תוכנית הבניה היא תוכנית סרטוט דו ממדית הפורסת את היטלי האורך והרוחב של המבנה. היא נותנת פירוט אופקי ורכבי ופרטים תלת מימדים אשר אפשר לפרוס על נייר ומטרתם להעביר את הרעיונות והכוונות לאובייקט המשורטט. התוכנית לוקחת את האובייקט השלם ומחלקת אותו חלקים חלקים ונותנת פרטים יעודיים לכל חלק כגון גודל, "חומר, צורה ומיקום. כל הפרטים האלה נכתבים התוכנית הבניה לצד כל היטל.
בעבר היו תוכניות הבניה נכתבות על נייר כימי עליו נכתב בחומר אחר אשר מונע שינוי פיגמנט של הנייר. הנייר היה מושאר ליבוש בשמש אשר היתה גורמת לנייר לשנות את ציבעו למעט אותם מקומות אשר נכתב עליהם באותו חומר. עם הזמן השיטה השתכללה ותוכניות הבניה נכתבו על נייר כחול כאשר הסרטוט היה נחרט ע"י עט מיוחד ויוצר אותו. בימינו אנו תוכניות הבניה נערכות באמצעות תוכנות מחשב ככגון AutoCad ע"י בעל המקצוע ובסיום נשלחות להדפסה במדפסות מיועדות. שיטה זה מאפשרת להגיע לרמת דיוק הכי קרובה למציאות ושמירה לצורך גיבוי, שליחה ועריכה.
כדי שיהיה ניתן להעביר את הרעיון בצורה המוחשית ביותר, תוכנית הבניה משורטטת בכל היטל אפשר, האובייקט מחולק לחלקים חלקים המופרדים בקווים בעלי עוביים שונים, צבעים שונים וטקסטורות שונות. בצורה זו מעביר השרטט את הרעיון לכל הנוגעים בדבר היכן וכיצד אמור להיות כל דבר. תוכנית הבניה נכתבת או מודפסת בדרך כלל במספר העתקים כאשר כל גורם קשור מקבל העתק(ים).
כמו כן, תוכניות הבניה משמשות מסמך משפטי בין הנוגעים בדבר על התוצר ומחיבות את הקבלן, אדריכל וכו' לבצע את העבודה כפי שהוגדרה בתוכנית הבניה או אם לאחר בניה, כיצד בנוי המבנה ומאיזה חומרים. הדבר ישמש בעתיד לשימור, שינוי וידיעה של המבנה.
כדי שתוכנית העבודה תהיה פרופורציונאלית וקרובה ביותר למצב השטח. התוכנית בניה נכתבת תוך שמירה על קנה מידה אשר בדרך כלל נכתב ביחסים של 1:50, 1:100, 1:250 אך יכול להיות בכל קנה מידה אחר. קנה המידה נכתב בתוכנית הבניה כדי לתת לקורא את האינפורמציה המדויקת ביותר שניתן להעביר דרך תוכנית הבניה.
ישנם מספר סוגים של תוכניות בניה. ישנן תוכניות המתיחסות למבנה כולו, לאיזור מסויים במבנה ותוכניות נוף המתיחסות לאיזור בו נמצא המבנה.