על ויטמיני E ו- K - קובי עזרא
ויטמין K:
פעילותו העיקרית היא יצירת הפרוטרומבין (סעת קרישת הדם). 1 מק"ג ליום מומלץ, באוכל יומי אנו מקבלים בין 300-500 מיקרוגרם, חלק מהויטמין נוצר מהפלורה הידידותית, כשישנם עודפים הם נאגרים בכבד, כאשר תינוק נולד מזריקים לו ישר ויטמין K. אינדיקציה הוא רק אצל פגים.
ויטמין E:
ישנם 8 נגזרות של ויטמין E, שמו הכימי TOCOPHEROL, טוקופרול הוא הפעיל ביותר, ויטמין E סינטטי, צורה סינטטית: D,L אלפא טוקופרול, צורה טבעית, מיקס - טוקופרולים (שילוב של כל הטוקופרולים).
תפקידים:
מונע חמצון השומנים - הגנה על הממברנה של התא, בעיקר מהליפז פרוקסידז (שומן מחמצן).
בחוסר משמעותי בויטמין E יש המוליזה (הרס ארותרוציטים).
ויטמין E מונע את חמצונו של ויטמין A ו- C.
הזמן הדרוש שויטמין E יגיע לרוויה ברקמות גבוה. הוא בתחום של מספר חודשים (2-3), ככל שהמינון יותר גבוה כך הרוויה תהיה גבוהה יותר.
מיעל את חמצון הרקמות, ככל שויטמין E ברמה גבוהה יותר כך הרקמות זקוקות לפחות חמצן.
מונע את הדבקות התרומבוציטים, ויטמין E מונע את פעילותו של אנזים בשם פלטלט2. ה- PTT לא משתנה, ויטמין E מגביר את הפרוסטציקלין - PGE, כך שיש מניעה של הדבקות תרומבוציטים והרחבת כלי דם, האספירין מונע את ההדבקות עם תופעות לוואי, הפרעות בכבד, בכליות ומאריך את זמן ה- PTT (זמן הקרישה).
מערכת כלי הדם והלב: טרשת עורקים (מחלת לב כלילית), יתר לחץ דם, עודף שומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) בדם.
יתר לחץ דם - ויטמין E יכול לעלות להם את לחץ הדם באופן זמני. השפעה דיורטית בגלל הרחבת כלי הדם - גם בכליות.
לאחר ניתוח כירורגי, מרפא יותר מהר.
מונע את תהליך הפיברוטי - לכן טוב לבעיית סטרפטוקוקוס שפודע במסתמי הלב ובכליות - בעיקר ע"י יצירת רקמה פיברוטית לא פעילה. פוריות אצל נשים, מונע חימצון הורמונים, לגבי גברים, תאי הזרע ופעילותם , מקבלים יותר חמצן.
מקטין את ה- LDL ומגדיל את ה- HDL מגביר טונוס רירים.