טכנולוגיות לעריכת גנים, פריצות דרך במכניקת נוזלים ופתרונות למשוואות מתמטיות בלתי נתפסות הוכרו על ידי פרס המלך פייסל
נכתב על ידי: חיים נוי
תאריך: 30/03/22

טכנולוגיות לעריכת גנים, פריצות דרך במכניקת נוזלים ופתרונות למשוואות מתמטיות בלתי נתפסות הוכרו על ידי פרס המלך פייסל

מושבו ה-44 של הפרס מעניק דמויות בולטות בכל אחת מקטגוריות השפה הערבית והספרות והשירות לאסלאם

ריאד, 29 במרץ 2022, (GLOBE NEWSWIRE) :

שני מתמטיקאים ומדענים היו בין שבעת הזוכים בפרס המלך פייסל שקיבלו השנה את הפרסים שלהם ב-29 במרץ בריאד, ערב הסעודית, על כך שהעשירו את האנושות בהישגים ותגליות מרכזיים שלא יסולא בפז, והצטיינו בתחומי הרפואה, המדע, השפה הערבית והספרות, ושירת האסלאם.

פרס הרפואה הוענק לפרופסור דיוויד ליו, פרופסור ריצ'רד מרקין ומנהל מכון מרקין לטכנולוגיות טרנספורמטיביות בתחום הבריאות, שהמציא את "עורך הבסיס" הראשון של הגנים בשנת 2016.

טכנולוגיה זו הניחה את היסודות לטיפול באלפי מחלות גנטיות כמו מחלת חרמשית וניוון שרירים. פרופסור דיוויד ליו השתמש ב"עורכי בסיס" בעכברים כדי לתקן את המוטציה הגנטית שמאחורי פרוגריה, מצב נדיר המאופיין בהזדקנות מוקדמת, התפתחות מפגרת ומוות מוקדם. עם זאת, יש לבצע עבודה נוספת לפני שניתן יהיה להשתמש בגנים "עורכי בסיס" בבני אדם.

ייזום מהפכה בעריכת הגנום, "עורכי בסיס" זכו לביקוש עולמי רב. הם חולקו יותר מ-9,000 פעמים ליותר מ-3,000 מעבדות ברחבי העולם. מדענים הצליחו לפרסם יותר מ -300 מאמרים על טכניקה זו, המשמשים באורגניזמים שונים החל מחיידקים לעכברים.

"עריכת בסיס" היא שיטת עריכת גנום מדויקת; כמו עיפרון גנטי, שמשכתב אותיות בסיס דנ"א, הגורמות למוטציות גנטיות ולמחלות גנטיות פוטנציאליות. טכנולוגיה זו, הנמצאת בהתפתחות מתמדת, משכתבת כימית בסיס דנ"א אחד למשנהו על ידי ארגון מחדש של האטומים של בסיס דנ"א אחד כדי להידמות לבסיס אחר. בשנת 2019, פרופסור דיוויד ליו יצר עם צוותו "עריכה ראשונית" המציעה יותר גמישות מיקוד ודיוק עריכה גדול יותר.

עם יותר מ-75 פטנטים שהונפקו בארה"ב, פרופסור ליו כונה "מתקן הגנים" על ידי מגזין Nature בראש רשימת "עשרת האנשים החשובים השנה" בשנת 2017 ונכלל ברשימת "ההוגים הגלובליים המובילים במדיניות החוץ". הוא גם יזם ביוטכנולוגיה, המייסדת את “Editas Medicine”, המשתמשת בטיפולי CRISPR (כלי לעריכת גנומים) כדי "לגלות, לפתח, לייצר ולמסחור תרופות גנומיות טרנספורמטיביות, עמידות ומדויקות לסוג רחב של מחלות".

פרס המדע (מתמטיקה) הוענק במשותף לפרופסור מרטין הייר, יו"ר הסתברות וניתוח סטוכסטי במחלקה למתמטיקה של אימפריאל קולג', ולפרופסור נאדר מסמודי, פרופסור למתמטיקה באוניברסיטת ניו יורק באבו דאבי וראש מרכז המחקר שלו ליציבות, חוסר יציבות ומערבולת.

פרופסור מרטין הייר פיתח את התיאוריה של מבני סדירות אשר נתנה משמעות מתמטית מדויקת למספר משוואות שהיו בעבר מחוץ להיקף הניתוח המתמטי. הוא פרסם את התיאוריה שלו בשנת 2014 ומספק כלים ומדריכים לפתרון משוואות רבות שלא היו מובנות בעבר שנקראו משוואות דיפרנציאליות חלקיות סטוכסטיות (SPDEs). משוואות אלה כרוכות במקרה ומתארות כיצד אקראיות מבליטה הפרעה לתופעות שונות כמו הטלת מטבעות, שינויי מחיר מלאי, תנועת רוח במנהרה או ליבוי אש יער. הוא שינה את התחום של SPDEs על ידי החדרת טכניקות חדשות בסיסיות והצליח לפתור משוואות כמו משוואות KPZ המתארת את התפתחות הגבול שבו שני חומרים נפגשים לאורך זמן.

