מה מניע משקיעים, והאם הם באמת שונאי סיכון?
נכתב על ידי: שי באטון
תאריך: 16/06/08

מאת שי באטון, רו"ח *

במאמר זה נדון כיצד לצמצם מכות כואבות שעלולות לבצע "סיכול ממוקד" לתיק ההשקעות שלך, ונראה עד כמה לעשות את מה שנראה "טבעי" עלול בעצם להיות נתיב בטוח להתרסקות.

דבר אחד שחוזר על עצמו אצל משקיעים רבים לאורך כל ההיסטוריה, הינו שהם שוכחים לטפל בהפסדים שלהם לפני שהם יוצאים מכלל שליטה. לדעתי זה נובע מכך שמשקיעים אינם מקדישים מחשבה מספקת לגבי ניהול הסיכונים שלהם. הם נוטים לחשב כמה הם עשויים להרוויח ושוכחים להסתכל על צידו השני של המטבע – ההפסד הפוטנציאלי.

הגורמים שבאמת מניעים משקיעים
אנשים הינם בלתי-עקביים ולא רציונליים באופן קיצוני בכל הנוגע לניהול סיכונים. כולם חושבים שהם נוהגים בהיגיון בהסתמך על כל הנתונים הקיימים... מחפשים אחר הסיכון הנמוך ביותר והתשואה הגבוהה ביותר. אולם מחקרים מראים שזהו אינו המצב.

מסתבר שאנשים אינם מונעים ע"י סלידה מסיכון, כפי שהם סבורים. האמת היא שהם מונעים ע"י סלידה מהפסד. אסביר את ההבדל...

אם למשל, אציע לך אחת משתי האפשרויות הבאות:
• סיכוי של 80% לזכות ב-4000$ כנגד סיכוי של 20% לא להרוויח דבר, או
• סיכוי של 100% להרוויח 3000$.

איזו מבין האפשרויות היית מעדיף? למרות שהאפשרות הראשונה הינה מתמטית הבחירה העדיפה (עם תוחלת רווח של 3,200$), 80% מהאנשים יעדיפו את הכסף הבטוח. משמע, הם אינם מוכנים לסכן רווח קטן בשביל רווח פוטנציאלי גדול יותר.

בואו נסתכל על המצב הזה מהכיוון השני:
• סיכוי של 80% להפסיד 4000$ כנגד סיכוי של 20% לא להרוויח דבר, או
• סיכוי של 100% להפסיד 3000$.

למרבה הפלא, 92% מהאנשים יבחרו באפשרות הראשונה. הם לוקחים את ההימור. משמע, אנשים יעשו הכל בכדי להימנע מהפסד בהשקעה. כשהבחירה כוללת מעורבות של הפסד, אנחנו אוהבי-סיכון, לא סולדים מסיכון!

אני מקווה שהבהרתי את התמונה מדוע רוב בני האדם אינם עקביים, סימטריים או רציונליים בכל הנוגע לסיכון. וזה בהחלט עלול לפגוע בך משמעותית בהשקעותיך.

הימנעות מהפסדים גדולים בהשקעותיך... זכור את כלל הזהב
כלל הזהב בהשקעות הינו: "חתוך את השקעותיך המפסידות, ותן למנצחות להמשיך לרוץ". כמעט כל משקיע מצליח בעולם פועל ע"פ כלל זה. אולם, ישנם מעטים שהם באמת משקיעים מצליחים המנצחים את השוק. עבור רובנו, כ-99% מהמשקיעים, לעקוב אחר כלל הזהב נראה כמעט משימה בלתי-אפשרית. אנשים לא שונאים אי-ודאות וסיכון – הם שונאים הפסד. הפסד שמכירים בו הינו הכרה גם בטעות. ואנשים שונאים להכיר בעובדה שהם טעו.

זה לא תקף רק לגבי שוק ההון. זה בא לידי ביטוי בכל תחומי החיים. תראו למשל את הדוגמא המדהימה הזו לגבי חוסר רציונליות וסיכון, מתוך מחקר שנערך בארה"ב:

דמיין לעצמך שמחלה נדירה מתפרצת וצפויה להרוג 600 איש. ישנן שתי אפשרויות להתמודד עם האיום: באפשרות הראשונה יינצלו 200 איש מתוך ה-600, ואילו באפשרות השניה יש סיכוי של 33% שכולם יינצלו וסיכון של 67% שכולם ימותו.

