דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: יהוא – ההצגה שעוררה חשש להתערבות בבחירות 92 עולה בבית צבי – מרגשת, נוקבת, פנינה תיאטרלית
ביקורת: יהוא – ההצגה שעוררה חשש להתערבות בבחירות 92 עולה בבית צבי – מרגשת, נוקבת, פנינה תיאטרלית
חיים נוי |  22/02/20 |  צפיות: 4929

ביקורת: יהוא – ההצגה שעוררה חשש להתערבות בבחירות 92 עולה בבית צבי – מרגשת, נוקבת, פנינה תיאטרלית

מאת חיים נוי

יהוא – ההצגה שעלתה ב-1992 חודש לפני הבחירות ועוררה חשד כביקורת על שר הביטחון דאז אריק שרון בדמות יהוא ועל ראש הממשלה שהסתגר בביתו מנחם בגין , זיף במחזה, עולה בבית צבי ברמת גן והיא נוקבת, מושחזת ומהווה פנינה תיאטרלית. באותה עת אסרה ועדת הבחירות גם כתבה בטלוויזיה מחשש של התערבות במערכת הבחירות ואולם כל העסוק הזה בתקשורת גרם לכך שהמחזה הפך ללהיט בתיאטרון הבימה והוצג 174 פעמים.

המחזה נכתב בידי גלעד עברון המנוח והעלילה מתרחשת בימי המלכים, ממלכת יהודה וממלכת ישראל. בממלכת ישראל שולטים יהורם, ממשפחת אחאב, אמו איזבל ואשתו המלכה זילפה. יהורם נחשב למלך חלש ובעקבות זאת עולה כוחו של זיף, ראש השרים ושר הצבא עזגד, האחראים למאבק בכפרים הארמיים בהרים אותם מנהל המפקד המקומי יהוא שמתקומם נגד המלך, רוצח אותו ואת אימו ומשתלט על הממלכה. למעט דמותו של יהוא, כל העלילה היא פרי דמיונו של המחזאי ובשעתו היו מי שפירשו את המחזה כביקורת פוליטית על שרון נעל בגין.

יהוא במחזה אונס את המלכה וגם את בתו של ראש השרים ומצווה על זיף לערוף ראשיהם של 70 מבני משפחת אחאב , אך מכחיש אחר כך מעורבות בעניין. סופו של זיף שהוא יוצא מדעתו ומאבד זכרונו.

הבמאי מיכאל (מיקי) יוסף העלה הצגה נוקבת ומרגשת והתוצאה היא מפגן דרמטי מעולה של השחקנים הצעירים והמוכשרים. יוסף גם עיצב את המוזיקה הנפלאה המלווה את ההצגה.

קורן סולומון מגלם בכישרון רב את יהוא. הוא מצליח להפיק מהדמות ארס מפעפע ותאוות שלטון ואין ספק כי יש לו פוטנציאל נפלא.

שרון בן דרור המקסימה כמלכה זילפה, מגישה משחק מעורר רושם עז, במיוחד בקטעי ההשתלטות של יהוא על נפשה וגופה.

אוהד פונטה מגלם ברגש וביכולת נהדרת את זיף, ראש השרים ומשחקו הוא משובח.

מעיין נטף מגלמת את קטורה בתו ומשחקה נאצל וראוי למחמאות.

מירום אוראל מגלם טוב מאוד את שר הצבא עזגד ומשחקו קולח ורהוט.

אמה רננה ברדע מגלמת היטב את מעכה אשת שר הצבא שעומדים לערוף ראשה כיון שהיא נמנית על משפחת אחאב. משחקה מגולם היטב ובמיוחד בקטע באמבטיה.

מעיין כהן אהרונוף ומיכאל בן דוד גונבים את ההצגה בדמות "החיילים" הסרים לפקודות של אנשי השלטון ולבסוף של יהוא. הם מרשימים במשחק אומנותי ממש, גינונים מושלמים ויכולת דרמטית מהולה בקורטוב של הומור, חרף מרחץ הדמים סביבם.

יואב לוין עיצב תפאורה מרשימה ופרקטית. נטשה מנטל עיצבה תלבושות תקופתיות נפלאות ומיוחדות.אלון ברקוביץ עיצב תאורה ראויה.