פרופסור הייר הוא מוביל עולמי בתיאוריית ההסתברות וניתוח וחיבר מונוגרפיה ומעל 100 מאמרי מחקר. עבודתו זכתה במספר פרסים, ובראשם פרסיLMS Whiteheadופיליפ לברהולם בשנת 2008, פרס פרמה בשנת 2013, פרס פרוליך ומדליית פילדס בשנת 2014, תואר אבירות בשנת 2016 ופרס פריצת הדרך במתמטיקה בשנת 2020.

באשר לפרופסור נאדר מסמודי, הוא הצליח לפענח את התעלומה סביב בעיות פיזיקליות רבות שנותרו בלתי פתורות במשך מאות שנים. הוא מצא פגם במשוואות המתמטיות של "אוילר", שבמשך יותר ממאתיים שנה תיארו את תנועות הנוזלים בכל מצב. הוא גילה כי משוואותיו של אוילר אינן חלות על כל הנסיבות, כפי שחשבו בעבר, והוכיח כי הן יכולות להיות שגויות או להיכשל בתנאים מסוימים הקשורים לנוזלים. עבודתו עזרה לפתור ולהבין בעיות רבות הקשורות למידול נוזלים כמו תחזיות מזג אוויר ומערבולות מטוסים.

במשך 20 השנים האחרונות, מחקרו של פרופסור מסמודי היה בחזית המשוואות הדיפרנציאליות החלקיות, מכניקת הנוזלים ומערכות דינמיות. הוא צוטט על ידי יותר מ -8000 מאמרים על עבודותיו במתמטיקה טהורה ויישומית. הוא זכה להכרה בפרסים רבים, ביניהם פרס המאמר המדעי הטוב ביותר ב-Annales de l’Institue Henri Poincaré, יו"ר מטעם מכון Fondation Sciences Mathematiques de Paris, פרס Fermatויו"ר שלומברגר מ-IHES בפריז.

בנוסף לרפואה ולמדע, פרס המלך פייסל הכיר השנה בהישגיהם של הוגים וחוקרים מצטיינים בתחום השפה הערבית והספרות, וכיבד מנהיגים למופת שמילאו תפקיד מרכזי בשירות האסלאם, המוסלמים והאנושות בכללותה.

פרס השפה הערבית והספרות על "לימודי ספרות ערבית באנגלית" הוענק לפרופסור סוזן סטטקביץ', יו"ר המחלקה ללימודי ערבית ואיסלאם באוניברסיטת ג'ורג'טאון, ולפרופסור מוחסין אל-מוסאווי, פרופסור ללימודי ערבית וספרות השוואתית באוניברסיטת קולומביה.

פרופ' סוזן סטטקביץ' זכתה בפרס על מחקרה הנרחב ועבודתה בניתוח ספרות ערבית בעומק שאין שני לו מהתקופה הטרום-אסלאמית ועד לתקופת התחייה. גישתה המחקרית הביאה לחידוש נקודת המבט הביקורתית ושיטות לימוד השירה הערבית הקלאסית.

פרופ' מוחסין אל-מוסאווי קיבל את הפרס על היותו סמכות מבוססת בתחום הספרות הערבית, הממחישה את הידע האנציקלופדי שלו בספרות הערבית הקלאסית והמודרנית כאחד. מחקריו ומחקריו השפיעו רבות על סטודנטים וחוקרים בתחום לימודי הערבית, הן בעולם הערבי והן במערב. הוא עסק בספרות הערבית כספרות עולמית.

פרס השירות לאסלאם הוענק לנשיא טנזניה לשעבר, עלי חסן מויניי ולפרופסור חסן מחמוד אל-שפיי. עלי חסן מויניי השתתף באופן פעיל בסנגוריה האסלאמית, הפיץ את רוח הסובלנות הדתית, חינך את המוסלמים ותרגם משאבים אסלאמיים רבים והפניות לשפה הסווהילית. במקביל, שירת פרופ' חסן מחמוד אלשאפיי את מדעי האסלאם באמצעות הוראה, כתיבה, אימות ותרגום, ותרם להקמת האוניברסיטה האסלאמית הבינלאומית באסלאמבאד ולפיתוח תוכניות הלימודים של המכללות שלה.

פרס לימודי האסלאם לשנה זו על "המורשת האסלאמית של אל-אנדלוס" עוכב משום שהעבודות המועמדות לא עמדו בקריטריונים של הפרס.

מאז 1979, פרס המלך פייסל בחמש הקטגוריות השונות שלו העניק 282 חתנים מ -44 לאומים שונים שתרמו תרומות מכובדות למדעים ולמטרות שונות. כל זוכה פרס ניחן ב-200 אלף דולר; מדליית זהב 24 קראט במשקל 200 גרם, ותעודת זהות עם שם הזוכה וסיכום עבודתם אשר הסמיך אותם לפרס.

קבצים מצורפים

קשרי מדיה:

Maysa Shawwa

King Faisal Prize

00966581747005

[email protected]

*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GLOBE NEWSWIRE


 
אודות המחבר

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article61634.aspx