לינה גוטמה ואסיף חאן מונו לאדריכלים בשני מוזיאונים גדולים באלולה, ערב הסעודית
נכתב על ידי: חיים נוי
תאריך: 18/05/23

לינה גוטמה ואסיף חאן מונו לאדריכלים בשני מוזיאונים גדולים באלולה, ערב הסעודית

לינה גוטמה ואסיף חאן, באדיבות הוועדה המלכותית לאלולה, צילום: לוק ווקר

לינה גוטמה ואסיף חאן מונו לאדריכלים בשני מוזיאונים גדולים באלולה, ערב הסעודית

אלולה, ערב הסעודית, 17 במאי 2023, (GLOBE NEWSWIRE):

הוועדה המלכותית לאלולה - AlUla (RCU) מכריזה על לינה גוטמה ואסיף חאן כאדריכלים בשני מוזיאונים עתידיים בקבוצת נכסי התרבות שלה.גוטמה תעצב את המוזיאון לאמנות עכשווית וחאן יעצב אתמוזיאון דרך הבשמים. שני המוזיאונים ממוקמים באלולה, יעד בצפון מערב ערב עם 7,000 שנות היסטוריה אנושית רציפה.

חאן, שזכה בתואר MBE על שירותיו לאדריכלות ועובד בימים אלה על חידוש מרכז ברביקן ומוזיאון לונדון החדש, ידוע בגישתו הרדיקלית לאדריכלות, הממזגת היסטוריה עם העתיד, ומקרקע פרויקטים בניסויים חומריים ובהקשר חברתי.

גוטמה,עטורת הפרסים, שמעצבת את ביתן הסרפנטיין 2023, יוצרת עבודות שיושבות בצומת שבין אמנות, אדריכלות ועיצוב. הפרקטיקה שלה מתפתחת בתהליך של מחקר היסטורי יסודי, המתגלה בסימביוזה מלאה עם הטבע כהתערבויות מעודנות המחיות את הזיכרונות והחושים.

האדריכלים נבחרו בתחרות בינלאומית. חבר השופטים הורכב מבעלי עניין מרכזיים ומומחים בארכיטקטורה, נוף ומוזיאולוגיה, נתמך על ידי פאנל טכני, ובראשו עמד ד"ר חאלד עזאם, אדריכל תוכנית האב למסע בזמן של אלולה.

ד"ר חאלד עזאם – אדריכל, תוכנית אב למסע בזמן, הוועדה המלכותית לאלולה אמר: "אנו נרגשים להכריז על האדריכלים שימונו לשני המוזיאונים המשמעותיים הללו – הראשון מבין 15 נכסי תרבות המפותחים כחלק מתוכנית האב למסע בזמן של אלולה. AlUla הוא נוף מרהיב של גילוי, שבו מורשת, יצירות טבע ומין האדם משתלבים כדי לחשוף מערכת יחסים ארוכה ואינטימית בין אנשים לסביבתם. תוכנית אב זו תנחה את החייאת אלולה, ביסוס מורשת תרבותית חדשה, כולל יישום כלכלה מעגלית הצפויה ליצור 38,000 מקומות עבודה חדשים"

לינה גוטמה, אדריכלית, מוזיאון לאמנות עכשווית באלולה אמרה: "הארכיטקטורה של המוזיאון לאמנות עכשווית באלולה סוחפת את המבקרים במסע יצירתי מהמרחב המדברי לנווה המדבר התרבותי השופע של אלולה, ושוזרת את הסביבה הטבעית, החקלאות והאמנות כדי לחשוף את לב התרבות העכשווית. באמצעות סדרה של ביתני גן, המוזיאון מציג משחק גומלין מתמיד בין אמנות לטבע, ולוכד את המהות של המקום הייחודי הזה. הגלריות מציעות פרספקטיבות מפתיעות ומעוגנות על הפנים הרבות של אלולה, מהמיקרו-אקלים של נווה המדבר ועד למרחבי המדבר, ומעוררות תחושה עמוקה של חיבור לארץ ולמורשתה".

