דף הבית מדעי החברה פסיכולוגיה טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
מוטי כהן - פסיכולוג תעסוקתי ופסיכותרפיסט 18/05/11 |  צפיות: 14985

הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ( CBT) הינו גישה טיפולית פסיכולוגית, המציעה דרכי התערבות המבוססים על ממצאי מחקרים ( evidence based ) ועל תיאוריות פסיכולוגיות מודרניות ומעודכנות. הגישה הטיפולית פרקטית וממוקדת בקשיי ההווה ובשינויים הרצויים לעתיד, הגם שמושם בה דגש מסויים גם על העבר. זו אחת מהטכניקות לטיפול פסיכולוגי הבודדות שנבחנה באופן מדעי ואמפירי ונמצאה כיעילה באמצעות מאות ניסויים מדעיים מבוקרים. כיום, היא הופכת לנפוצה יותר ויותר ברחבי העולם המערבי כטכניקה המועדפת למגוון בעיות פסיכולוגיות וכן להפרעות נפשיות. יתרונו הגדול של הטיפול הפסיכולוגי בגישה קוגניטיבית התנהגותית הינו ביכולת הפוטנציאלית שלו להביא לשינוי, לפעמים משמעותי מאד, בתוך זמן קצר יחסית. זאת בהשוואה לטכניקות פסיכותרפויטיות אחרות, שלרוב ממושכות מאד – וכפועל יוצא גם יקרות משמעותית. הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית מתבססת על תהליכים קוגניטיביים המשפיעים על הרגש, התפיסה, האמונות, על ההנעה ועל ההתנהגות. המטרות הטיפוליות מנוסחות ע"י המטופל, והצלחת התהליך הטיפולי ניתנת למדידה ולהערכה בכל עת.

המפגשים הראשונים מיועדים לתהליך של איבחון והערכה, להיכרות עם המטופל, להסבר על הגישה הטיפולית וכן להגדרת המטרות הטיפוליות. בהמשך המפגשים מבוצעת עבודה ממוקדת הן במישור הקוגניטיבי והן במישור ההתנהגותי. לעיתים נעשה שימוש בשאלונים ובהערכה פסיכולוגית עדכנית, על מנת למקד את התהליך הטיפולי באופן המותאם ביותר למטופל. הטיפולים ברוב המכריע הינם פרטניים, אך במקרים מסויימים מבוצעים טיפולים קבוצתיים. במהלך המפגשים הטיפוליים לומדים המטופלים את הקשר בין דפוסי החשיבה שלהם לבין תגובותיהם הרגשיות, הגופניות וההתנהגותיות. הם מקבלים הסברים על התופעות הקשורות לבעיות שלהם, והם לומדים לזהות מחשבות אוטומטיות ואמונות בלתי רציונליות ובלתי לוגיות. הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית מצדדת במעורבות פעילה הן של המטפל והן של המטופל, וחלק מההתערבות כולל גם משימות של רישום, מעקב ותרגול שעל המטופל לבצע לקראת המפגש הטיפולי הבא.

בתחום החברתי-תעסוקתי-ארגוני נעשה שימוש בטיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית למגוון בעיות וחסמים, הקשורים לתחום (למשל חרדה חברתית, פחד קהל, חרדת טיסה, חרדת נהיגה, פחד מעליות, חסמים המונעים קידום לתפקידים ניהוליים ובכירים יותר ועוד). התמורה המתקבלת מטיפול קוגניטיבי-התנהגותי עולה לרוב לאין שיעור מעלות הטיפולים.

מוטי כהן

פסיכולוג תעסוקתי מומחה

מומחה בפסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית

טל': 050-7676704

לאתר:   www.psychol.co.il


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 מוטי כהן - פסיכולוג תעסוקתי ופסיכותרפיסט


 


מאמרים נוספים מאת מוטי כהן - פסיכולוג תעסוקתי ופסיכותרפיסט
 
ביקורת פסיכולוג תעסוקתי מומחה: הגרפולוגיה ככלי להערכת עובדים
18/05/11 | ניהול
הגרפולוגיה משמשת אנשי משאבי-אנוש ומנהלים כחלק מתהליכי מיון וברירת עובדים. מאמר זה סוקר בהרחבה את מהות הגרפולוגיה, המהימנות והתקפות שלה ממקום של בחינה מדעית-מקצועית.

חרדה חברתית, פחד קהל - והשפעותיהם התעסוקתיות
פחד קהל הינה צורה ממוקדת של חרדה חברתית, בעייה ממנה סובלת כעשירית מהאוכלוסייה, ומשפיעה בצורה משמעותית על הקריירה התעסוקתית, בחירת העיסוק ויכולת ההתקדמות לתפקידים ניהוליים או בכירים יותר.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי
הפסיכותרפיה הקוגניטיבית-התנהגותית הינה גישה פסיכולוגית לטיפול במגוון בעיות והפרעות שיעילותה נתמכת במאות מחקריים אמפיריים.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI