משרד החינוך - האגף לביטחון, בטיחות ולשעת חירום - חלק 8
חוזר מנכ"ל סב6(ב), י"ט בשבט התשס"ב, 1 בפברואר 2002
קישור למאמר המקורי - http://cms.education.gov.il/EducationCMS/applications/mankal/arc/sb6bk5_1_33.htm
1) לחצר הגן יהיו שני שערים. שער הכניסה והיציאה ייפתח כלפי פנים ורוחבו יהיה 1.50-1.20 מ'. השער השני ישמש למצבי חירום בלבד, ימוקם מצדו האחורי של הגן ויהיה נעול. השימוש בשער השני (שער החירום) ייעשה בעת אירוע המחייב פינוי ויציאה מתוך הגן שלא דרך הכניסה הראשית. מפתחות השער יתאימו גם לשער הכניסה, כלומר מפתחות "מסטר". מפתחות נוספים יהיו בתוך הגן, סמוך לדלת היציאה לחצר. המפתח ייתלה על וו בתוך קופסה.
2) השערים יהיו מצוידים במנגנוני סגירה ונעילה אלו:
· מנגנון סגירה שניתן להפעלה מבפנים ומבחוץ
·מנגנון נעילה שניתן להפעלה מבפנים ומבחוץ
·מנגנון להצמדת השער במצב פתוח, לשם מניעת תנועה בלתי
רצויה של השער.
3) השערים ייבנו באופן שלא יהיה אפשר לטפס עליהם או לזחול מתחתם.
4) לא יימתח תיל דוקרני ולא ייקבעו יתדות בעלי קצוות חדים מעל השערים.
5) לשערים יהיו צירים מוזזים, וכך יהיה מרווח של כ-4 ס"מ לפחות בין כנף השער למזוזות האנכיות, ותימנע האפשרות של קטיעת אצבעות.
6) מיקום הכניסה חייב להבטיח יציאה בטוחה תוך כדי "האטה", למניעת ריצה מפתח היציאה לעבר הכביש. היציאה ממוסד החינוך תוגן באמצעות מעקה בטיחות שייקבע בשפת המדרכה, מול שער היציאה, במרחק של 1.5 מ' לפחות ממנו. אורכו המזערי של מעקה-הבטיחות יהיה כרוחב השער ועוד 2 מ' לפחות מכל צד, וגובהו יהיה 90 ס"מ.
ב. תחזוקה
1) פעם ב3- חודשים יש לבדוק את תקינות השער והמנעול.
2) פעם בשנה יבוצע טיפול מונע במכלול השער על ידי הרשות המקומית/הבעלות.
ג. חנייה
שטח החנייה לרכב מנועי לצורכי מוסד החינוך יהיה מחוץ לחצר המוסד. הגישה בכלי-רכב אל שטח החנייה תהיה ישירה מבחוץ, ולא תעבור בתחום מגרש מוסד החינוך או תחצה צירי תנועה של תלמידים.
ד.שילוט
מחלקת ההנדסה של הרשות המקומית חייבת להבטיח, בתיאום עם מחלקת התנועה של המשטרה, התקנת מערכת שילוט ותמרור לבטיחות התנועה של הולכי הרגל לעבר הגן.
4.3.2 גידור המגרש
א. כללי
1)מגרש גן הילדים יגודר מכל עבריו. גובה הגדר יהיה 2 מ' לפחות מפנים ומבחוץ. הגובה יימדד מפני הקרקע. במקרים שבהם קיים משטח דריכה ורוחבו יותר מ5- ס"מ, יימדד גובה הגדר ממשטח הדריכה כאמור.
2)הגדר חייבת להיות בנויה בצורה יציבה וחזקה, במבנה קשיח. היא צריכה להיות עמידה בפני כוחות אופקיים ומקשה על הטיפוס עליה.
3)אסור בהחלט להתקין בגן הילדים גדרות שיימצא בהן תיל דוקרני.
ב.מפרט הגידור
1)גדר בנויה חייבת בחישוב סטאטי ודינאמי למניעת התמוטטותה. היא תיבנה על חגורת בטון שתשמש בסיס לכל המערכת.
