יזמים רבים העוברים תהליכי יזמות עסקית לרוב הולכים לאיבוד בערפל הקיים בעולם היזמות. היזם מתחיל את תהליך היזמות העסקית לרוב ללא ידע קודם וככל שיש לו פחות ידע, כך חששותיו לגבי התהליך גדולים יותר.
אחת הבעיות (להערכתי אפילו מרכזית) שבגללה יזמות עסקית נכשלת היא חוסר הוודאות של היזם למול התהליך המורכב של להביא מוצר לשוק. בנוסף, על מנת לבצע תהליך של יזמות ו/או יזמות עסקית חשוב לדעת לא רק איזה תהליכים דרושים על מנת לבנות ערך לפטנט או לרעיון שיש ליזם, אלא גם מתי בציר הזמן כל תהליך מתבצע.
הנקודה החשובה והדגש שאותו יזם צריך לשים בתהליך היזמות העסקית היא לא רק איזה תהליכים לבצע, אלא מתי לבצע כל תהליך ומה הפידבקים החשובים יותר והחשובים פחות בכל תהליך ואיך אותם פידבקים משפיעים על תהליכים מקבילים ועל התהליך הכולל.
לפני שאמשיך לתאר מהו להערכתי התהליך הנכון בתהליך היזמות העסקית, או לחילופין בתהליכי פיתוח מוצר, או לחילופין בתהליכי פיתוח פטנט, או עיצוב של פטנט או עיצוב של מוצר, תעיפו מבט באתר www.b-focus.com תחת הכותרת – 'תהליכים', 'תהליכים ליזמים'. ניתן להסתכל בתכנית בטא' על מנת לראות סכמה המתארת את התהליכים הדרושים על מנת לפתח פטנט או מוצר ולבנות לו ערך כספי. הייחודיות בתהליך שהוא משלב כבר משלב הרעיון את שתי הפנים הרלוונטיים בתהליך של הבאת מוצר לשוק – הפן עסקי והפן העיצובי פיתוחי, ובכך מאפשרת סנכרון והעברת דגשים עסקיים/ פיתוחים על מנת להגיע למוצר שיענה על דרישות הלקוח המיועד בצורה מכסימאלית.
תהליכי היזמות העסקית כוללים בתוכם מספר רב של תהליכים, בינייהם ישנם תהליכי חיפושי ורישומי פטנטים, פיתוח מוצר או פיתוח פטנט בהתאם למה שנמצא ויותר חשוב פיתוח הפטנט בהתאם למה שלא נמצא, כמובן שיש לאחר מכאן להגן על אותו פיתוח. בנוסף חשוב לשלב סקרי שוק וחוות דעת קהל בתהליך, ואיסוף ואיגוד כל האנפורמציה תחת כותרת אחת – התכנית העסקית.
היזם בתהליך היזמות העסקית צריך כל הזמן לשאוף להשגתה של אותה תכנית עסקית. התכנית העסקית בתהליכי היזמות העסקית היא מסמך הכרחי, שבלעדיו ימצא עצמו היזם מול המשקיע ללא תשובות מדוייקות ומבוססות, ובהתאם סיכויי הצלחת הגיוס ירדו.
לדוגמא: אין טעם לרשום פטנט, עד שלא נעשה חיפוש פטנטים וניתוח של דוח הפטנטים על מנת לאבחן מה קיים ומה לא, בדיוק כמו שאין טעם לרשום פטנט עד שלא נעשה פיתוח של המוצר המיועד ובדיקת ההיתכנות שלו ושהפטנט באמת עובד – אחרת למה לרשום פטנט?, בנוסף כפי שלא ניתן לבצע תכנית עסקית ללא פיתוח של המוצר והערכת עלויות לייצור המוני, לוחות זמנים לסיום פיתוח והערכת עלות לצרכן הסופי. הדבר מקביל לסקרי השוק שאין טעם לבצע אותם עד שלא התבצע פיתוח ראשוני, אבחון קהל היעד, רישום הפטנט וכ"ו. כמובן שבנושא זה חשוב לציין שהדבר נכון אבל לכל כלל יש יוצא מהכלל!!.
ולסיכום: כפי שהמלצתי למעלה, שווה להסתכל בתהליכים ליזמים על מנת להבין טוב יותר את התהליכים הדרושים לרעיון או לפטנט להתקדם בתהליך שיגרום לו לרקום עור וגידים ולהיות בעל ערך כספי בשלב מוקדם עד כמה שאפשר.
בכל מקרה – שיהיה בהצלחה בפיתוח הפטנט, ברעיון, במוצר או בהמצאה אותה אתם מעוניינים ליישם.
כותב המאמר הוא אמיר לניאדו – יזם ומנהל המחלקה העסקית ב: B-focus
B-focus, רקע כללי: חברת B-focus מתמחה בפיתוח ועיצוב מוצרים, פטנטים ורעיונות משלב הרעיון ועד מכירת המוצר ללקוח הסופי.
החברה בנויה משתי מחלקות מרכזיות – מחלקת הפיתוח והעיצוב והמחלקה העסקית. לקוחות החברה נהנים מעבודה משותפת של שתי מחלקות שונות אך משלימות בכל הקשור לעיצוב ופיתוח מוצרים, לייצור ולשיווק מוצרים ולתהליכים שונים בשרשרת שבין הרעיון, פיתוח ועיצוב המוצר (הן בפן הטכני והן בפן העסקי) וייצור ושיווק המוצר בשווקי היעד.
אמיר.
**. אין להתייחס למאמר זה כייעוץ, הנחייה או מתן עצה.