למה להיות "דבר והיפוכו" יוצר הצלחה ואיך לעשות זאת ?
גם ברמה הפילוסופית וגם ברמה הפרקטית, ככל שאדם מסוגל יותר להיות "גם וגם" ולא רק "או או" - תמיד הוא מצליח יותר בכל דבר. גם ארגון ככל שהוא מצליח לעשות יותר דברים במקביל, להשקיע בדבר אחד בלי לפגוע בהשקעה בדבר אחר, לעשות את כל הדברים באותה רמת איכות כאשר שום השקעה בדבר אחד לא פוגעת בשום צורה באיכות של דבר אחר, דהיינו להיות "גם וגם" במקום "או או", כך המצב תמיד יהיה טוב יותר.
חוסר ההצלחה של ארגונים ואנשים נובע בעיקר מכך שהם לא מסוגלים לעשות 2 דברים הפוכים במקביל. רוב האנשים לדוגמא לא מסוגלים גם להיות מרוצים ממה שיש להם, גם לדעת לפרגן לעצמם ולקבל את עצמם איך שהם ללא שום שינוי ובמקביל להיות כל הזמן בשאיפה לשיפור מתמיד, כי זה כאילו דבר והיפוכו. רוב האנשים לא מסוגלים מצד אחד לראות כל הזמן חסרונות יחסיים במוצר שלהם, ותוך כדי זה להיות מרוצים מעצמם ולחשוב בצורה חיובית על איך להתקדם הלאה, כי גם זה כביכול דבר והיפוכו. ולכן כאן לדוגמא השלמות היא להיות "גם וגם", דהיינו מצד אחד אתה מרוצה מכל דבר כפי שהוא ומצד שני תמיד רוצה לשפר עוד.
וזה שורש ההבדל שבין ביקורת בונה לביקורת שלילית. ביקורת שלילית היא "או או", ז"א הביקורת לא מקדמת את האדם כי היא הרי ביקורת מה שגורם לאדם להישבר ולהיות עוד יותר גרוע מאשר קודם לכן. וזה כמובן נובע מכך שהיא מגיעה ממקום שאינו חיובי. לעומת זאת ביקורת בונה היא דווקא מגיעה ממקום של אהבה, ממקום חיובי של טוב. ביקורת בונה היא "גם וגם", גם ביקורת לשיפור וגם נותנת לך אנרגיה להיות טוב יותר. והטריק הוא, כי ביקורת בונה מוצאת תמיד את הטוב שברע ומנסה להגדיל את הטוב לטוב יותר. והגישה הזאת מאפשרת תמיד להעביר ביקורת בונה ולהיות טוב יותר.
גם קיבעון מחשבתי וחוסר יצירתיות לדוגמא, נובעים מחוסר היכולת להיות "גם וגם". כי האדם לא ממש מסוגל לחשוב מחוץ לקופסא על הבעיה שבקופסא. האדם לא מסוגל להתנתק מדפוסי המחשבה הרגילים ולחשוב על שילוב של דברים שלא קשורים אחד לשני כדי למצוא פתרונות. לעומת זאת, ככל שאדם מסוגל להיות כמה שיותר "גם וגם", זה משפר את יכולת היצירתיות שבו, את הגמישות המחשבתית שלו, את היכולת שלו לחיות באיזון, את היכולת שלו להיות שלם יותר עם עצמו ולעשות דברים טובים יותר בכל קנה מידה.
גם בארגונים וחברות, בד"כ השקעה והתמקדות בדבר אחד גוררת אחריה ירידה בהתמקדות בדבר אחר. אימוץ גישה ניהולית אחת ששמה דגש על X מונעת מלהיות באותה רמת איכות גם על דברים שאינם X. השלמות כמובן היא להיות כמה שיותר "גם וגם" דהיינו להיות באותה רמת איכות בכל התחומים במקביל. נכון, זה לא ממש קל לעשות זאת בצורה מושלמת, אבל ככל שאתה יותר כזה, כך המצב טוב יותר.
