הסיבות העיקריות להופעת עצירות ילדים
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 23/11/09

ההגדרה הרפואית של עצירות ילדים היא ירידה בתדירות היציאות או קושי במתן יציאות. עצירות נוצרת במעי הגס שאחראי על סילוק פסולת המזון מהגוף ומפריש אותה כצואה. הנוזלים בשאריות המזון שמגיעות מהמעי הדק נספגים בתוך המעי הגס שאחראי על סילוק הפסולת מהגוף בצורת צואה. שרירים הנמצאים על דפנות המעי הגס דוחפים את הצואה לכיוון הרקטום הנמצא בקצה המעי הגס. כאשר הצואה מגיעה לתחנה האחרונה היא הופכת למוצקה מאחר ורוב המים כבר נספגו במעי הגס. עצירות מופיעה כאשר הצואה הופכת לקשה ויבשה בשל ספיגה עודפת של נוזלים, והיא אינה יכולה לצאת מהגוף באמצעות תנועת המעיים.

הסיבות העיקריות להופעת עצירות ילדים והטיפול בהן:

מזון דל בסיבים תזונתיים -  כמות הסיבים המומלצת ביום היא בין 25-30 ג' סיבים, כאשר ממוצע הצריכה היומי נע בין 5 ל-20 גרם סיבים. טיפול בעצירות יכול להיעשות באמצעות הוספת מזונות עשירים בסיבים לתפריט היומי כגון, חיטה ודגנים מלאים, פירות טריים (למעט בננות, שעלולות דווקא לגרום עצירות), פירות יבשים, ירקות (להוציא תפוח אדמה), לחם דגנים וקטניות.

צריכה לא מספקת של נוזלים - מים ומיצים שנספגים במעי הגס מסייעים ביצירת צואה, והופכים את תנועת המעיים לחלקה וקלה. כמות המים המומלצת ביום עומדת על ליטר מים בערך (8-10 כוסות). הטיפול המקובל נגד עצירות יהיה צריכה של מים לפי הכמות המומלצת.

חוסר בפעילות גופנית - כידוע, לפעילות גופנית יתרונות רבים, והיא משפיע על כל תפקודי הגוף לרבות על תנועת המעיים. פעילות גופנית מומלצת מאוד במסגרת טיפול בעצירות ילדים.

תרופות - יש כמה תרופות או תוספי מזון הניתנים לילדים אשר עלולים לגרום עצירות כגון, תוספי ברזל (במקרה של אנמיה), תוספי קלציום, תרופות להקלה על כאב ועוד. במידה ונעשה שימוש בתרופות/תוספים אלה, יש לפנות לייעוץ רפואי לקבלת מידע על תרופות או תכשירים מומלצים נגד עצירות.

התאפקות או התעלמות מהצורך הטבעי להתפנות -  זהו אחד הגורמים השכיחים בקרב ילדים הגורם לעצירות. יש לשוחח עם הילד על הנושא במטרה לבדוק האם הוא נמנע מלבקר בשירותים.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article6866.aspx