מחשוב נייד, מי בכלל צריך את זה?
לאחרונה אנו נתקלים באמצעי התקשורת השונים יותר ויותר במושג "מחשוב נייד". מה זה בעצם מחשוב נייד ואת מי זה יכול לשמש.
אולי באמת נתחיל בלנסות ולהבין מה הכוונה כשאומרים מחשוב נייד, או ניידות מחשובית.
בתחילת הדרך, מחשב היה מפלצת גדולה, זוללת אנרגיה שידעה לבצעה פעולות מתמטיות חדגוניות במהירות רבה יותר מבני אדם ולא להתעייף מכך. בגלל מורכבות המפלצת נדרשו מספר "מאלפי מפלצות" על מנת לוודא שהיא תוזן בשאלות פשוטות מצד אחד, ותוך כדי סיפוק צרכי הקירור והמקום שלה, ובתמורה היא סיפקה פלט של רשימות מספרים. מספרים אלו אפשרו לגדודי "מדברי שפת המפלצות" הבנה לגבי מסלולו של פגז או פענוח צופן אויב לשמחת המגדלים שלה.
ומאז, בתקופת חיים של אדם, ניני הנינים של המפלצת התפתחו והם בגודל של שעון יד, מוזנים מסוללה. חזקים פי מיליארדים מאבותיהם ונמצאים לצידנו כל הזמן ובכל מקום. שילוב זה של גודל (או חוסרו) ויכולות מחשוב משמעותיות הינם הבסיס לניוד המחשוב.
אגע מיד בשלל היכולות של המחשוב הנייד, אבל לפני כן ננסה להבין היכן ומתי אכן אנו נתקלים במחשב שלא מוגבל פיזית למקום ומכך הוא מחשוב נייד:
במקום הראשון, הפופולארי, הטבעי והכי בלתי נחשב (עדיין) כמחשוב הוא כמובן.... הטלפון הסלולארי (ובשמו העממי והנכון, טלפון נייד).
בהמשך אנו מוצאים את כל מכשירי הGPS למיניהם. שעוני היד המספקים לנו מיקום, קלוריות, דופק ועוד אין סוף נתונים פיזיקליים על היום יום שלנו. ומה עם מצלמות מודרניות? שבלחיצת כפתור הן מבצעות אין סוף חישובים והחלטות חשובות בשבילנו כך שמירב התמונות שאנו מצלמים משמשות אותנו לשנים (ולא 14% כפי שהיה בתקופת הפילם הכימי והצורך שלנו לכוון את נתוני כל צילום וצילום).
ניידת משטרת התנועה, שמבררת נתונים על כל רכב ונהג מהשטח בזמן אירוע, גם הם בחגיגת המחשוב הנייד.
אני כמובן לא צריך להזכיר לכולנו את על אותם אנשי מכירות, טכנאים, נותני שירות, אנשי ביטוח ובנקאות ועוד שמצוידים במחשב נייד עם תקשורת סלולארית או מסופון נייד שמאפשר להם ולארגון שבו הם עובדים לתת לכולנו שרות טוב יותר מהיר יותר ותחרותי יותר (ומכך זול לנו הצרכנים).
חשוב לציין שהשינוי ביכולות (לא שכחתי, נגיע לזה) תוך שיפור בגודל, צריכת האנרגיה והשימושיות רק משתפרים בקפיצות מדרגה לפחות פעם בשנה.
כיום הטלפון הנייד האישי שלי הינו בעל תכונות מחשוב משופרות לאין שיעור מהמחשב העסקי הראשון שרכשתי בשנת 1985. עברו רק 25 שנה מאז והשינוי לא נתפס. (וכמובן הרבה יותר זול)
למרות שאנו לא רחוקים ממש מימיו הראשונים של המחשב הנייד, זה שהיה לו מקור אנרגיה עצמאי ואפשר היה לבצע בו פעולות מחשוב בצורה ניידת, הייתי רוצה מעט להרחיב את ההגדרה ולהבין מהי נידות מחשובית בשונה ממחשוב נייד.
ההגדרה של ניידות מחשובית היא היכולת לבצע המשכיות מחשובית ללא תלות באמצעי או במיקום או בזמן. למשל היכולת לשלוח דוא"ל מחשבון הדוא"ל שלנו במשרד, להשיב על התייחסות הנמענים כשאנו נוסעים ברכבת בסוף היום לביתנו. ולשמור את אותו קובץ אקסל מצורף שעודכן ע"י שותף לעבודה במחשב הביתי כך שיהיה זמין למחרת הבוקר גם במשרד. היכולת לבצע פעולה מתמשכת או רצף פעולות שיתכן והן קשורות אחת לשנייה מכל אמצעי מחשוב זמין או מזדמן בצורה נוחה שקופה ומלאה. הרי זה רק טבעי שנצפה ונדרוש שהמחשב ישרת אותנו (ולא אנחנו אותו) לא רק בצורה מועילה, אלה גם ללא תלות במקום או זמן.
אז מה הן באמת התכונות והיכולות של ניידות מחשובית?
v קריאה וכתיבה של דוא"ל מכל מקום ובכל זמן.
v סנכרון נתונים למגוון מקומות (תמונה שמצולמת בטלפון תשמר במחשב האישי בצורה אוטומטית בלי שבכלל נגיע למשרד)
v עדכון על שינוי בפגישה או בפרטי איש קשר שלנו.
v עדכון על פרטי מכירה ללקוח - מוצרים ומחירים שהארגון מעוניין למקור דווקא לו.
v עדכון פרטי לקוח - הלקוח נחסם למחירה בדיוק כשאני בדרכי אליו לפגישה השבועית שלנו.
v עדכון מלאי מוצרים "לוהטים" למניעת מכירת יתר.
v שינוי סדר ביקורים לטכנאי כתוצאה מזמינות לקוחות בשעה מסוימת.
v חישוב נתיב נסיעה המתחשב במצב התנועה המעודכן.
v ועוד ועוד...
לקראת המאמר הבא אשמח לשמוע גם מכם.
מה אתם הייתם רוצים שניידות מחשובית תאפשר לכם?
מה לדעתכם יקרה בתחום בעתיד הקרוב בתוך שנתיים? והרחוק של שש שנים או יותר?
מתוך מאמר שפורסם באתר פורום הברקוד הישראלי