חשיבות הורמון הגדילה המופרש בעת השינה מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "החלום והפרעות שינה"
נכתב על ידי: ד"ר זיו מאיר
תאריך: 16/06/08

חשיבות הורמון הגדילה המופרש בעת השינה

מתוך הספר "החלום והפרעות שינה" של ד"ר זיו מאיר.

הורמון הגדילה מופרש בעיקר בשינה ובעיקר בחלק הראשון של הלילה, בו מרוכזים שלבי השינה העמוקה. הפרעת שינה חמורה גורמת להפרעה בגדילה. כאשר ילדים סובלים מהפרעת נשימה ומטפלים בה, בעקבות זאת איכות השינה משתפרת, כן יש  האצה בגדילה (הפרעות בנשימה כגון: גודש באף, נזלת, ברונכיט ספסטית ועוד ).

 בגיל ההתבגרות כשקצב הגדילה מואץ, המתבגרים זקוקים לשינה. במשך החיים, כשקצב הגדילה יורד, אנחנו זקוקים לפחות שעות שינה. ככל שמתבגרים יותר, הגוף זקוק לפחות שעות שינה. מכאן שהפרעת שינה משתנה בהתאם לגיל, לא כל הפרעת שינה היא באמת הפרעת שינה, דהיינו יש להגדיר מה היא הפרעת שינה.

הפרעת שינה

הקריטריונים להפרעת שינה ב iv - dsm הם תלונה עיקרית של חוסר יכולת להירדם או להישאר ישן, כשהפגימה בשינה גורמת למצוקה או פוגעת בתחום חברתי, תעסוקתי או תחום חשוב אחר בחיים. קריטריונים אילו הם סובייקטיביים מאוד, ללא הגדרה ברורה של קריטריון להפרעת שינה.

לפי דיווחי הורים כ30% - 20% מכלל הילדים עד גיל שלוש סובלים מהפרעות שינה. גם בגילאים מבוגרים יותר של גיל הגן יש מיעוט משמעותי של ילדים הסובלים מהפרעת שינה.

ההפרעות הנפוצות ביותר בילדות הן קשיי הרדמות והתעוררויות מרובות במשך הלילה.

בגיל חצי שנה רוב התינוקות מסוגלים לישון לילה רצוף בן חמש שעות (לפחות), וזקוקים לשתי תקופות שינה קצרות במשך היום. רוב התינוקות מתעוררים כפעמיים בלילה, ומחדשים במהירות את שנתם. ילד המתעורר למעלה מפעמיים בלילה ומתקשה לחזור ולהירדם בעצמו, סובל, קרוב לודאי, מקשיי שינה.

הפרעת שינה יכולה להתבטא באופנים שונים. לעיתים ניתן לזהות עייפות רבה במיוחד, המתבטאת באדישות וישנוניות של הילד, או להפך, בפעילות יתר, עצבנות וחוסר שקט כללי ( מתפרץ, מנדנד כועס...). החסך המצטבר בשינה יכול לגרום לקשיי קשב וריכוז, סרבנות, עצבנות ומתח. המתבטא בקושי של הילד, להתאים את עצמו למסגרת הפעילות המקובלת. להלן אתר הבית של זיו מאיר ומכללת ברק http://www.barakcollege.com


 
אודות המחבר

ד"ר זיו מאיר פרפסיכולוג ונטורופט.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article717.aspx