאל אוהד כתב בזמנו על שופן שהיה אנטישמי גרוע ביותר.יש הטוענים שהדבר לא נכון וששמועה זו הופצה בכוונה ע'י פולניה מסויימת בכוונה כדי לפגוע בו.
כאשר לא הסתדר בפולניה,שופן, מסיבות אישיות עבר לוינה וחזר עבר לפריז ובזמן המלחמת לא חזר לפולניה .בגלל עובדה זו חשבו אותו לעריק .בפריזכתב את הנוקטורנו הראשון שלו שהוא שיר אהבה ללילה.
שופן לא ידע להוביל את החיים שלו אלא החיים הובילו אותו.בפריז הוא לא חיפש להתפרסם אלא איך לחדור לנשים ובעיקר עשירות כגון הברונית דה רוטשילד.
שופן כתב סדרות של יצירות קצרות בשמות שהזכרתי למעלה.לדוגמה הוא כתב 59 מזורקות ,27אטיודים,24פרליודים,19 וולסים,13 נוקטורנים ועוד.
המוסיקה שהוא כתב לא מנסה להרשים.היא צנועה,אינטימית,שקטה,מלאת רגש.
תוך כדי שאורית וולף ניגנה אנו למדנו על חייו ,על אהבותיו,על האכזבות שלו,על עצבותו ובדידותו.על ז'ורז' סאנד ועוד.
אורית וולף הדגימה והסבירה שהתוים הם רק פיסת נייר שבידי המבצע ובמקרה של הפסנתר ,בידיים שלו לתת להם כח.
בידי המבצע חופש גדול איך לנגן את הצלילים .יש צורך להכניס רגש בתוים ובנגינה.הכל מתבצע ע'י הזמן והמרווח שהמבצע לוקח בין הצלילים,הרגש וצורת הנגינה.הן שופן והן כל מבצע כולל וולף עשו בנגינה אהבה עם הפסנתר.
בחלק השני של הערב הצטרף לנגינה טל זילבר.הוא פסנתרן ישראלי שהוא גם מלחין,מעבד,שלמד אלתור וקיבל תאר על כך .הוא מנגן מוסיקה קלאסית וג'אז ומרבה להופיע בארה"ב.
עם הצטרפותו לוולף הערב ,שניהם המשיכו בנגינה בקצב הג'אז.זילבר סיפר שבאילתור-אימפרוביזציה- אין תוים.הכל בא מהשמיעה מהאוזן.לדעתו האלתור הוא חלק בלתי נפרד מהמוסיקה של שופן.שמענו יצירה באלתורו בסיגנון שופן-נהדר,בסיגנון לטיני-מקסים ובסיגנון אלטון גון-לא רע.
הערב הנהדר הסתיים בניגה משותפת של אילתורים על "הבה נגילה" שהיו מעולים.
נגינה זו הזכירה לי קונצרט ששמעתי לפני כחודש בסופיה-בולגריה בביצוע התזמורת הפילהרמונית הממלכתית של סופיה בניצוח מנצח מאינדונזיה שכידוע הנה ארץ מוסלמית ואין לנו יחסים איתה.התזמורת נתנה כהדרן את "הבה נגילה"בתזמור מלא השראה,בומבסטיות, הוד והדר שלא שמעתי מעולם.היה לי מאוד מוזר לשמוע זאת כהדרן,אך נהנתי מאוד מאוד.
לראות או לא לראות:ערב מקסים ,מהנה ביותר בו שמענו מוסיקה נפלאה בביצוע מרגש מעולה.סידרה מומלצת ביותר.
נכתב על ידי –אלי ליאון elybikoret , 10/1/2018 10:05
אלי ליאון
[email protected]
www.elybikoret.022.co.il
03-6856786
0542493488
עיתונאי-מבקר אמנות
תיאטרון,מחול,מוסיקה,קולנוע,פנאי
חבר אגודת העתונאים של תל אביב
ותא המבקרים שליד האגודה
מנהל קהילות התרבות והפנאי-אתר מוטקה
מבקר התרבות של דעתון ושל הפורטל שלנו
מבקר תרבות גם בעסקים,ק. דה מרקר,תפוז,פרשן
WORD PRESS