עשרה טיפים להפקת סרט חיים ביתי |
ברוב המשפחות מתעוררת בשלב כלשהוא השאלה: מה אנחנו יודעים על סיפור החיים של סבתא/סבא/אמא/אבא?
בדרך כלל יש הסכמה גורפת (בניגוד לרוב הנושאים האחרים) – מישהו צריך לתעד. צריך לצלם, צריך לכתוב. מישהו. אחר כך כולם נפרדים ורק בליל הסדר הבא, כשסבתא כבר פחות בריאה וחושבים ביחד איך לעזור לה, מישהו נזכר – מה עם התיעוד? מה עם סיפור החיים? אחר כך אותו נכד מתיישב מול האינטרנט ומחפש אנשי מקצוע וכבר כשקיבל החלטה מה לעשות, הדודים מחיפה לא מסכימים – מה פתאום שנשלם כל כך הרבה?
יש דרך לעשות את זה לבד. להלן עשרה טיפים שיעזרו לכם לצלוח את מה שנדמה כמשימה בלתי אפשרית – הפקת סרט חיים.
לפני הצילומים
- ערכו ראיון ראשוני עם גיבור/ת סרט החיים – בקשו לשמוע את סיפור החיים בלי להיכנס לפרטי פרטים, כך תוכלו ללמוד את שלד סיפור החיים.
- חפשו תמונות/מסמכים/קטעי וידאו מכל בני המשפחה – תוכלו להציג את כולם לפני הראיון ולרענן את זיכרון גיבור/ת הסרט.
- הגיעו מלומדים לצילומים – פשפשו בספרים/אתרי אינטרנט, לימדו קצת היסטוריה. לפעמים שאלה שתציגו במהלך הראיון (שלמדתם בתחקיר ההיסטורי...) עשויה לפתוח מאגר זיכרונות שלם ולא מוכר.
- חפשו בני משפחה/חברים של הגיבור שירצו להצטלם לסרט החיים – סרט שמבוסס על סיפור הגיבור יכול להיות מעניין מאוד אבל זה יהיה מצוין לסרט לשמוע על הגיבור/ה סיפורים מאנשים נוספים. לפעמים, סיפורים שאפילו בני המשפחה הקרובים לא מכירים. זה מגוון גם לאוזניים וגם לעיניים, ואפילו יכול להיות משעשע.
בזמן הצילומים
- הקפידו על תאורה טובה – תאורה משפיעה על איכות הסרט המצולם. אם המקום יהיה חשוך מדי, הסרט יראה אפלולי ולא נעים לצפייה.
- הקפידו על סאונד איכותי – סרט שמוקלט באיכות נמוכה הופך להיות סיוט לצופה אחרי שלוש דקות. ועוד לא דיברנו על המידע שהולך לאיבוד.
- תשובות מלאות – הכינו את עצמכם לשלב העריכה. אם אתם שואלים שאלה ומקבלים תשובה של 'כן' או 'לא', לא תוכלו לעשות עם התשובה הרבה כשתגיעו לערוך את הסרט. לדוגמא, לשאלה "האם היית שחקן כדורגל טוב?" תבקשו את התשובה: "הייתי שחקן כדורגל טוב" (או גרוע), בכל אופן, אל תסתפקו בתשובה 'כן'.
- תנו לדבר – עשו מאמץ עילאי לא להיכנס לדברי גיבור/ת הסרט. נכון, קשה מאוד, אבל יהיה עוד יותר קשה כשתצטרכו לערוך את סרט החיים ולשמוע את עצמכם מתערבים בכל משפט שני. חוץ מזה, וחשוב אפילו יותר – זה סיפור החיים של גיבור/ת הסרט (זוכרים?). הקשבה מלאה תהפוך את האווירה לנעימה ומפרגנת.
לאחר הצילומים
- ערכו את סרט החיים – סיימתם לצלם ויש לכם שלוש שעות מצולמות? ערכו את הסרט לאורך שלא יעלה על 35 דקות. מי שירצה – יראה את כל החומרים שצילמתם בזמן אחר בביתו שלו. גם תוכנות פשוטות ביותר כמו Movie Maker יכולות לתת תוצאה נפלאה.
- הוסיפו חיים לסרט – מוסיקה יוצרת אווירה לכן אל תשכחו את המרכיב החיוני הזה. שירים ישנים? מוסיקה שגיבור/ת הסרט אוהבים? הכל הולך, רק שתהיה בטעם ולא תשתלט על הסרט.
מה שנותר עכשיו זה להזמין את כל הספקנים לארוחת ערב ולשלוף את הסרט, סרט חיים שכולם מדברים עליו כבר שלוש שנים אבל אתם הפקתם לבדכם.
אז תיהנו (זה לא נשמע ככה אבל זו באמת חוויה משפחתית חזקה) ושיהיה בהצלחה!
|