2)גדר סורגים יש לייצב בבסיס בטון. הסורגים יהיו אנכיים, במרווחים של לא יותר מ10- ס"מ נטו בין סורג לסורג ובחוזק הדרוש למניעת כיפוף. הסורגים והפרופילים האופקיים של הגדר, הן בקצה העליון והן על יד הקרקע, יהיו בחוזק של צינור פלדה בקוטר של 1.5 אינטש לפחות. אסור שהסורגים האנכיים יסתיימו בצורה מחודדת.
3)גדר רשת חייבת להיות מתיל בקוטר של 3 מ"מ לפחות. התיל יהיה מגולוון או מצופה חומר פלסטי עמיד. מרווחי הרשת יהיו בגודל ובצורה שימנעו אפשרות לטפס עליה (4-3ס"מ). הרשת חייבת להיות משוקעת בקרקע בחלקה התחתון או מחוברת לפרופיל ברזל אופקי המותקן לכל אורך הגדר.
אסור בהחלט שהקצה העליון של הרשת יהיה חופשי; יש לחזקו בפרופיל ברזל אופקי.
ברווחים של 3 מ', לכל היותר, יותקנו עמודי ברזל אנכיים, וביסוסם יהיה ביסודות בטון.
4)גדר חיה
א) גדר חיה אינה באה בשום פנים ואופן במקום גדרות כמפורט לעיל, אלא כתוספת נוי בתוך חצר הגן.
ב) גדר חיה תהיה משיחים בלתי רעילים ובלתי דוקרניים, שענפיהם גמישים ואינם שבירים.
4.3.3 החצר
א.כל הצנרת של מערכות השירותים והמתקנים של גן הילדים (חשמל, מים, ביוב, ניקוז, דלק וכו') תהיה בעומק של 30ס"מ, לפחות, מתחת לפני הקרקע. לא תהיינה מערכות וצנרת עיליות, על פני הקרקע או באוויר. מוני מים, ברזים וכד' יותקנו בצמוד לקירות הבניין או לגדר, במרחק של 30ס"מ לכל היותר.
ב.תאי ביקורת, ברכות הסתעפות, מגופים וכד' יותקנו בשטח מוסד החינוך באופן שפניהם יהיו בגובה פני הקרקע, בלי ליצור בליטה או שקע.
ג.בחצר לא יימצאו עמודי חשמל או טלפון. כל קווי החשמל והטלפון יהיו תת-קרקעיים. חצר הגן תהיה חופשייה ממפגעים: ערמות של פסולת בנייה, גרוטאות בעלות קצוות חדים, ברזלים תקועים בקרקע, שברי זכוכית וכד'. לא יימצאו בחצר הגן בורות, חפירות ותעלות מכל סוג שהוא ובכל עומק שהוא.
ד.יש להבטיח את ניקוז החצר ממי גשמים, כדי למנוע שלוליות ובוץ (חצר הגן תהיה בשיפוע מזערי לעבר תעלות ניקוז).
ה.הארגון והמבנה של חצר הגן יאפשרו קשר עין של הגננת/העוזרת לגננת עם כל חלקי החצר. לא תהיינה פינות נסתרות בחצר הגן.
ו.שטח החצר יהיה ממולא בחול-ים, בכורכר, באדמת גן ("סומסומייה", חצץ בעל פינות מעוגלות שגודל גרגיריו אינו קטן מ-3 מ"מ) או בדשא. יש להימנע ממילוי חצר הגן בכל חומר כיסוי שחלקיו או מרכיביו עלולים לפגוע בילדים או לפצוע אותם.
4.3.4 גינון וצמחייה
א.תכנון הצמחייה בגן הילדים ייעשה על-ידי גנן מקצועי כדי להבטיח צמחייה -
1)רב שנתית;
2)ירוקת עד;
3)בלתי דוקרנית;
4)שאינה גורמת לתופעות אלרגיות במגע;
5)בלתי רעילה.
ב.הצמחייה בגן תהיה מסוג הניתן לטיפול במים בלבד, ללא צורך בשימוש בחומרים אורגניים.
ג.יש להבטיח שלא יינטעו עצים במקומות שבהם יימצאו הילדים בתנועה מתמדת, וכן לא בצמוד לגדרות חיצוניים של הגן (אם יש עצים, יש להבטיח שלא תהיה אפשרות לטפס עליהם).
