תאונות דרכים רגילות
נכתב על ידי: גיל גולדרייך
תאריך: 05/09/09

כיצד לדרוש כסף מזכויות המגיעות לך על פי החוק
הידעת? במדינת ישראל קיים החוק המתקדם ביותר בעולם הבא לתת הגנה לאנשים הנפגעים בתאונות דרכים. בכדי לקבל פיצוי בגין נזקי גוף בתאונת דרכים לא חשוב כלל מי אשם בתאונה!!! (השאלה מי האשם בתאונה היא שאלה רלבנטית רק בתביעות הרכוש, או בתביעות התעבורה שלעתים מלוות את התאונה, אך היא לא רלבנטית בנוגע לזכאות לקבל פיצויים בגין נזקי גוף). לדוגמה: אם אדם נוהג במכונית ללא ציות לתמרור אין כניסה, נגד כיוון התנועה, באור אדום, כשהוא אינו חגור בחגורת בטיחות, דורס אדם ופוצע אותו (ואפילו מצהיר במשטרה שהוא האשם היחידי והבלעדי), הנהג הפוגע זכאי לקבל פיצוי מחברת הביטוח של הרכב אם התקיימו מספר תנאים:

  1. לרכב יש ביטוח חובה.
  2. הנהג נוהג ברשותו של בעל הרכב.
  3. לנהג יש רשיון נהיגה.
  4. הנהג נפגע בתאונה (אפילו פגיעה קלה ביותר שעליה עוד נרחיב).
  5. הנפגע קיבל טיפול רפואי ממוסד מוסמך ביום התאונה.

על מה ולמה מקבלים פיצויים?
עגמת נפש (כאב וסבל)
כל נפגע זכאי לקבל פיצוי בגין עגמת נפש וכאב וסבל. כיצד מודדים עגמת נפש וכאב וסבל? הפיצויים הם בסדר גודל של כמה אלפי שקלים בגין עגמת הנפש, הכאב והסבל שנגרמו לנפגע עקב התאונה. יש לציין שגם אדם שרק נחבל בתאונה ואפילו חבלות יבשות ומתלונן על כאבים (כגון כאבי ראש או כאבי צוואר) זכאי לקבל את הפיצוי למרות שאין בנמצא כל ממצא חיצוני וזאת בתנאי שהוא הגיע ביום התאונה לקבל טיפול בחדר המיון בבית החולים, התלונן על כאבים וקיבל מסמך שמאשר את תלונותיו. כמובן שאם התלונות ממשיכות והנפגע ימשיך להתלונן בקופת חולים על מכאוביו ומגבלותיו, מבחינה משפטית, הכאב והסבל יחשבו כמשמעותיים יותר והוא יהיה זכאי לקבל פיצוי גבוה יותר. אם הנפגע יזדקק לטיפולים רפואיים נוספים בהמשך תקופת ההחלמה (כגון טיפולי פיזיותרפיה) הוא יהיה זכאי לפיצויים גבוהים יותר.
יש לציין, שגובה הפיצוי בגין עגמת נפש וכאב וסבל עולה ביחס ישר עם עוצמת הפגיעה, משך ותדירות הטיפולים להם נזקק הנפגע, וכמובן הוא גבוה באופן משמעותי אם נותרה לנפגע נכות לצמיתות.

כמעט בכל תאונה, בנוסף לכאב ולסבל, ניתן לתבוע בגין המרכיבים הבאים:

  1. הפסד שכר עבודה - הפסדי השתכרות שנגרמים עקב התאונה, וזאת בתנאי שהיעדרות הנפגע מהעבודה ואבדן השכר בפועל כתוצאה מכך, מגובים באמצעות תלושי המשכורת ואישורי מחלה שקיבל הנפגע מרופא עבור אותה תקופה. יש לציין שטעות רווחת בקרב הציבור שאם כתוצאה מהתאונה הנפגע לא ילך לעבודה, זה יגדיל את הפיצוי אותו הוא זכאי לקבל מחברת הביטוח. אולם, אינני חושב שגישה זו מומלצת, מכיוון שמצד אחד מפסיד הנפגע כסף (הואיל והמעביד לא נותן לו משכורת) ומצד שני הוא מקבל את אותו הכסף שהפסיד בשלב מאוחר יותר מחברת הביטוח, כך שבעצם אין לנפגע רווח ממשי. אולם במקרים רבים מעמדו במקום העבודה עלול להיפגע ולא בטוח שעל זה ניתן יהיה לקבל פיצוי. לכן, ברוב המקרים כדאי שיחזור הנפגע לעבודה, אם הוא מסוגל לעבוד.
  2. הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה - הנפגע יהיה זכאי להחזר הוצאותיו שנגרמו עקב התאונה בהתאם לקבלות על תשלומים בין בגין טיפולים רפואיים ובגין הוצאות נסיעה לצורך אותם טיפולים (יש לשמור על קבלות נסיעה במונית ואם הנפגע נסע ברכב פרטי יש לנהל כרטיס רכב מעודכן).
  3. הוצאות בגין עזרת צד ג' - הנפגע זכאי להחזר הוצאותיו בגין עזרת צד ג'(עזרה במשק הבית ו/או סיעוד) שנגרמו לו עקב הפגיעה בתאונה (במידה שהנפגע שכר עוזרת בית כדאי שיחתים אותה על מסמך שהיא אכן טיפלה במשק הבית בתקופת ההחלמה).

 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article5996.aspx