מדוע יש לבצע לפני קולונוסקופיה הכנה טובה?
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 10/12/09

בכל שנה מאובחנים בישראל כ-3200 חולים במחלת סרטן המעי הגס ומתוכם מתים כ-1900 בני אדם. טיפול בסרטן המעי הגס נעשה בהתאם לשלב בו נמצא המחלה אך אינו שונה במהותו מטיפול בסוגי סרטן אחרים וכולל כימותרפיה ושימוש בתרופות. מחלה זו בשונה מסוגי סרטן אחרים ניתנת למניעה באמצעות אבחנה מוקדמת הנעשית בעזרת קולונוסקופיה. בדיקת קולונוסקופיה נחשבת לבדיקה המהימנה והיעילה ביותר שיש כיום בישראל ובעולם לאבחון וזיהוי סרטן המעי הגס אשר מופיע בשלבים הראשוניים שלו בצורת גידולים שפירים על דופן המעי הגס (פוליפים).

במהלך בדיקת קולונוסקופיה סוקר הרופא הבודק את דופנות המעי בעזרת צינור גמיש עם מצלמה בקצה (אנדוסקופ), אותו הוא מחדיר דרך פי הטבעת של המטופל. במידה והרופא מגלה פוליפים על דופן המעי הוא מסיר אותם ובכך מקטין את הסיכוי להתפתחות תהליך ממאיר במעי הגס בכ-90 אחוזים. לכן נחשבת קולונוסקופיה לבדיקה המאפשרת גם אבחון וגם טיפול בסרטן המעי הגס, בשלבים הראשוניים שלו (טרום ממאירים).

לשם הצלחת הבדיקה יש לבצע לפני קולונוסקופיה הכנה שנמשכת מספר ימים על מנת להביא לניקוי יסודי של המעיים כדי שהרופא הבודק יוכל לסקור את דפנות המעי בצורה בהירה וברורה. במהלך ימים אלה צורך הנבדק דיאטה מיוחדת המורכבת ממזונות דלים בסיבים תזונתיים ומשתמש גם בתרופת מרוקן המסייעת לניקוי המעיים. מרוקן היא תרופה בטוחה ויעילה הנמצאת בשימוש כבר 25 שנה והיא גורמת להתמוססות הצואה ולניקוי המעיים כחלק מתהליך ההכנה שנעשה לפני בדיקת קולונוסקופיה.

במידה ולא מבוצעת לפני קולונוסקופיה הכנה נכונה וטובה, כלומר ביצוע מדויק של ההוראות הניתנות בדף ההכנה לבדיקה, לרבות השימוש בתרופת מרוקן, המעי הגס לא יתרוקן משאריות מזון וצואה. מעי עכור מפריע לביצוע הבדיקה מאחר והרופא לא יכול לקבל תמונה בהירה וברורה של המעי הגס, דבר שיקשה עליו מאוד לאתר פוליפים על דופן המעי ולהסיר אותם. במקרה כזה יורה הרופא על ביצוע חוזר של הבדיקה והמטופל ייאלץ לחזור על תהליך ההכנה שוב עד להשגת התוצאה הרצויה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article7037.aspx