מגן ירכיים - מה זה ולמי מומלץ להשתמש בו
נכתב על ידי: כמיטק - ציוד רפואי ופתרונות רפואיים מתקדמים
תאריך: 02/07/08

סיבוכים שכיחים
נפילות של קשישים כרוכות בסכנות לא מעטות. הסיבוכים השכיחים אצל קשישים כתוצאה מהנפילות הם:

• שברים וביניהם שיעור גבוה של שברים בצוואר הירך

• פחד מנפילות נוספות העלול להגביל את הניידות ולפגוע בתפקוד.

מספר השברים בעצם הירך בקרב הקשישים מגיע מדי שנה בארצות הברית ליותר מ- 250,000 איש. בארץ, מגיע מספרם של שברים אלה מדי שנה לכ- 6,100 שברים, כך עולה מנתוני משרד הבריאות לתקופה שבין השנים 2001-1999. כ- 95 אחוז משברים אלה נגרמים כתוצאה מנפילות.שבר בעצם הירך פוגע באדם העצמאי והופך אותו לתלותי.

נתיב הייסורים כרוך בניתוח, באשפוז ארוך, בשיקום, בתקופת החלמה, ולעיתים גם בנכות ממושכת, בצורך בסיעוד ואף, חלילה, בפטירה. מדובר כאן בטרגדיה גדולה לפרט ובעלות גבוהה מאוד לשירותי הרפואה. חבלות אלה בעצם הירך ניתן לצמצם באופן משמעותי באמצעות "מגן ירכיים".

מהו מגן הירכיים?
העצם נשברת כתוצאה משני גורמים: חולשה יחסית של עצמות המבוגר והקשיש בשל אוסטאופורוזיס (ירידה בצפיפות העצם), והאנרגיה המכנית המופעלת על ידי הנפילה בנקודה המועדת, שהיא לרוב חלקה העליון של עצם הירך.

מאמצים גדולים וכסף רב מושקעים בעולם כולו, וגם בישראל, במניעת אוסטאופורוזיס. הטיפול ממושך ויקר, ואין ספק שהוא ייתן את פירותיו בעתיד. כיום, הסיכון של כל אישה מעל גיל 65 לשבור את הירך הוא כ- 20 אחוז.

הפתרון של הגנה מכנית-חיצונית עלה רק בעשור האחרון. הדו"ח הרציני הראשון בנושא היה בשנת 2000 בעיתון הרפואי "n engl j med", שהקדיש את מאמר המערכת לנושא, תחת הכותרת, "protectors - a breakthrough in fracture prevention hip". מאז, פורסמו מספר מחקרים המצביעים על צמצום בשיעור השברים בירך בעת נפילות של קשישים הנמצאים בסיכון, בזכות השימוש במגן ירכיים.

אחת הטענות שהועלו בהקשר למגן הירכיים היתה כי הוא אינו נוח ללבישה ולכן ההיענות לכך היא נמוכה. הדור השני של מגיני ירכיים ה- hipsaver נותן מענה לבעיית האי נוחות על ידי החלפת הדיסק הקשיח המשמש כמגן, ברפידה ספוגית (שפותחה ב- nasa) הסופגת ומפזרת את האנרגיה המכנית של המכה.

מגן זה נבחר לשימוש על ידי שני מרכזים גריאטריים גדולים בארץ, ואף נוסה בהצלחה במוסדות שונים בארצות הברית - בזכות עמידותו בכביסה המוסדית. העיתונות הרפואית מדגישה שבאמצעות הדרכה בסיסית לחולים ולצוות, ניתן להשיג שיעור גבוה של היענות לשימוש במגן. אחת העבודות האחרונות מוכיחה צמצום ב- 69 אחוז בסיכון לשברים בעקבות נפילה במוסדות, בזכות השימוש במגן ירכיים.

למי מומלץ להשתמש במגן ירכיים?

    • קשישים הסובלים מאוסטאופורוזיס (בעיקר נשים)
    • קשישים שכבר נפלו פעם אחת
    • קשישים שכבר סבלו בעבר משבר בצוואר הירך
    • קשישים הסובלים משיטיון (אלצהיימר)
    • אנשים הסובלים מפרקינסון
    • אנשים הסובלים מאי-יציבות וסחרחורת בגלל: נוירופטיה סכרתית, הפרעות ראייה, אורטוסטטיזם, או אוסטאוארטרוזיס
    • אנשים הנמצאים בתהליך החלמה או בהתאוששות לאחר מחלה
    • אנשים הנמצאים בשיקום פעיל

 
אודות המחבר

כמיטק - ציוד רפואי ופתרונות רפואיים מתקדמים בתחומי הכסאות גלגלים, חיתולים למבוגרים, פצעי לחץ, אורתופדיה, ציוד לחדרי ניתוח ולמעבדות ועוד.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article957.aspx