מהו הליך חדלות פירעון ואיך זה עובד?
נכתב על ידי: אבי רון
תאריך: 17/08/21

כאשר אדם פרטי או בעל עסק מגיע למצב שבו הוא לא יכול לעמוד בסך חובותיו ואלה רק הולכים וגדלים לאורך הזמן, על אותו אדם להכריז על פשיטת רגל או בשמו החדש של ההליך – חדלות פירעון. ההכרזה על חדלות הפירעון תכניס את פושט הרגל להליך של 4-4 וחצי שנים בהתאם להחלטת בית המשפט שבמהלכם ישלם החייב חלק מחובותיו אל הנושים השונים באמצעות הסדרי תשלום ו/או קופת הנושים אליה יפקיד כסף כל חודש. לאחר תקופת ההליך בית המשפט יחליט האם לוותר על יתרת חובותיו של פושט הרגל, על חלק מהם או לא לוותר עליהם ולהמשיך את ההליך. לצערנו הרב זהו הסיפור של אנשים רבים בישראל הנכנסים בצורה תמימה לחלוטין למצבים כלכליים קשים מאוד שאינם יכולים לצאת מהם והפתרון היחיד שלהם להרוויח את חייהם מחדש הוא באמצעות פשיטת רגל וחדלות פירעון.

מדוע קיים חוק חדלות פירעון וכיצד הוא עוזר?

חוק חדלות פירעון מאפשר לכל אדם, תאגיד או בעל עסק להכריז על פשיטת רגל ולנסות להגיע להסדר/שיקום כלכלית. ניתן להגיע למצב של חדלות פירעון בכמה וכמה דרכים כמו עסק שקורס בשל לקוחות שעזבו, בעיות רפואיות המונעות מבעל העסק לעבוד בצורה שוטפת, מצב רפואי שגרם להוצאות רפואיות כבדות שפגעו כלכלית במשפחה, פיטורים לא צפויים מהעבודה וקושי למצוא עבודה חדשה מפאת גיל או סיבות אחרות ועוד. מטרות החוק הן כדי לסייע להביא לשיקום כלכלי של החייב בהקדם האפשרי, לאפשר לו להשתלב בחברה מחדש כתורם לכלכלה ולחברה ולא כעול עליה וכמובן גם לפרוע כמה שיותר מהחובות אל הנושים ולשמור על כבודם גם כן.

האם יש הגבלות במהלך ההליך?

כמובן. הליך חדלות פירעון הוא הליך של כמה שנים שבמהלכן יחולו על החייב הגבלות שונות. ההגבלה הבסיסית ביותר היא שכמובן החייב לא יוכל להיות רשום כשותף או בעלים של חברה, אגודה או ארגון אחר בסגנון. החייב לא יוכל להשתמש בכרטיס אשראי או שיקים והוא כמובן גם לא יקבל הלוואות או מסגרות אשראי מהבנקים ומגופים פיננסיים אחרים. בחשבון החייב וכן בהיסטוריה שלו בשנים הקרובות יהיה רשום סימון של הליך פשיטת רגל וחשבון מוגבל מה שיקשה עליו את ההתנהלות מול הגופים הפיננסיים השונים אם כי בעתיד זה צפוי להתנקות לאחר כ-5-7 שנים.

איך עובד הסדר הנושים?

הסדר נושים הוא הסדר שבו החייב ינסה להגיע מול הנושים השונים להם הוא חייב כסף. לדוגמה: לשלם סכום קטן יותר ולמחול על חלק מהחוב או לשלם סכום קטן יותר כל חודש על חשבון החוב עד להשלמתו. לעתים הנושים יסכימו להסדר ולעתים לא אולם במסגרת הליך פשיטת רגל אין להם כל כך ברירה והם יקבלו חלק מהחוב דרך קופת הנושים, כאשר האחוז שיקבלו מהסכום החודשי שייכנס לקופת הנושים יהיה אחוז יחסי ביחס לגודל החוב שלהם אל מול סך החובות של החייב כך שמי שהחוב אצלו גדול יותר מן הסתם יקבל חלק גדול יותר מהנתח החודשי הנכנס לקופת הנושים.



 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article60030.aspx