אסיף חאן, אדריכל, מוזיאון דרך הבשמים, אמר: "אלולה הדהדה בי עמוקות, כמו גם חברי הקהילה המקומית שפגשתי. העיצוב לובש צורה של מרחב ציבורי, לא מוזיאון בתוך חומות, הממוקם בכפר אלג'דידה עם גלריות וחללים לחוויות חושיות ולמידה. ההרים הם רקע קבוע, שדיונות החול שלהם מגיעות מטה כדי לברך את שולי המוזיאון, בעוד טרסות מדורגות של גנים משמשות ממשק חדש בין הכפר לנווה המדבר.

"אני נרגש מהאופן שבו מוזיאון דרך הבשמים יכול להיכנס לזיכרון הקולקטיבי של העולם, ולהפוך לנכס טרנספורמטיבי עבור הקהילה המקומית".

המוזיאון לאמנות עכשווית ב- AlUla הוא מוזיאון לאמנות עכשווית אזורית ועולמית שבלבו ערב. האוסף, המציע אוסף ליבה של יצירות של אמנים מאזורים הסמוכים לים האדום, לים הערבי ולמזרח הים התיכון בדיאלוג עם בני דורם מרחבי העולם, שואף להתפתח בשיתוף עם אמנים אלה, כולל תוכנית חזקה של עבודות מוזמנות. כמוזיאון האמנות העיקרי באלולה, הוא תורם למורשת האזור כמגדלור תרבותי, ומייצר הזדמנויות לאמנים, מעצבים, יוצרים ואוצרים.

סדרה צמודה של גנים מעוצבים על ידי אמנים תבטיח שהחוויה תהיה מחוברת לנוף בו היא יושבת. המוזיאון משולב בנווה המדבר הייחודי AlUla, השוכן בין גני ירק, מטעי דקלים, רכסי הרים ויישוב עתיק, יחקור עיצוב סביבתי רגיש ויתפקד כזרז להתחדשות סביבתית והתחדשות של נווה המדבר. הוא ייבנה כארכיפלג של גלריות ביתן שביניהן פסיפס של גני אמנים. האיזון בין גלריות וגנים פנימיים וחיצוניים יאפשר למבקרים להגדיר את המפגשים שלהם הן עם האמנות והן עם הנוף הטבעי.

מוזיאון דרך הבשמים יהיה המוזיאון הראשון בעולם שיוקדש לרשת אפית בת אלפי שנים זו של נתיבי מסחר יבשתיים וימיים מרכזיים, החוגגים את מורשתה התרבותית של אלולה כמקום חליפין במפגש הציוויליזציות. הוא מעורר לחיים היסטוריות גלובליות, שבאמצעותן הוחלפו רעיונות, סחורות ותרבות, ומאיר את צפון-מערב ערב כמוקד תרבותי. נרטיבים חיים ודינמיים יכללו הפניית זרקור לתגליות החפירות המתמשכות, הדגשת האופי הפעיל של האתרים הארכיאולוגיים של אלולה והחשיבות התרבותית של דרך הקטורת. בחזית העשייה המוזיאלית החדשנית, היא תאפשר למבקרים לעסוק באמצעות פרשנות רב-תחומית מרובדת המעוגנת באוספים שנאצרו בקפידה.

מוזיאון דרך הבשמים מפותח בדיאלוג עם המורשת העתיקה של AlUla – כולל הגרה, אתר המורשת העולמית הראשון של אונסק"ו בערב הסעודית – והכפר המארח שלה, אלג'דידה. זו תהיה הרחבה של המרקם העירוני שיושב על שפת נווה המדבר, משקיף על הנוף שבו נמצאות דדן וחגרה – פעם ערים תוססות ששגשגו כתוצאה מדרך הבשמים. בהנחיית מומחים לנושא והקהילה המקומית, מוזיאון דרך הבשמים ימשיך להתפתח באמצעות שיתוף פעולה מקומי ובינלאומי נרחב עם מומחים בתחומים שונים, כולל אקדמיה ומוזיאולוגיה.