4.3.5 שבילים-שטחים מרוצפים
א.השבילים משער הכניסה לבניין יהיו סלולים או מרוצפים, למניעת אבק בקיץ, ומוגבהים מעל פני הקרקע, למניעת שלוליות ובוץ בחורף. רוחבם יהיה 1.10 מ' לפחות.
ב.לצורך תנועת הילדים בין הבניין למתקני החצר השונים ולצורך משחקיהם בצעצועים ניידים ייסללו או ירוצפו שבילים ומעברים בכל שטח החצר שרוחבם 1.10 מ' לפחות.
ג.כל השבילים האלה יהיו ישרים, בלי שברים, בליטות, מהמורות וכד', פניהם יהיו מחוספסים למניעת החלקה, ושיפועם המרבי יהיה 8.5%-7%. שיפועים גדולים יותר יש למתן באמצעות מדרגות גן (גובהן המרבי יהיה 15ס"מ, ותהיינה 3 מדרגות רצופות לפחות). שיפוע השביל לצדדיו, לסילוק מי הגשמים, יהיה בשיעור של 2%.
ד.שטחים מרוצפים, כגון אלה שבסככות הצל ובביתן האשפה, יהיו משופעים, לשם ניקוז מי הגשמים, בשיעור של כ2%-בכיוון נקודות הניקוז.
ה.מתקן לניקוי רגליים יותקן או יוצב בצד השביל.
4.3.6 מפלסים בחצר
א.מבנה המפלסים
1)אישר משרד החינוך מיקום גן ילדים במגרש שאינו מישורי, יש לתכנן את החצר במפלסי גובה שונים, שימתנו את השיפוע ויאפשרו פיתוח חלקי חצר מישוריים, שיספקו את צורכי המתקנים ואת הפונקציות האחרות הקשורות בחצר. לגבי הפרשי המפלסים והמעבר ביניהם ראה להלן.
2)בניית המפלסים בהפרשי גבהים תבוצע באמצעות קירות תומכים, קירות מגן או אמצעים אחרים (כגון שיפוע קרקע ועליו דשא או צמחים מייצבי קרקע אחרים), על פי תכנון וחישוב של מהנדס רשום.
3)מבנה המפלסים יהיה יציב, ימנע גלישות קרקע או מפולות אבנים וכד', ויאפשר ניקוז מי הגשמים מהם.
4)במבנה המפלסים יינקטו אמצעים לניקוז מי הגשמים משיפועי הקרקע שמעל למגרש גן הילדים ומעל למפלסים במגרש עצמו, כדי למנוע סחף והצפות בשטח החצר ובבניין גן הילדים.
ב.מעברים בין המפלסים
1)כל הפרש גובה בין המפלסים בחצר העולה על 50 ס"מ מחייב התקנת מעקה מגן יציב בגובה של 1.1 מ' לפחות, שסורגיו אנכיים והמרווח ביניהם 10 ס"מ נטו. המעקה ייבנה בצורה שתימנע ישיבה עליו.
2)השבילים להליכה שבין המפלסים השונים (בין שער הכניסה לבניין) יהיו בשיפוע מרבי של 8%, עם מספר מדרגות מועט ככל האפשר, אך בכל מקרה עם 3 מדרגות לפחות במהלך אחד. השבילים לתנועת ילדים בחצר עצמה, בין הבניין למתקנים ובין המתקנים לבין עצמם,
יהיו ללא מדרגות ככל האפשר, ואפילו יוארכו בשל כך, ובלבד ששיפועם לא יעלה על 8% ושלא יובילו ישירות לכיוון שער היציאה; רק בלית בררה תותקנה בהם מדרגות.
4.4בניין גן הילדים
4.4.1 מבנה הגן
א. המבנה והתפוסה של גן הילדים יהיו לפי ההוראות והתקנות המקובלות במערכת החינוך לגבי גני ילדים. המבנה יהיה צמוד לחצר המיועדת לצורכי הגן בלבד. אחת היציאות מהמבנה תהיה ישירות אל חצר המשחקים.
