בעבר סבלו בתי אבות מתדמית בעייתית. רבים נכנסו אליהם רק בתור ברירת מחדל, משום שהיו זקוקים לטיפול מיוחד. והיום הכל השתנה, אפילו השם: בתי האבות הפכו לבתי דיור מוגן והדיירים בהם מקבלים שירות כמעט כמו בבית מלון. חיי חברה, שירותים רפואיים מתקדמים ואף שירותים נלווים כמו מספרה ודואר הם כבר עניינים שבשגרה.
ניתן למצוא בתי אבות בכל הארץ
הנתון המשמעותי ביותר שמלמד על השינוי בתחום הוא כמות בתי האבות בארץ: כיום ניתן למצוא בתי דיור מוגן בצפון, בדרום ובמרכז כמעט בכל עיר, קטנה כגדולה. הביקוש הרב למקומות במרכזי הדיור המוגן הביאו עוד ועוד יזמים להקים מבנים כאלו וכיום הזמינות שלהם גדולה הרבה יותר מבעבר.הבעלות על בתי אבות מתחלקת לשלושה גורמים: שינם גופים פרטיים המפעילים את המקומות, למטרת רווח. ישנן עמותות ציבוריות המפעילות בתי דיור מוגן, ללא כוונת רווח וכאלו המופעלים על ידי המדינה, בדומה לבתי חולים ממשלתיים.
מה מציעים בתי אבות?
ראשית נדבר על החלק החברתי וחיי היומיום: בכל בית אבות כלול חיי חברה שוקקים, פעילויות וחיים ממש כמו בקומונה בימיה הטובים. בנוסף, כוללים בתי האבות שירותי דואר, ארוחות, ניקיון ובמקומות מסוימים אף שירותי מספרה וכביסה.החלק השני הוא אולי החשוב ביותר: המענה הרפואי. בתי דיור מוגן כוללים בדרך כלל עזרה רפואית כללית לכל דייר אך יש כאלו בהם פועלות מחלקות רפואיות לכל דבר: מחלקה סיעודית (כולל לעיתים אגף למקרי סיעוד מורכבים), מחלקה לתשושי נפש וגם דיור מוגן המשלב בין כולם גם יחד.
בתי אבות חייבים לפעול תחת רישיון
השאלה היא מהו אופי המקום. בתי אבות רגילים זקוקים לרישיון הפעלה ממשרד הרווחה, כמו כל מוסד בסגנון. אם בית האבות מפעיל מחלקות סיעודיות או כאלו לתשושי נפש, הוא נדרש גם לקבל רישיון ממשרד הבריאות.
העלות של שהייה בבתי אבות
העלות משתנה בין אזור לאזור בארץ כשבמרכז, שם הביקוש למגורים בבתי אבות הוא הגבוה ביותר, המחירים יהיו גבוהים יותר. באזור הצפון העלות מסתכמת ב-6,000 עד 8,000 שקלים בחודש. בדרום העלות תנוע בין 5,000 ל-7,000 שקלים ובמרכז המחירים יכולים להגיע גם עד 15,000 שקלים, תלוי מה המקום מציע.
איך מחליטים האם כדאי להצטרף אל בתי אבות?
אין כאן מעולם תשובה מוחלטת. החלטה תלויה כמובן אך ורק בקשיש עצמו. יש רבים שלא מוכנים לעזוב את המקום בו התגוררו שנים ולהתרחק מהמשפחה. עצם המחשבה הזו גורמת להם לדחות לחלוטין את האפשרות. אבל, ישנם מצבים בהם רצונו של הקשיש יהווה רק שיקול שני וזאת במקרים בהם מצבו הבריאותי חמור. עד כמה שינסו בני המשפחה לעזור לאיש, במקרים רבים דרוש טיפול רפואי מקצועי, אותו לא יכולים בני המשפחה לספק בשום מצב. במקרה כזה, בתי אבות המפעילים מחלקה סיעודית הם המקום המתאים ביותר לאותו קשיש.