- האם ניתן לבצע את עבודות החיזוק בעצמנו ללא קבלן ואלו זכויות אנו מקבלים?
יורם קראוס: "תוכנית תמ"א 38 מאפשרת לכם לבצע את עבודות חיזוק המבנה בעצמכם, ללא קבלן מבצע. כמובן, שעליכם לבצע את העבודות על פי הוראות ותקנות התוכנית. במקרה כזה, כשהדיירים בוחרים לבצע בעצמם את עבודות החיזוק, הם מקבלים את זכויות תוספת הבנייה והרחבת יחידות הדיור הקיימות".
- עד כמה מסובך לבצע את התוכנית בעצמנו ללא קבלן מבצע?
יורם קראוס: "קחו בחשבון שמדובר בביצוע של תוכנית מאוד מורכבת, הדורשת אישורים רבים והערכות של אנשי מקצוע ומומחים בתחומים שונים, כגון שמאי, מהנדס, אדריכל, עורך דין ועוד. רוב האזרחים שבחרו להצטרף לתוכנית העדיפו להיעזר בחברה מומחית בתחום".
- מה קורה כשדייר אחד או חלק מהדיירים מתנגדים לביצוע התוכנית – איזה רוב דרוש לביצוע?
יורם קראוס: "הרוב הנדרש לביצוע התוכנית, תלוי לאיזה חלק בתוכנית רוצים לממש והוא משתנה בהתאם: לחיזוק של יסודות הבניין ושיפור עמידותו בפני רעידות אדמה בלבד – צריך רוב של 51% מדיירי הבניין המשותף. לחיזוק המבנה בפני רעידות אדמה כולל הוספת מעלית ושיפוץ הלובי – צריך רוב של 61 אחוזים. חיזוק המבנה בפני רעידות אדמה , שינוי פני הבניין , הוספת מעלית , שיפוץ הלובי והוספת קומה על הגג או במקום קומת עמודים – צריך רוב של 66% מדיירי הבניין המשותף".
- כיצד עלינו לבחור את הקבלן המבצע?
יורם קראוס: "תוכנית תמ"א 38 דורשת שלושה דברים עיקריים מהקבלן המבצע – יכולת מקצועית גבוהה, מכיוון שמדבור בתוכנית בנייה לא קונבנציונאלית, הדורשת מומחיות וידע ספציפיים בכמה תחומים שונים. הדבר השני הוא יכולת כלכלית, כדי להבטיח עמידה בכל המחויבויות, מכיוון שעל פי רוב, מדובר בפרויקט רחב היקף שעלויותיו גבוהות. והדבר השלישי – ניסיון ספציפי בתחום של תמ"א 38".
- כיצד אנו יכולים להבטיח שהתוכנית אכן מתבצעת במקצועיות וברמה הגבוהה ביותר?
יורם קראוס: "אם אף אחד מדיירי הבניין לא בא מענף הבניין ומוכן להשקיע שעות וימים בפרויקט – עליכם לשכור את שירותיו של מנהל פרויקטים, אבל רק כזה אשר מתמחה בתחום של תמ"א 38. את זה עדיף לעשות כצעד ראשון כבר אחרי שהתקבלה ההחלטה לביצוע התוכנית. מנהל הפרויקט ילווה אתכם משלב התכנון, בחירת הקבלן ואנשי המקצוע, יפקח על עבדת הקבלן ועמידתו בלוחות הזמנים, ויהיה למעשה איש המקצוע שלכם בפרויקט".