ב. לא יהיו מפגעי תשתית בבניין ובכיתות, ובפרט סדקים במבנה, רצפות שקועות, סימני רפיון (כגון "בטן") בתקרות תלויות ומפגעי תשתית אחרים.
4.4.2 דלתות
א.הדלתות ומערכות הפרזול תתאמנה לדרישות התקנים הישראליים המעודכנים ולחוק התכנון והבנייה ולהוראות משרד החינוך.
ב.דלת הכניסה לגן הילדים ולדלתות הכיתות תיפתח כלפי חוץ ובזווית של 1800, ואם הדלת נצמדת לקיר פינתי - בזווית של 900 לפחות.
ג.אין להתקין בשום פנים בגן הילדים דלתות דו-כיווניות (הנפתחות לשני כיוונים). כן אין להתקין בגן דלתות הזזה או דלתות הנעות על ציר פין (כדי לא ליצור מרווח בין המשקוף ובין כנף הדלת).
ד.בכל גן ילדים בן יותר מכיתה אחת תהיינה לפחות 2 דלתות: דלת הכניסה הראשית ודלת היציאה למרפסת או לחצר. בשעת תכנון הגן יש להבטיח מרחק מרבי בין שתי הדלתות. בגן דו-קומתי תהיה לכל כיתת גן דרך יציאה בטוחה ונפרדת, לא דרך הכיתות הסמוכות.
ה.אפשר להתקין בגן הילדים דלתות עם אלמנט מזכוכית בתוכן, בתנאי שהזיגוג יהיה מחומר בלתי מתנפץ (לוחות פוליקרבונט, לוחות PVC וכד'). החלק הקבוע של הדלת יכול גם הוא להיות מזכוכית, בתנאי שהזכוכית עומדת בדרישות שהוזכרו לעיל.
ו.כנף הדלת תחובר אל המשקוף באמצעות צירי צד, בעלי 2 כנפיים או יותר, שאינן מתרוממות והשומרות על רווח מזערי ובלתי מסוכן בין קצה כנף הדלת ובין המזוזה הצמודה אליו. בכל מקרה יש להתקין לאורך המזוזה שבצד הצירים רצועת גומי או כל חומר רך אחר שיכסה את המרווח וימנע אפשרות להכנסת אצבעות.
ז.כנף הדלת תצויד באבזר הידראולי לבלימת הדלת בעת פתיחתה וסגירתה כדי למנוע לכידת האצבעות ופגיעה בעוברים ושבים בפתיחה פתאומית. לדלת תהיה אפשרות להיקבע במצב פתוח על ידי אבזר שאינו מכשול.
ח.ידיות הדלתות ואבזריהן יהיו מאיכות נאותה, וחיבורן לדלת יבטיח יציבות ו"אורך חיים" גם בעומס של שימוש רב. אסור שיבלטו ברגים או פינים מהידיות, מהמנעולים או מכיסוייהם (מה"רוזטות"). הידיות תהיינה בגובה של 90 ס"מ מהרצפה.
ט.דלת הכניסה למבנה הגן או לכיתות תהיה ברוחב נקי (מידת "אור") של90 ס"מ.
י.הדלתות של תאי השירותים תהיינה ברוחב נקי מזערי של 60 ס"מ, ורצוי 70 ס"מ. גובהן יהיה 1.50 מ' מהרצפה. בין הרצפה לחלק התחתון של כנף הדלת יהיה רווח של 20 ס"מ לפחות. דלתות תאי השירותים לא תינתנה בשום פנים ואופן לנעילה מבפנים ואף לא לסגירה (מומלץ להשתמש בצמדים מגנטיים). פתיחת הדלתות תהיה כלפי חוץ. בתאי שירותים שאפשר לחדור לתוכם מבחוץ אפשרית פתיחת הדלת כלפי פנים.
נכתב ע"י משרד החינוך - האגף לביטחון, בטיחות ולשעת חירום מוגש ע"י עידן מור - מתנפחים בטיחותיים להשכרה, מתקנים מתנפחים במגוון גדלים ומזרנים מתנפחים במחירים זולים.
עידנ'ס - אטרקציות לאירועיםמתנפחיםבר ממתקיםשולחנות משחקהשכרת מתקנים מתנפחיםהשכרת מתנפחים