שני המוזיאונים מציעים נקודת כניסה ייחודית להיצע התרבותי העשיר והנרחב של AlUla ויפותחו עם גישה אחראית חברתית לשימור, פרשנות, מעורבות קהילתית משמעותית והצגת הירושה התרבותית של AlUla. הם ישקלו כיצד להפחית את ההשפעה הסביבתית תוך בניית חללים משמעותיים, במיוחד בכל הנוגע לשימור, טמפרטורה מבוקרת, לחות ותאורה, ויעבדו עם רשת של מנהיגים תרבותיים ברמה מוסדית, נושאית ודיסציפלינרית ברוח חילופי הגומלין.

הערות לעורכים

אודות AlUla:

ממוקמת 1,100 ק"מ מריאד, בצפון מערב ערב הסעודית, AlUla הוא מקום של מורשת טבעית ואנושית יוצאת דופן. השטח העצום, המשתרע על פני 22,561 קמ"ר, כולל עמק נווה מדבר שופע, הרי אבן חול נישאים ואתרי מורשת תרבותית עתיקה שראשיתם לפני אלפי שנים מאז שלטו הממלכות ליהיאן ונבטית.

האתר הידוע והמוכר ביותר באלולה הוא הגרה, אתר המורשת העולמית הראשון של אונסק"ו בערב הסעודית. עיר עתיקה המשתרעת על פני 520 דונם, הייתה העיר הדרומית העיקרית של הממלכה הנבטית וכוללת יותר מ -100 קברים שמורים היטב עם חזיתות משוכללות שנחתכו ממחשופי אבן החול המקיפים את היישוב העירוני המוקף חומה. מחקרים עכשוויים מצביעים גם על כך שחגרה הייתה המאחז הדרומי ביותר של האימפריה הרומית לאחר כיבוש הנבטים בשנת 106 לספירה.

בנוסף לחגרה, AlUla היא ביתם של אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים מרתקים כמו דדן העתיקה, בירת ממלכות דדן וליהיאן, הנחשבת לאחת הערים המפותחות ביותר באלף הראשון לפני הספירה בחצי האי ערב; אלפי אתרי אמנות סלע עתיקים וכתובות בג'בל איכמה; והעיר העתיקה אלאולה, מבוך של יותר מ -900 בתים מלבני בוץ התפתח לפחות מהמאה ה -12.

אודות הוועדה המלכותית לאלולה:

הוועדה המלכותית לאלולה (RCU) הוקמה בצו מלכותי ביולי 2017 כדי להגן ולהגן על אלולה, אזור בעל חשיבות טבעית ותרבותית יוצאת דופן בצפון מערב ערב הסעודית. RCU יוצאת בתוכנית ארוכת טווח לפתח ולספק שינוי רגיש ובר קיימא של האזור, מאשרת אותו מחדש כאחד היעדים הארכיאולוגיים והתרבותיים החשובים ביותר במדינה ומכינה אותו לקבל מבקרים מרחבי העולם. עבודת הפיתוח של RCU באלולה מקיפה מגוון רחב של יוזמות בתחומי הארכיאולוגיה, התיירות, התרבות, החינוך והאמנויות, ומשקפת את המחויבות השאפתנית לטפח תיירות ופנאי בערב הסעודית, המתוארת בחזון 2030.

לינה גוטמה עובדת ומתגוררת בפריז, שם היא מובילה את עבודתה הרב-תחומית 'לינה גוטמה – אדריכלות'. עבודותיה בעלות החזון והרגישות מבחינה חומרית מתגלות בסימביוזה מלאה עם סביבתן תוך שידול לזיכרון ולחושים.

