1661תז הפילהרמונית סנט םטרסבורג-מנצח יורי טמירקנוב |
1661תז הפילהרמונית סנט פטרסבורג-מנצח יוריטמירקנוב
צילומים-אלי ליאון
לרגל 70 שנה למדינה ויום הנצחון על הנאצים במלחמת העולם השניה-9.5 מבקרת בארץ תזמורת הסימפונית של סנט פטרסבורג עם המנצח יוריטמירקנוב.
היא נתנה בארץ שני קונצרטים של מוסיקה רוסית כאשר ב9.5 נוגנההסימפוניה השביעית של שוסטקוביץ הנקראת "לנינגרד".
שוסטקוביץ התחיל לכתוב את הסימפוניה בשנת 1939 וחשב להקדישהללנין אך מאוחר יותר שינה את שמה ללנינגרד והיא נחשבתכסימפוניה שנכתבה
על המצור על לנינגרד שנמשך 857 יום אך הדבר אינו מדוייק והיא לאנכתבה על המצור.שוסטקוביץ כתב ב1940 על הנצחון שהגיע בעצם רקב1945.הסימפוניה השביעית היא אחת היצירות העשירות והמאתגרות ששוסטקוביץכתב.
הרכב הנגנים בביצוע הוא ענק ולא כל תזמורת יכולה להרשות לעצמהלבצעה.
בארץ עד כה היא בוצע רק ארבע פעמים על ידי התזמורת הפילהרמוניתמיום הוסדה וכעת הביצוע החמישי .
בפעם האחרונה היא בוצעה בארץ לפני יותר מ10 שנים .
הביצוע הפעם על ידי התזמורת האורחת הוא לרגל יום הנצחון עלגרמניה הנאצית 9.5.45 שהוא נחגג כל שנה בברה"מ וברוסיה עם מצעד צבאי גדול בו השנהישב בנינין נתניהו יחד עם פוטין לקבל ולראות את המצעד.הסימפוניה בוצעה ב9.8.1942 ב אולם הפילהרמונית יום בו הצבאהגרמני היה צריך לפלוש ללנינגרד .הקהל לא פחד ומילא את האולם הגדול עד אפס מקוםפנוי.הפלישה בסופו של דבר לא התממשה בזכות הצבא האדום.סימפוניה זו נחשבת לאחת החשובות שהולחנו במאה ה20.לסימפוניה 4 פרקים כמוקבל אך המבנה שלה בכל זאת לאמקובל.
הפרק הראשון עוצמתי ביותר .יש בו קטע בו שוסטקוביץ חוזר על מוטיבהדומה לצעידה צבאית 28 פעם בדומה לבולרו של רבל שבו יש גם חזרה על אותו מוטיב.
הפרק השני שוסטקוביץ נמנע מלקרוא לו סקרצו כי הפרוש מאיטלקיתלמילה הוא בדיחה.שוסטוקוביץ בסימפוניה זו מנפץ מוסכמות כך נדמה למאזין וביחוד במהשנוגע לכלי הנשיפה וההקשה.
בפרטיטורה המלחין כתב בקטעים מסויימים לנגן בעוצמה בציינו 6פעמים -פורטה.הסימפוניה מתחילה בדו מג'ור ומסתיימת באותו סולם בנצחון של בניהאור על בני החושך.
היא מתחילה אמנם בטרגדיה אך נגמרת בהתעלות ,בנצחוןובשמחה.ביצוע הסימפוניה על ידי התזמורת בניצוח המנצח יורי טמירקנובשהינו גם המנהל האמנותי והמנצח הראשי שלה , היה נהדר ומרשים.
בכל שלוש היצירות ששמעתי בשני הקונצרטים ,רוב הזמן הוא נראה עומדעל דוכן המנצחים כאילו פסיבי.
המנצח היה רחוק מלהיות ראותן בכל הקונצרטים למרות שבסימפוניהלפחות ,זה היה מאוד אפשרי.הוא הצליח להדריך ולהכין את התזמורת -בסימפוניה גוף ענק שכלל מעלל 250 נגנים בתנועות עדינות מעטות כמעט לא מורגשותצליל התזמורת מאוד יפה,מלא ,חם בקטעים האיטיים והרומנטייםועוצמתי בקטעים הנדרשים לכך.
המשמעת שלה חזקה.היתה אחידות מקסימלית בנגינה.התזמורת נחשבת לאחת מ10 התזמורות הטובות ביותר היוםבעולם.דבר אחד לא היה לטעמי-בסיום הקונצרטים אולפני ההפסקה התזמורת אינה מחכה לסיום מחיאות הכפיים אלא עוזבת את הבמה תוך כדישהקהל ממשיך להריע לה.
יתכן וכך מקובל ברוסיה כדי להראות לקהל שיפסיק להריע ,אך יש במעשה זה סממנים ,לדעתי,לא מחמיאים.בקונצרט השני שמענו את הקונצ'רטו לפסנתר מס 3 מאת רחמנינוב.הסולןהיה ניקולאי לוגנסקי.הוא בעל התאר "אמן העם של רוסיה".הוא בעל שם עולמי ונאמר לישהספיק להופיע כבר עם 240 מנצחים רובם מהמפורסמים ביותר היום וברפרטואר שלו מעל ל50קונצ'רטים לפסנתר מתקופות שונות.
הוא ניגן בכח רב ,בטכניקה מעולה ווירטואוזיות מרשימה.נגינתו נקיה ביותר .בנגינת רחמנינוב היו חסרים לי בקטעים מסויימים קצת רגש או סממןרומנטי.
בהדרנים שנתן הנגינה היתה מאוד עדינה ומלאת רגשורומנטיקה.לסיום הקונצרט שמענו ביצוע נפלא של שחרזדה מאת רימסקיקורסקוב.יצירה ידועה ביותר,תזמור מקסים.בשני הפרקים הראשונים של היצירה המנצח בחרלנגנם בטמפו איטי במקצת וכך הדגיש את יופי היצירה.שני הקונצרטים היו מרשימים ביותר.לראות או לא לראות:חובב מוסיקה קלאסית שלא שמע לפחות אחד משניהקונצרטים הפסיד חוויה גדולה.נכתב על ידי elybikoret-אלי ליאון , 10/5/2018 23:14 אליליאון[email protected]
www.elybikoret.022.co.il
03-6856786 0542493488 עיתונאי-מבקר אמנות תיאטרון,מחול,מוסיקה,קולנוע,פנאי
חבר אגודת העתונאים של תל אביב ותא המבקרים שליד האגודה מנהל קהילות התרבות והפנאי-אתר מוטקה
מבקר התרבות של אתרי דעתון והפורטלשלי
מבקר גם באתרים עסקים,ק. דהמרקר.תפוז.פרשן
Word press
|