מה לעשות במקרה שחברה נקלעת לקשיים
נכתב על ידי: עו"ד אורי דניאל
תאריך: 15/04/10

פתיחת עסק או חברה הוא תהליך פשוט וקל יחסית, אך לעיתים קרובות עסקים חדשים לא מצליחים לשרוד בשל התנהלות עסקית לא נכונה או בשל חוסר ידע לחוקים שעל החברה לעמוד בהם. חברה היא ישות משפטית לכל דבר ועניין, כאשר חברה נקלעת לקשיים ישנה התערבות של מערכת החוק והמשפט. כיצד זה מתנהל?

'ובכן, בפני כל חברה שנקלעה לקשיים עומדות מספר אפשרויות', מציין עו"ד אודי דניאל העוסק בפירוק ובהבראת חברות ומסביר  'אפשרות ראשונה היא פירוק החברה, פירוק החברה יכול להתבצע בשלוש דרכים: פירוק מרצון, פירוק על ידי בית משפט ופירוק בפיקוח בית המשפט. מלבד פירוק החברה ישנן עוד שתי אפשרויות, האחת, היא כינוס נכסים והשנייה היא הקפאה והסדר. '

אך ראשית נסביר מהו תהליך פירוק חברה וכיצד הוא מתרחש. פירוק הוא הליך משפטי שמטרתו היא לכנס את נכסי החברה, לממש ולחלק את התמורה לנושים. ההבדל בין שלוש הדרכים לביצוע פירוק הוא באופן בו מתנהל התהליך. לדבריו של עו"ד אורי דניאל פירוק מרצון נעשה על ידי בעלי המניות בהחלטה מיוחדת באסיפה כללית. פירוק מרצון בפיקוח בימ"ש הוא הליך המיושם לעתים רחוקות. במקרה כזה מאפשרים פירוק מרצון וביהמ"ש אינו מתערב בתהליך אולם הוא מפקח במידת הצורך.

'דרך נוספת', אומר עו"ד אורי דניאל, 'היא פירוק על ידי בית משפט אשר הינה הדרך השכיחה יותר.' הסמכות להורות על פירוק נמצאת בידי ביהמ"ש המחוזי במקום בו מצויים משרדי החברה שתפורק. בכל מקרה ממנים לחברה מפרק המקבל את זכויות הדירקטוריון. המפרק יכול לנהל את החברה גם כעסק חי כדי למוכרה. רק בסיום הליך הפירוק מחוסלת הישות המשפטית.

'תפקידו של המפרק', מפרט עו"ד דניאל,  'הוא לתפוס את כלל נכסי החברה ולא רק נכס מסוים. כשבית המשפט מוציא צו פירוק לרוב החברה מפסיקה את פעולתה. ישנם מקרים בהם עדיף שתמשיך להתנהל כעסק חי על מנת שיהיה ניתן למכור אותה. בכינוס נכסים לעומת זאת, החברה לרוב ממשיכה לפעול כרגיל. עם זאת, לעתים הליכי פירוק יכולים להסתכם בשיקום וכינוס נכסים יכול להביא לפעמים לפירוק החברה.'


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article8439.aspx