לינה גוטמה היא האדריכלית המועמדת לביתן הסרפנטיין ה-22 השנה והפרויקטים שלה כוללים את Ateliers Hermès (הבניין הראשון דל פחמן, אנרגיה חיובית בצרפת) שהוצג באפריל 2023, מגדל מעוצב וחללי גלריה בגן האבן בביירות (פרס Dezeen Architecture of the Year 2021), המוזיאון הלאומי של אסטוניה (Grand Prix Afex 2016, פרויקט שעיצבה בשיתוף עם Dorell.Ghotmeh.Tane), תערוכת מלאכת יד Wonderlab Master בטוקיו ובבייג'ינג ומסעדות Les Grands Verres עטורות הפרסים עבור Palais de Tokyo, פריז, צרפת.

היא זכתה בפרסים רבים, כולל פרס שלינג לשנת 2020, פרס טמאיוז לשנת 2020 "אישה בעלת הישגים יוצאי דופן", פרס קרדן של האקדמיה הצרפתית לאמנויות יפות לשנת 2019, האקדמיה לאדריכלות דז'אן 2016 ופרס AJAP של המשרד הצרפתי בשנת 2008. עבודותיה הוצגו בביאנלה ה-17 לאדריכלות בוונציה, ב-MAXXI ברומא וכיום בקופר יואיט בניו יורק.  היא פעילה בחיים האקדמיים והייתה פרופסור לואי חאן באוניברסיטת ייל וקתדרת גרי באוניברסיטת טורונטו.

אסיף חאן ייסד את משרדו בלונדון בשנת 2007, המעצב מבנים, נופים, מיצבים, תערוכות וחפצים. עבודתו עוסקת בחוויה חושית, אומנות, חילופי תרבות ומיזוג ההיסטוריה עם עולמות עתידיים.

אסיף חאן עובד בימים אלה על חידוש מרכז האמנות ברביקן, על המוזיאון החדש בלונדון, שייפתח ב-2026, שהוא עצמו הפרויקט התרבותי הגדול ביותר באירופה, ועל טרנספורמציית החוף של ליברפול קנינג דוק, אתר שנמצא במרכז סחר העבדים הטרנסאטלנטי. בשנת 2020 הוא השלים 6.5 ק"מ של עיצוב המרחב הציבורי של אקספו דובאי 2020, שם פורטלי הכניסה שלו מסיבי פחמן קיבלו את הפרס הציבורי Dezeen 2021 ומועמדות לפרס אגא חאן לארכיטקטורה. הוא זכה בפרס הגדול לחדשנות (קאן 2014) ואדריכל השנה (מועצת העיצוב הגרמנית 2017).

עבודותיו הוצגו באקדמיה המלכותית לאמנויות, V&A, סלון מילאנו, הטריאנלה של מילאנו, הביאנלה לעיצוב בגוואנגז'ו, מוזיאון העיצוב, לונדון, שבוע העיצוב בלונדון, שבוע העיצוב בטוקיו, וכיום ב-MAAT ליסבון. הוא לימד בקולג' המלכותי לאמנות ובאוניברסיטת מוסאשינו לאמנות בטוקיו. חאן זכה בתואר MBE עבור שירותים לאדריכלות בשנת 2017 וכיום הוא מכהן כסגן יו"ר מוזיאון העיצוב בלונדון.


אנשי קשר לעיתונות:

Vicky Newark
Pelham Communications 
[email protected]

Sherif Elhalafawy
Royal Commission for AlUla
[email protected]

תמונה הנלווית להודעה זו זמינה בכתובת https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/e9648d36-fa73-489c-938c-7bb1d439c81e

התמונה זמינה גם ב- Newscom, www.newscom.com ובאמצעות AP PhotoExpress.

סרטון הנלווה להודעה זו זמין בכתובת:

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/AttachmentNg/725cb185-c4e4-4e48-a341-ee572ff27b60

*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GlobeNewswire


 
אודות המחבר

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article64626.aspx