חרף השנים שעברו עדיין מהווה יהוא מבט עכשווי על הפוליטיקה והתשוקה לכח, בכל מקום.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צלם – יוסי צבקר


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
GTC Prime משתפת פעולה עם Centroid Solutions לאספקת נזילות למגוון נכסים באמצעות CS 360 Bridge
GTC Prime, ספקית של פתרונות נזילות מוסדיים, הודיעה על שותפות אסטרטגית עם Centroid Solutions, ספקית פינטק גלובלית המפעילה את מערכת האקוסיסטם One-Centroid.

קוריה משקיעה 28 מיליון דולר בייצור רכיבים פעילים (API) סטריליים
Curia Global, Inc. (קוריה), ארגון מוביל גלובלי למחקר, פיתוח וייצור לפי חוזים (CDMO), הודיעה היום על השקעה אסטרטגית להרחבת יכולות הייצור שלה של רכיבים פעילים פרמצבטיים (API) סטריליים – הן עבור מוצרים סטרואידיים והן עבור מוצרים שאינם סטרואידיים – באתר החברה בוואיאדוליד, ספרד. ההרחבה צפויה להסתיים ברבעון הרביעי של שנת 2028.

בית משפט בנבדה מסיר הגבלה ומאפשר ל-EESystem לשתף הקלטה של ​​פגישה מנובמבר 2024
הצו מ-25 בספטמבר 2026 מבטל את ההגבלה על שיתוף ההקלטה. ההליך המשפטי העיקרי נמשך

קבוצת EBC Financial בתערוכת iFX EXPO Asia 2026 תעסוק בשווקים, טכנולוגיה ושיח בתעשייה
EBC תציג מבט מעמיק יותר על כמה מהפיתוחים החדשים ביותר שלה ותחלוק חדשות בנוגע ל-EBC Group Foundation

מועד אחרון בנוגע ל- HDB
מועד אחרון בנוגע ל- HDB: רוזן, יועץ משפטי גלובלי למשקיעים, קורא למשקיעי HDFC Bank Limited שספגו הפסדים העולים על 100 אלף דולר להבטיח ייצוג משפטי לפני המועד האחרון והחשוב ב-13 באוקטובר בתביעה ייצוגית בניירות– HDB

YYForce פותחת מרכז רובוטיקה בסינגפור לקידום אימון ופריסת רובוטי שירות דמויי אדם
אבן דרך אסטרטגית: פתיחה רשמית של מרכז ההדרכה, הנתונים והחוויה לרובוטיקה בסינגפור לאמון רובוטים דמויי אדם, בדיקות תהליכי עבודה והדגמות ללקוחות.

גרדיאנט מרחיבה את הפעילות בהודו עם הנהגה חדשה, חמישה חוזים חדשים והגדלת הצוות ב-40%
הודו בונה את המפעלים שעומדים בבסיסה של כלכלת הבינה המלאכותית, וכל אחד מהם פועל על מים. כיום, Gradiant, שכבת המים של כלכלת הבינה המלאכותית, הכריזה על סדרה של נקודות ציון חשובות המחזקות את מעמדה בהודו: דירקטור מנהל חדש לארץ, חמישה חוזי בנייה חדשים בתחום המוליכים למחצה, הלוחות המודפסים (PCB) וייצור סולארי, וכן תוכניות להגדלת צוות החברה בהודו בשיעור של למעלה מ-40 אחוזים השנה.

סוכני ה- Airflow™של Jeppesen ForeFlight מוצעים לראשונה לתעופה המסחרית, תוך התמקדות בבינה תפעולית וגמישות האימוץ
הפלטפורמה דבקה בחמישה עקרונות מרכזיים ממוקדי תעופה, עם מאות סוכנים מתוכננים עבור מגזרי תעופה המסחרית, העסקית והצבאית

U.S. Polo Assn מציינת עונת פולו אירופית יוצאת דופן לשנת 2026
מותג ספורט עולמי מעניק חסות לתחרויות פולו מובילות ברחבי אירופה

Corpay Cross-Border מרחיבה את השותפות הבלעדית עם WBSC
Corpay תמשיך לספק לקונפדרציית הבייסבול והסופטבול העולמית גישה לפתרונות תשלום גלובליים חדשניים ולפתרונות מקיפים לניהול סיכוני מטבע
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI