לנהל עסק זה עניין לא פשוט שמצריך לא מעט אנרגיה, סבלנות, ועולה בלא מעט כאב ראש. ניהול עסק זה דאגה להכול מא' ועד ת', ואם יש לך עסק שלך את בטח כבר יודעת את זה. את צריכה לנהל את העובדים ולוודא שהם עושים את עבודתם על הצד הטוב ביותר, את צריכה לוודא שהסחורה מגיעה, את צריכה לדעת לעבוד מול ספקים ולוודא שהלקוחות מקבלים את השירותים או המוצרים שהם הזמינו. אבל לנהל עסק, זה גם לוודא שהנהלת החשבונות שלו עובדת כמו שצריך. הרי אחרי הכול הוא חייב להיות רווחי, כי אם לא, אין לו זכות קיום.
הצ'קים הדחויים – מכה של ממש...
לנהל עסק בישראל זה אם כן כאב ראש לא קטן, כאב ראש שמצריך סבלנות רבה ועצבים מברזל. אחת הבעיות של עסקים רבים בישראל היא התנהלות פיננסית לא נכונה, מה שמתחיל עם תזרים מזומנים לקוי. זה יכול להיות עסק שעובד מצוין אבל יש לו "חורים" תקופות של הוצאות רבות והכנסות מועטות. יכול להיות שבתמונה הכללית הוא רווחי, אבל מספיק שתהיה לו בעיה זמנית והוא יכול ליפול.
איך זה קורה? פשוט מאוד – מכת הצ'קים הדחויים. בישראל יש לא מעט לקוחות שמשלמים בצ'קים דחויים, שיכולים להיות לכמה ימים ויכולים להיות שוטף + כמה שבא להם. החוק בישראל אומנם מגביל בשנים האחרונות ואי אפשר לעשות מה שרוצים, אבל עדיין, יש עסקים שמחזיקים לא מעט צ'קים דחויים.
ואיפה הבעיה? הבעיה היא שאותם עסקים משלמים לספקים תשלום מזומן. הוא יורד להם מיד או זמן קצר אחרי ששילמו וההכנסות ממתינות בתוך הצ'קים הדחויים. התוצאה היא כמובן פער שיכול להיות משמעותי, פער בין ההכנסות וההוצאות שיכול לעכב משכורות ויכול גם לגרום לבנקים להיות סקפטיים לגבי העסק. לא משנה כמה העסק יציג צ'קים דחויים, אם הם לא נפרעים מבחינת הבנק זה לא שווה הרבה. הבנק רוצה לראות מזומן בחשבון וסיפורים פחות מעניינים אותו.
הפתרון – ניכיון צ'קים
אז מה הפתרון במקרה כזה בו יש פער בין ההכנסות ובין ההוצאות של העסק? איך מתגברים על בעיית הצ'קים הדחויים? זה הזמן להכיר את המונח "ניכיון צ'קים". מהו אותו ניכיון צ'קים? ניכיון צ'קים הוא שירות שלמעשה מאפשר לקבל על הצ'ק הדחוי כסף מזומן, כך שהכסף יהיה בחשבון הבנק של העסק ולא תהיה בעיית הפער. שירות ניכיון צ'קים הוא כמובן לא בחינם, והוא בתמורה לעמלה שהיא בדרך כלל אחוז מסוים מהצ'ק.
הבעיה היא שיש לא מעט אנשים שחושבים שמדובר על משהו פלילי, משהו שמריח כמו השוק האפור. אך זה לגמרי לא ככה, זו פעולה חוקית לגמרי אם היא מתבצעת במסגרת החוקית. היא עד כדי כך חוקית שהבנקים גם מציעים את השירות הזה, שירות של ניכיון צ'קים לבעלי עסקים כמו גם לאנשים פרטיים.
האם ניכון צ'קים בבנק הינו כדאי?
אם אתם צריכים שירותי ניכיון צ'קים, הבנק הוא אם כן אופציה שאתם יכולים לשקול. אבל חשוב שתדעו שהבנקים מערימים לא מעט קשיים בדרך לקבלת הכסף, מה גם שהם לא נותנים את ערכו המלא של הצ'ק מיידית. הבנקים אומנם אחראיים לכ-80% מניכיונות הצ'קים, אבל אתם יכולים בהחלט לבדוק גם אופציות אחרות, ניכיון צ'קים בחברה פרטית אם היא כמובן מורשית לבצע את הפעולה הזו. למה? הנה כמה יתרונות של ניכיון צ'קים בחברה פרטית על פני ניכיון צ'קים בבנק
יתרונות
- יחס – מי שיצא לו לעבוד מול הבנק בשנים האחרונות מכיר את זה. לא נעים להגיד את זה אבל הבנקים מתייחסים ללקוחות שלהם כמספרים. הם לא ממש רואים בני אדם מאחורי המספרים הללו מה שיכול לגרום לתחושה מאוד לא נעימה. חברה פרטית לעומת זאת תיתן את היחס הראוי ללקוחות שלה, תהיה אדיבה ונחמדה ועם המון רצון לסייע. יחס אישי כמו גם שירות ואדיבות רבה הם מרכיבים חשובים מאוד שצריך לקחת בחשבון.
- לא קשור למסגרת האשראי – לכל אחד יש את מסגרת האשראי שלו בבנק, מסגרת שמאפשרת לו להגיע עד למקסימום חובות והלוואות. כשמבצעים ניכיון צ'קים דרך הבנק, יש לזה נגיעה ישירה למסגרת האשראי. כשעושים את זה באמצעות חברה פרטית, אין קשר למסגרת האשראי בבנק בשום צורה שהיא.
- קבלת הכסף – יש הבדל משמעותי בין הבנק לבין חברה פרטית בכל מה שנוגע לקבלת הכסף אל מול הצ'ק. מה זה אומר? זה אומר שהבנקים מפחדים לקחת סיכונים והם נותנים אשראי של כ-50-70 אחוזים מערך הצ'ק. את שאר הסכום הם מעבירים במועד הפירעון של הצ'ק מה שלא תמיד יכול לסייע למקבל הצ'ק. לפעמים, זה יכול להיות ההבדל בין נפילה של עסק ובין ההתרוממות שלו על הרגליים.
מה משפיע על עלות ניכיון הצ'קים?
ניכיון צ'קים הוא אם כן שירות שהבנקים וחברות פרטיות מספקים. הם לא עושים את זה בהתנדבות והם לוקחים עמלה על הצ'ק הדחוי עליו הם נותנים כסף מזומן, אבל מה קובע את עלות ניכון הצ'קים? יש שני מרכיבים עיקריים. הראשון הוא גובה הצ'ק. כמה שהוא יהיה גבוה יותר כך הסיכון יהיה גדול יותר, מה שאומר שמי שמספק את השירות צריך לסדר לעצמו כיסוי טוב יותר. המרכיב השני הוא תאריך הפירעון. ככל שהוא יהיה רחוק יותר כך הסיכון הולך וגדל שמשהו יקרה בזמן הזה, מה שמשפיע ישירות על עלות הניכיון.