בניגוד גמור לסברה הרווחת כי מעקב אחר ההוצאות ושמירת חשבוניות של כספים שהוצאנו, הם עניינם של עוסקים עצמאיים בלבד, במציאות ישנם החזרי מס לשכירים גם בתחום ההוצאות. על-פי החוק הישראלי, שכירים זכאים לנכות מההכנסה החייבת במס שלהם הוצאות שנגרמו להם בקשר ישיר עם יצירת ההכנסה – דהיינו המשכורת החודשית מהמעביד. כדי לקבל החזרי מס לשכירים בעבור הוצאות כאלה, השכירים נדרשים להוכיח לרשויות המס את הקשר הישיר בין ההוצאה לבין ההשתכרות מהמקצוע הספציפי בו הם עוסקים – אך לא בין ההוצאה לבין שמירה על מקום עבודתו הנוכחי.
נשמע מסובך? זה לא כך. הנה הבהרה: הרשויות יאפשרו לכם פעמים רבות החזר עבור הוצאה שמטרתה שמירה של המעמד המקצועי שלכם בתחום מסוים. אין המדובר בהוצאה שקשורה במקום העבודה שלכם, אלא במקצוע שלכם. כלומר – אם אתכם אדריכלים שכירים ויצאתם על חשבונכם בזמנכם הפנוי לקורס רענון של עבודה עם תוכנה ממוחשבת שהיא כלי עבודה מוכר של ארכיטקטים, על הנייר, ייתכן ויכירו בהוצאה שלכם כחלק מתהליך אישור החזרי מס לשכירים. הדבר כולל את המימון של הלימודים עצמם ובנוסף את ההוצאות הנלוות שנדרשו כדי להגיע אליו (הוצאות נסיעה) או לשהות באזור אם המדובר בסדנא מתמשכת (הוצאות לינה). כדי להוכיח שהיו לכם הוצאות כאלה, אתם חייבים לשמור במהלך השנה את כל הקבלות ו/או החשבוניות התואמות ולצרף אותן לדו"ח השנתי יחד עם טופס 106 שהוא סיכום הכנסותיכם מעבודה אצל המעביד.
באופן דומה, רכישה שוטפת של ספרות מקצועית שמטרתה שימור ידע מקצועי בתחום עיסוקכם, עשויה גם היא להיות מוכרת לצורך החזרי מס לשכירים. אם נמשיך עם הדוגמא של הארכיטקט – במקרה הזה מדובר לא בספרי תכנון, הנדסה או עיצוב, אלא, למשל, מנוי על ירחון תקופתי שסוקר את החידושים האחרונים בתחום.
יכול להיות, שהדוגמאות שהבאנו נשמעות לכם קצת מסובכות להבנה ואפילו יותר מסובכות למימוש ולהגשת דרישת החזרי מס . בדיוק בגלל זה אפשר ומומלץ לעבוד עם חברות המתמחות בהחזרי מס, לשאול אותן לגבי האפשרויות המדויקות שלכן ולסמוך על כך שכיוון שהן יגזרו עמלה התלויה בגובה החזרי המס, תהיה להן מוטיבציה גבוהה לעבוד יחד איתכם ולסייע לכם בקבלת החזרי מס לשכירים.