ואומר על דרך הדרש
נכתב על ידי: Yafator
תאריך: 12/11/20

  1. ואומר על דרך הדרש, כדאמר רב דימי דאמרי במערבא, מלה בסלע, משתוקא בתרין (מגילה דף יח׳ עמוד א,), והטעם כי גם בשתיקה אפשר עניה, ששותק כמודה דמי, אבל היפוכו אי אפשר, הנה כוח השתיקה כפול מהדיבור.

פרק א׳ אבות אדרת שנער

81מביא חטא:

מאמר בנושא פתגמי חזל

(יח) רבן שמעון בן גמליאל אומר, על שלשה דבריםהעולם

83עומד, על הדין ןעל האמת ועל השלום, שנאמר אמת ומשפט שלום שפטו בשעריכם (זכריה פרק ח׳ פסוק טז׳):

פר? כ

  1. רבי אומר, איזוהי דרך ןשרה שיבור לו* האדם, צל שהיא תפארת
    לעושיה ותפארת לו מן האדם.והוי זהיר במצוה קלה כבחמורה, שאין

8 8 T V ״ 8 I •• V * T : T T 8 • : • T V T T T I • V V

אתה יודע מתן שכרן של מצות. 88והוי מחשב הפסד מצוה כנגד שכרה,

89ושכר עברה כנגד הפסו־ה.והסתכל בשלשה ךבךים ואי אתה בא לידי

_ * 91 _ '

עברה, דע מה ועיקר כוונת התנא בזה, להורות לנו להתבונן בנותן המצווה ולא בגוף המצווה, על מנת להדבק ברצונו יתברך, כי זה כל האדם.

ומהי ההשגה של האדם מה היא מצווה קלה או חמורה, נלענ״ד מצוות דרבנן יחשבו לקלות, ואשר אמרה התורה לחמורות, וגם אם יש בהן טרחה רבה, או ממון רב יראה בזה האדם כמצוה חמורה, והיפוכן אשר יבוא לו בקל, ועוד יש שמזדמנות בכל עת, ויש נדירות בזמינותן.

לטעמים הנ״ל היה אפשר לאדם לשער שכר מצווה, ואינו כן, כי אפשר שדווקא מצווה קלה, שבה מתרשלים הרבים לגודל ההרגל, תיקר מאוד למי שאמר והיה ב״ה, ויגדל שכרה ביותר.

  1. במתעצל בעשיית המצוה מדבר התנא, כי רק לקמן ידבר בעברה עצמה, ולנמנע מלעשות מצוה אי אפשר לומר עברה היא, כי בשב ולא תעשה הוא, מכל מקום העצלות גופה מידה מאוד מגונה היא במצוות, ויש בה תועלת רבה בבואו לעשות עברה.

ועוד אפשר דמיירי שבעשיית המצווה עצמה הפסיד, ואפילו מצווה רבה כגון דיש לו לימודו הקבוע, והרבים צריכים ממנו ממש באותה העת לדבר הלבד.

מידע שיש על ברכה להצלחה בבגרות

נד פרק ב׳ אבות אדרת שנער

92למעלה ממך, 93 עץ 94רואה ואזן שומעת,וכל מעשיך בספר נכתבין:

  1. הדעה מה למעלה ממך, מבוא היא לאדם לצייר בעיני שכלו שלשת העניינים שאמר התנא, והיא עצמה לא אחד משלשתם, כי ללא הכוח המדמה אין תועלת בעצה הנתונה.

ואפשר שלשתם גם מאהבה ולא רק מיראה, עין רואה היינו כדאמר החכם מכל אדם בכל מקום עיני ןהוה צפות רעים וטובים (משלי פרק טו׳ פסוק ג׳), ובאזן נאמר גם שמיעת התפלה הטה יהוה אמך ענני (תהלים פרק פו׳ פסוק א׳), וכתיבה בספר מכתב ספר זכרון לפניו ליךאי ןהוה ולהשבי שמו (מלאכי פרק ג׳ פסוק טז׳), הכל לפי המעשים, אמנם עיקר העבודה בעי מאהבה, אבל התנא כיון דבריו על מנת סור מרע.

עין רואה, היינו של בית דין של מעלה, דכתיב מעיני העךה (במדבר פרק טו׳ פסוק כד׳), אלו הדיינים (הוריות דף ד׳ עמוד ב׳), וכל מעשיך בספר נכתבין, והכל יבוא חשבון.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article57888.aspx