גם באומנויות לחימה, אומנות הלחימה הטובה ביותר היא אומנת הלחימה שאינה כפופה לשום אומנות לחימה. וכפי שאמר הפילוסוף ואומן הלחימה ברוס לי, " היה חסר צורה, חסר דמות, כמו מים. שים מים בכוס, הם יהפכו לכוס. שים מים בבקבוק, הם יהפכו לבקבוק. שים מים בקנקן, הם יהפכו לקנקן. מים יכולים לזרום והם יכולים לנפץ – היה מים ידידי ... ג'יט קון דו מעדיפה חוסר צורה כדי שתוכל ללבוש את כל הצורות, ומשום שלג'יט קון דו אין סגנון, היא יכולה להתאים לכל הסגנונות. כתוצאה מכך, ג'יט קון דו משתמשת בכל הדרכים ואינה כפופה לאף אחת מהן ... משמעות הג'יט קון דו הינה לא להשתמש באף דרך כדרך, לא לקיים שום מגבלה כמגבלה". דהיינו השלמות היא להיות "גם וגם" ולא רק "או או".
גם עיקר הקושי לקבל החלטות נובע מחוסר יכולת להיות "גם וגם". כי הרי צריך לבחור בין דבר אחד לדבר אחר וזה כמובן מצד של "או או". ככל שאדם חכם יותר, כך הוא צריך לוותר פחות על דברים והוא כן מסוגל להיות "גם וגם" ולכן קל לו יותר לקבל החלטות. חשוב על הדברים בחייך שבהם אתה תקוע ורוצה להתקדם. שים לב לכך שמה שיאפשר לך להתקדם הוא זה שתמצא נקודת איזון בין הרצונות השונים שלך ותהיה מסוגל להיות "גם וגם" בדברים שאתה מבולבל ביניהם.
ומה הטריק כדי למצוא איזון בין הרצונות השונים ולהיות מסוגל לקבל החלטות טוב יותר ? התשובה כמובן היא שעל ידי מיקוד בתכלית קל יותר לקבל החלטות. ז"א בסופו של דבר ברבדים העמוקים יותר של האדם בתת המודע שלו, כל הרצונות שלנו הם אחד בשורש שלהם. יותר מזה ברובד העמוק יותר של בני האדם, כל הרצונות כולם של כל בני האדם הוא אחד (הרצון ב"טוב") . ז"א שמבחינת העומק של הרצון שלנו יש בסך הכל רצון אחד שבו אין צורך לוותר על שום דבר ושם הכל אחד שכולל בתוכו את כל ה"גם וגם". ככל שהאדם מתמקד יותר ב"למה אני רוצה X", דהיינו מנסה להבין את עצמו טוב יותר מהו הרצון הבסיסי יותר שיצר אצלו את הרצונות שנראים לו כמתנגשים אחד בשני, על ידי זה קל יותר לקבל החלטות, כי אז פשוט זורקים את הטפל ומתמקדים בעיקר ובשורש ששם הכל אחד.
גם ברמה העסקית הדבר הזה נקרא Win Win Situation, דהיינו מצב שבו כל הצדדים מרוצים, מאחר שהעסקה עונה על רצון כל הצדדים וגורמת לכולם להיות מרוצים. וכמובן שככל שהמשא ומתן הוא יותר Win Win, כך העסקה מוצלחת יותר לשני הצדדים. וזהו כמובן מצב של "גם וגם" דהיינו לא לוותר על ההצלחה של צד אחד בשביל ההצלחה של הצד השני.
לסיכום ככל שהאדם / ארגון מאמץ לעצמו את היכולת להיות "גם וגם", כך ההצלחה גדולה יותר בכל תחום. והדרך להגיע לכך היא על ידי התבוננות תמיד כמה שיותר בתכלית של העשייה והחיים שלנו ששם כמובן הכל אחד. ככל שאתה יותר "גם וגם" כך מצבך טוב יותר. בהצלחה.
קרא עוד על תת מודע , אימון , פתרון בעיות , שלמות , יצירתיות , איזון , תכלית , ביקורת , חשיבה חיובית , אחד , שיפור תפוקה , ביקורת שלילית , ניהול , יכולת , הצלחה , גם וגם , התקדמות , החלטות , דבר והיפוכו , קבלה עצמית , אושר , פילוסופיה , התמקדות , ביקורת בונה , יעוץ , ויתור , רצון , תיעדוף , אומנויות לחימה ועוד ...
מאת להצליח בכח המחשבה www.EIP.co.il