דיני זכיינות
נכתב על ידי: אלכסיי קוגן
תאריך: 29/04/18

בארצות הברית ישנם חוקים ספציפיים העוסקים בזכיינות, ואך טבעי שכך יהיה שהרי מדובר בקונספט נפוץ מאוד - כמה מאות אלפי עסקים ומחזורי מכירות כוללים של למעלה מטריליון דולר!

גם בארץ הולכת ומתרחבת הפעילות העסקית על בסיס זיכיונות, כשעל פי הערכות שונות כ-11,000 עסקים פועלים בדרך זו. למרות זאת אין התייחסות ספציפית בחוק לנושאי זכיינות, וההליכים המשפטיים הקשורים לתחום זה נידונים על סמך דיני חברות, דיני חוזים, דיני הגבלים עסקיים, דיני עוולות מסחריות ועוד. בהתאם ישנה חשיבות רבה לגיבוש הסכם זכיינות מפורט ובהיר - כך שבכל מצב שבו ישנם חילוקי דעות בין הזכיין לבין הרשת, יינתן לכך מענה על סמך אותו הסכם, שהוא כמובן חוזה מחייב לכל דבר.

עוד כדאי לדעת בהקשר זה כי בשל העובדה שאין דיני זכיינות בישראל, לשופטים הדנים במקרים רלוונטיים ישנו חופש פעולה רב ואכן בלא מעט מקרים יש לפרשנות האישית שלהם לחוקים אחרים משקל נכבד בהחלטה הסופית - כך שלכל זכיין ולכל רשת שנקלעים לסכסוך אשר מגיע לדיון משפטי מומלץ בחום לשכור את שירותיו של עורך דין מומחה לזכיינות. איש מקצוע מנוסה שכזה ייצג אותם באופן מיטבי ויבטיח כי זכויותיהם לא יקופחו.

בין המקרים שבהם נדרש במיוחד ליווי משפטי מקצועי: כשאחד הצדדים מבקש להביא לסיום ההתקשרות העסקית, כשמתבצעת הפרה יסודית של זכויות אחד הצדדים, כשנוצר צורך לאכוף חוזה זכיינות, כשתמה תקופת הזכיינות ועל הזכיין עדיין מוטלות מגבלות שונות המונעות ממנו לפעול באופן חופשי (למשל איסור על פעילות עסקית בתחום שבו פעל במסגרת הזיכיון למשך פרק זמן מסוים, בין אם בכל הארץ ובין אם באזור ספציפי בהתאם לאזור שבו היה הזיכיון), ועוד. עו"ד זכיינות מומחה מסייע כמובן גם לעסקים שרוצים להתרחב על בסיס מכירת זיכיונות ומעוניינים לבצע זאת באופן מושכל ותוך שמירה על ה-DNA של העסק.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article53844.aspx