ד׳ פרשיות
נכתב על ידי: Yafator
תאריך: 14/11/20

    ד׳ פרשיות

שאלה:

ציבור שלא קרא אחד מד׳ הפרשיות האם חייבים להשלים את הקריאה בשבת אחרת?

תשובה:

המשנה במגילה (כט.) מביאה את תקנת חז״ל לקרוא ארבעה פרשיות בארבעת השבתות של חודש אדר, ׳שקלים׳ ׳זכור׳ ׳פרה׳ ו׳החודש׳: "ראש חדש אדר שחל להיות בשבת - קורין בפרשת שקלים...בשניה זכור, בשלישית פרה אדומה, ברביעית החדש הזה לכם".

הרמב״ם (הל׳ תפילה פי״ג הל׳ כ) מביא את חובת קריאת ד׳ פרשיות יחד עם הפרשיות המיוחדות שנקראות במועדים. ניתן להסיק מכך שהקריאה בד׳ פרשיות הוא קריאה ב׳עניינו של יום׳, בדומה לקריאת התורה במועדים.

מאמר בנושא סגולה לרפואה שלמה

פרשת שקלים היא זכר למחצית השקל שניתנה בחודש אדר לצורך התרומה החדשה בחודש ניסן (מגילה כט:), או כדי להקדים את שקלינו לשקליו של המן (מגילה יג:). פרשת זכור היא כנגד מצוות מחיית עמלק, ונקראת בשבת הסמוכה לפורים כדי לסמוך מחיית עמלק למחיית המן. פרשת פרה היא זכר לעשיית הפרה האדומה שמטהרת מטומאת מת, ונקראת בסמוך לחודש ניסן כחלק מההכנה לקראת הקרבת קרבן הפסח. פרשת החודש היא מעין הכרזה על קידוש החודש של חודש ניסן שהיא ׳ראש החדשים׳.

מידע שיש על נסיעה לאומן עם נועה ירון

בהתאם לכך, השערי אפרים (שער ח סעי׳ צה) כותב שחז״ל תיקנו לקרוא את הארבע פרשיות דווקא בשבתות אלו, ולכן אם מסיבה כלשהיא לא קראו אחת מהפרשיות בזמנה אין חובה להשלימה בשבת אחרת. וכן נפסק במשנה ברורה (סי׳ תרפה סעי׳ ב).


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article58080.aspx