כל מסע בן אלפי ק"מ מתחיל בצעד אחד קטן, אולם רבים הסיכויים כי לא תדע באיזה כיוון לעשות אותו אלא אם תדע ראשית היכן אתה נמצא כעת, מהי נקודת ההתחלה שלך. זה עלול להיות משהו שהיית מעדיף אולי להימנע ממנו. אולי תעדיף שלא לחשוב על הכסף שאתה יודע שהיית צריך לחסוך אבל לא, או על כמה מהשקעותיך שלא יצאו כמו שציפית. ואפילו אם אתה מרוצה מהביצועים של השקעותיך ו/או חסכונותיך, להתבונן על העתיד בוודאי נראה מניב יותר מאשר להישאר עם זכרונות העבר.
בזמן שכל תכנית למקסם את ממונך תתמקד בעיקר על העתיד, אינך יכול באופן מוחלט להתעלם מעברך הפיננסי. אפילו אם אינך נדרש לבצע שינויים מהותיים בצורה בה הינך מנהל את הוצאותיך, עליך לצייר תמונה מדויקת של מצבך הפיננסי הנוכחי, אפילו אם זה רק כדי לחשב כמה עוד כסף תצטרך כדי לכבוש את יעדיך הפיננסיים השונים.
אז, איך עונים לשאלה: "מה יש לי עכשיו?". אני מציע כי תעקוב אחרי שלושת הצעדים הבאים:
• ספירת מלאי של נכסיך והתחייבויותיך
• בניית התקציב שלך
• איסוף מסמכים חשובים
הצעד הראשון בתהליך הקביעה של אלו נכסים והתחייבויות יש לך, הינו ליצור רשימה מסודרת שלהם.
אתה יכול להירגע: לא נבקש ממך ליצור רשימה מפורטת של תכולת הבית כמו שמכינים לחברת הביטוח... גם לא נבקש ממך רשימה מפורטת של התחייבויותיך הפיננסיות שדורש הבנקאי שלך למשל. אנחנו לא באמת מתעניינים במספר הסידורי של מכונת הכביסה שלך או בעובדה שאתה חייב 50$ לגיסתך.
מלאי הנכסים שלך לצורך התכנון הפיננסי יכלול את נכסיך העיקריים – ערכם, וההכנסה (אם ישנה) שהם מייצרים לך. הינך רשאי לבחור שחפצים אישיים כמו ביגוד, מוצרי חשמל וריהוט ייכללו ברשימה בשורה אחת תחת "חפצים אישיים", אולם ברשימה הזו אנחנו נתמקד על נכסי ההשקעות שלך, שיש סיכוי שערכם ישביח ו/או מייצרים לך הכנסה שוטפת (כגון מניות, אג"ח, נדל"ן וכו').
רישום הנכסים שלך: כיוון שתשתמש במידע שאספת מספירת מלאי הנכסים שלך בכדי לנתח ואולי לשנות את אסטרטגיית ההשקעות שלך, תרצה שהרשומות של השקעותיך הנוכחיות יהיו מפורטות מספיק. הפרטים שתרצה לכלול ברשימה הינם זמן ביצוע ההשקעה, עלות ההשקעה, שוויה המוערך הנוכחי, ואת ההכנסה השנתית שההשקעה מייצרת לך (אם בכלל).
רישום ההתחייבויות שלך
רשימת ההתחייבויות שלך צריכה לכלול תיאור קצר של כל התחייבות, כולל:
• למי אתה חייב
• מתי נטלת את ההתחייבות
• מהי הריבית על החוב
• יתרת קרן החוב שנותרה לסילוק
• התשלום התקופתי בגין החוב
• אם החוב מובטח בשעבוד על נכס כלשהו, ציין מהו הנכס המשועבד
• תאריך משוער לסילוק סופי של החוב
כמה אתה שווה?
השווי ה"נקי" שלך נגזר מערך הנכסים שלך פחות ההתחייבויות שיש לך. אם איתרע מזלך וסך התחייבויותיך עולה על שווי נכסיך, אתה נמצא בגירעון פיננסי ובתכנון הפיננסי יש להתייחס לעובדה זו.
לאחר שסיימת את רשימות הנכסים וההתחייבויות שלך, הצעד הבא בבניית התוכנית הפיננסית שלך הינו ליצור ולהעלות על הכתב תקציב אישי של הכנסות והוצאות.
למאמר הבא - "בניית התקציב האישי שלך"....