סרטן המעי הגס ידוע בכינוי "הרוצח השקט" משום שסימנים להופעתו יכולים להתגלות בבדיקה שגרתית שנים טרם הופעתו, לו רק היינו טורחים לבצעה. רוב החולים במחלה לא מודעים לעובדה כי ניתן למנוע את הופעת סרטן המעי הגס באמצעות כריתה של פוליפים, שהם למעשה תאי סרטן שפירים שגילוי מוקדם שלהם מונע את התפתחות המחלה. סרטן המעי הגס הוא מחלה עם שיעור שכיחות גבוה מאוד בישראל כאשר בכל יום מתים מהמחלה חמישה בני אדם, ובכל שנה מאובחנים כ-3000 חולים. מספר החולים הגבוה יחסית (יותר מכל סוג אחר של סרטן), נובע בעיקר מחוסר ידיעה כי קיימות בדיקות לגילוי מוקדם ואבחון של המחלה, כמו קולונוסקופיה ודם סמוי בצואה.
הסיבות להופעת סרטן המעי הגס הן שונות ויכולות לנבוע מכמה מקורות אך קשורות בעיקר להרגלי תזונה ואורח חיים. מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה, העלה כי צריכה מוגברת של ירקות ופירות ונטילה של אספירין מונעים את הופעת המחלה. לעומת זאת עישון סיגריות ואכילה של בשר אדום מעלים את הסיכוי לחלות במחלה. עוד עולה מהמחקר, כי בקרב האוכלוסייה הנמצאת ברמת הסיכון הגבוה ביותר לחלות בסרטן המעי הגס נמצאה פעילות מוגברת של האנזים NAT2 (כ-20% מהאוכלוסייה בישראל). לפיכך צרכני בשר אדום שגם מעשנים המשתייכים לקבוצת האוכלוסייה הנ"ל, יהיו בעלי סיכון הגדול עד פי שבעה לחלות במחלה.
ניתן לראות אפוא, כי לפקטור הגנטי השפעה מכרעת על הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס אשר בא לידי ביטוי גם בקרב אוכלוסייה עם רקע משפחתי של המחלה. אגוד הרופאים הגסטרואנטרולוגים (רופאים לדרכי העיכול) ממליץ לבצע בדיקת קולונוסקופיה, שהיא הבדיקה המומלצת ביותר לגילוי המחלה, כבר בגיל 40 אם קיים סיפור משפחתי ברקע. ליתר האוכלוסייה מומלץ לבצע את הבדיקה החל מגיל 50 ולחזור עליה כל שנתיים.
סרטן המעי הגס היא מחלה הניתנת למניעה באמצעות אבחון מוקדם להבדיל ממחלות סרטן אחרות שסיכויי הריפוי שלהן משתנים בהתאם לסוג המחלה. מדובר במחלה שניתן למנוע אך קשה מאוד לרפא, ולכן נעשים בשנים האחרונות מאמצים רבים להגביר את המודעות של הציבור לעצם הסיכוי לחלות במחלה, ולבדיקות המיועדות לגילוי מוקדם שלה. אימוץ הרגלי תזונה נכונים כגון, אכילה מוגברת של פירות וירקות העשירים בסיבים תזונתיים התורמים לפעילות המעיים, בשילוב עם אורח חיים בריא הפסקת עישון וביצוע פעילות גופנית, יחד עם מודעות מוגברת למחלה וביצוע בדיקות תקופתיות בזמן, יכולים לגרום לסרטן המעי הגס לחלוף מהעולם.