הידרפוניקה היא למעשה תורת המים בכל הקשור לגידול צמחים. לב ליבה של מערכת גידול הידרופונית הוא מחזור המים שבה. אחד היתרונות הבולטים של גידול הידרופוני הוא העובדה שאין צורך, בניגוד לגידול מסורתי באדמה, להשקות לעתים תכופות. המערכת הידרופונית מחזור המים מבוקר על ידי משאבת מים, כאשר המערכת סגורה ואין צורך להשקות כל יום. מרבית הפעולות הקשורות במערכת הידרופונית הן במים של המערכת.דשן נוזלי
במערכת גידול הידרופונית הצמחים זקוקים למים ודשן. הזרם המים מעורבל דשן נוזלי, כאשר נוכל לשלב מספר סוגים של דשן נוזלי בהתאם לסוגי הצמחים שאנו מגדלים. המים עם הדשן מספקים לשורשי הצמחים את הצרכים שלהם מבחינה תזונתית. חמצן
טכניקת הצפה וניקוז של מערכות גידול הידרופוני נועדה בכדי לספק לצמחים חמצן עשיר. כאשר ישנה גאות השורשים דוחפים פחמן דו חמצני, וכאשר יש שפל הרי ששורשי הצמחים נהנים מאספקת חמצן המגיעה אליהם. כך, באמצעות המים, המערכת ההידרופונית נהנית מקבלת חמצן באמצעות פעולת המים שמציפים ומנקזים.טמפרטורה
במערכת גידול הידרופוני בה גדלה כמות מאסיבית של צמחים או צמחים מסוגים שונים, הרי שנדרש לבצע בקרת טמפרטורה על המים. טמפרטורה גבוהה מדי של המים מצמצמת את צריכת החמצן של השורשים לאורך זמן. בטווח הקצר הירקות יחוו מצוקה כמו למשל הפסקת תהליך הפוטוסינתזה. ישנן דרכים שונות לצמצם חימום של מערכות גידול הידרופוניות כמו למשל הפעלת מזגן, שימוש במשאבת מים בעלת ניצולת טובה שלא מחממת, ואלמנטים נוספים כמו למשל התאמת הרצפה מבחינת שטח המגע (למשל עם לוח קלקר). גם קרינת שמש ישירה מעלה את טמפרטורת המים, ובמקרה כזה ניתן לבצוע את יריעות הפלסטיק של המערכת בצבע לבן או מבריק כמו אלומיניום.
בהקשר של המים ישנו גם היבט הלחות. ריכוז מוגבר של אדי מים באוויר (עודף לחות) עלול להביא להתפתחות בקטריות ותופעות לא רצויות בצמחים ובעלים. הדרך לאזן את רמת הלחות היא באמצעות שימוש עם סופח לחות, המנקז אליו את עודפי המים שבאוויר.
גידול הידרופוני בקיץ
גידול הידרופוני בעונת הקיץ דורש לעתים ביצוע של כמה פעולות ממוקדות ביחס לצמחיה. עונת הקיץ בישראל מאופיינת לרוב בטמפרטורות הנושקות ל30 מעלות צלסיוס כאשר עבור מערכת גידול הידרופונית טווח הטמפרטורה האידיאלי עומד על 18-26 מעלות. על מנת לאזן את הטמפרטורה מילת המפתח היא שימוש עם מים קרירים. ההתחממות עצמה עלולה להביא למחלת שורשים ולשינויים לא רצויים במידת החומציות. ישנן דרכים שונות להפחתת מידת החום והרי הנה הן כאן לפניכם.
רשתות הצלה
אחתה דרכים היעילות להורדת הטמפרטורה בכמה מעלות היא שימוש עם רשתות צל. רשתות אלו מסוגלות לסנן עד 50% מהקרינה הנפלטת מקרני השמש ולייצב תוך כך את מידת הפוטונים האקטיביים להם זקוק הצמח. כאשר מערכת גידול הידרופונית ממוקמת בלוקיישן כזה החשוף מאוד לשמש ישירה לשעות רבות במהלך היום, הרי ששימוש עם רשתות הצללה הוא חשוב ביותר וממזער בצורה ניכרת את החום העז בקיץ.
המשאבה
שימוש במשאבת מים איכותית בעלת ניצולת גבוהה פירושה שהמשאבה עצמה תתחמם פחות. כמו כל מכשיר חשמלי הרי שגם המשאבה היא מכשיר חשמלי שמתחמם תוך כדי פעולתו. משאבה בעלת יכולת ניצול נמוכה תתחמם מאוד מבלי שתספק תפוקה גבוהה. חשוב לכן להשקיע במשאבה איכותית – השקעה אשר תשתלם לכם בעתיד מבחינה כלכלית.
השורשים
שורשי הצמחים עלולים לסבול ממחלות שונות בעונת הקיץ. אחת הדרכים לפתרון יעיל בהקשר הזה היא שימוש עם מי חמצן. מדובר במים להם יכולת חיטוי והם בעלי מסוגלות להשיב את מצב הצמחים לתקינותו בשורשים. שוב לחטא את המערכת, לבצע שימוש במי חמצן בצורה יעילה ומספקת במסגרת התהליך בעונת הקיץ. דגש חשוב בהקשר הזה הוא לא לדחות את הטיפול במי החמצן, משום שככל שדוחים אותו הרי שעלול הדבר להסב לצמחים נזק שיהיה מאוחר מדי לתקן.
נורות לד לגידול - סופח לחות הוא שימושי מאוד גם, לא רק בעונת הקיץ. סופח הלחות מנקז מהאוויר עודפי אדי מים, כאשר עודף לחות עלול להסב לצמחים התפתחות של בקטריות לא רצויות. יש סופחי לחות בגדלים שונים, בהתאם לכמות הצמחים והסוג שלהם במערכת ההידרופונית.