באיזו מן האפשרויות היית בוחר? בהנחה שרובנו שונאי-סיכון, אנשים רציונליים ייבחרו לבטח באפשרות א' של להציל 200 איש מאשר באפשרות השניה של שהינה בעלת תוחלת מתמטית זהה אולם כוללת בתוכה סיכון של 67% שכל ה-600 ימותו. כשנתנו למדגם מייצג של אנשים לבחור מבין שתי האפשרויות, 72% מהאנשים אכן בחרו באפשרות הראשונה.

כעת בוצע שינוי קטן בהצגת האפשרויות. האפשרות הראשונה הינה ש-400 מתוך 600 איש ימותו, והאפשרות השניה הינה ללא שינוי. במצב זה קרה דבר מדהים: 78% מהמשתתפים בחרו באפשרות השניה. הם לא יכלו לסבול מצב של מוות ודאי של 400 איש ולכן היו מוכנים לקחת את ההימור.

המסקנה של החוקרים בעקבות הממצאים היתה שאנשים אינם שונאי סיכון: הם בהחלט מוכנים להמר כשהם חושבים שזה נכון. אולם, הם בהחלט שונאים הפסד...

למרבה הפלא, כשעימתו עם המשתתפים במחקר את תשובותיהם הסותרות, הם היו מופתעים, אולם גם לאחר שהבינו עדיין נשארו תשובותיהם בשני המקרים בעינן: הם היו מוכנים לקחת סיכון כאשר היה מדובר במוות ודאי של 400 איש, אולם לא היו מוכנים לקחת סיכון כשהיה מדובר בהצלה וודאית של 200 איש.

מדוע הימנעות מהפסדים קטסטרופליים הינה מפתח לאסטרטגיית ההשקעה שלך
אנו כמשקיעים, חייבים להבין כי איננו רציונליים כפי שאנו סבורים. אנו פשוט שונאי הפסד. אנו מעוניינים להיות בפוזיציה של מניעת הפסדים בהשקעות שלנו. אולם, בכדי להצליח בעולם ההשקעות, עלינו לעתים לדעת לספוג הפסד, ולספוג אותו מוקדם. זאת כיוון שאסור לנו לאפשר להפסד קטן להפוך להפסד קטסטרופלי.

לדוגמא: אם מניה בה השקעת נופלת ב-25%, נניח מ-100 ל-75, המשמעות היא שעליה לטפס בחזרה 33% כדי לאזן את ההפסד שלך. אולם, אם אותה מניה נופלת ב-90%, המשמעות היא שעליה לזנק ב-900% כדי להחזיר אותך לנקודת האיזון. מהם לדעתך הסיכויים לכך?

משקיעים חכמים מכירים בצורך ללכת נגד מה שלכאורה מרגיש טבעי. וזה אומר לדעת לחתוך הפסדים מוקדם, ולתת למנצחים להמשיך לדהור. אם לומר בפשטות, הדרך לעשות כסף היא לחבר בין מספר הפסדים קטנים ובין מספר רווחים גדולים.

בכדי לנצח במלחמה, תיאלץ להכיר בעובדה שלעתים גם תפסיד במספר קרבות. עליך להודות בעובדה שאתה גם עשוי לטעות לפעמים. זה אומר להכיר בפוטנציאל ההרסני לתיק ההשקעות שלך הטמון באופי שלנו כבני-אדם שונאי הפסד, ולחתוך את ההפסדים כשהם עדיין קטנים. תתחיל כעת.

רוצה לדעת עוד על ניהול סיכונים בהשקעות?


 
אודות המחבר

הכותב הינו רואה חשבון, בוגר כלכלה וחשבונאות מאונ' בן-גוריון. מנכ"ל ומייסד משותף של cash flow israel, המרכז הישראלי ליזמים ומשקיעים המפעיל מכללה ובה קורסים מגוונים בתחומים הפיננסיים והעסקיים: נדל"ן עסקים שוק ההון כסף באינטרנט .

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article689.aspx