ביקורת ספר: -מי בכלל דיבר על אהבה ? – מאת אורית רז - רומן אהבה מרתק וקולח הנוגע לאקטואליה ולחברה בארץ
מאת חיים נוי
"מי בכלל דיבר על אהבה ?" מאת אורית רז הוא רומן מעניין ומרתק, העוסק באקטואליה ובחברה בימינו, אהבה ומתח והכול עטוף בליריות ובאווירה ייחודית , המציצה אל העולם החרדי והחילוני.
העלילה עוסקת ברוחל'ה בחורה צעירה ממשפחה דתית שחוטאת בכתיבת שירים. בספר משובצים שניים משיריה, אולם חלקים נכבדים מהספר כתובים בצורה לירית, רוויים בשירה, כיון שהגיבורה היא המספרת ושאיפתה היא להיות משוררת. השפה היא לעיתים פיוטית, ולעתים מלאת דימויים.
הסופרת אורית רז הצליחה להשחיל בספר תצורה ייחודית ומלאת קסם, כאשר שיבצה בו משיריה של הגיבורה כשהם מולבשים על אירועים ותיאורים. אחד המעמדים המרשימים שבספר הכתוב בצורה זו הוא למשל, תאור הנוף הקסום, אך המבעית, בערב שבו רוחל'ה מאבדת על שפת הים את בתוליה.
תצורה נוספת היא השימוש ברבדים הפוכים היוצרים מעמדים מיוחדים במינם. הגיבורים אומרים דבר אחד, אבל העלילה מתארת מעמדים שונים והפוכים, כאילו הסופרת קורצת לקוראים בשפת פינג פונג , בניגוד לקווי העלילה.
דמות המפתח השנייה בעלילה היא עומר מויאל, המשכנע את רוחל'ה לנטוש את שאיפתה לכתיבת שירים ולכתוב רומן ומביע, בצורה אירונית, את דעתו על מצב השירה בארץ, ושוב מעין ביקורת מצד הסופרת על מעמד השירה והמשוררים.
ברקע של הספר ניצבת גם פרשת רצח רבין ומתוארת האווירה בארץ ששררה באותה תקופה. למרות שהרצח עצמו אינו משולב בעלילות הגיבורה, היא נחקרת גם בעניין זה. רוחל'ה והאנשים המקיפים אותה משקפים פילוג, חילוקי דעות, סכסוכים, האשמות והאשמות שכנגד, המקבילים לריבוי הדעות והאמונות שפילגו את החברה בישראל בתקופת רצח רבין.
מתחת לכל אלה יש אמירה המצביעה על הצורך בהידברות, בהכלת השונה והחריג, גם במישור האישי וגם במישור הלאומי.
הספר מתאר במילים כואבות את עולמם המתרסק של ההורים ואת עתידה הקורם עור וגידים של בתם.
יש לציין שלאורך הסיפור חושפת הסופרת, בכנות ובתעוזה חסרי תקדים, ובמידה לא מעטה של פיוטיות, מצבים אינטימיים מן החצר האחורית של הנשיות: שתי הגיבורות מתמודדות עם הריון לא רצוי, כשהסופרת מעמידה אותן בעימות עם דעות חברתיות פטריארכאליות נוקשות, אך גם מושיבה אותן על כיסא הגינקולוג, ומדברת על המצב הרגשי שלהן במצבים שייתכן ולא נגעו בהם עדיין, כמו הפלה ולידה.
הספר הוא קולח, מעניין ורצוף עלילות משנה והתפתחויות. יש לציין במיוחד את השפה העכשווית, אולם הייחודית והעשירה. המשפטים הם קצרים ולא מסועפים.
לדעתי, ראוי היה לפסק לפסקאות קצרות יותר חלקים רבים בספר. למרות שהדבר אינו פוגם מהותית בשטף של הדברים, הרי גם מבחינה צורנית וגם מבחינת העיון בספר, נכון היה להקפיד על פסקאות קצרות יותר.
אין ספק שהמדובר בספר נעים ומעניין, השוזר ביד אמונה את המאורעות בארץ בתקופה רווית תככים ופילוג בארץ. זהו ספר על עולמות שונים ועל הווי חברתי המצוי לפתחה של תקופה שלא רבים מכירים את נפתוליה.
אורית רז הצליחה לצייר ביד מרתקת וקולחת רומן השופע עושר לשוני ותוכן מותח ומותירה את הקורא עם טעם של הנאה רבה.
מי בכלל דיבר על אהבה? מאת אורית רז, הוצאת ספרית פועלים, 272 עמודים.
הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים, מבקר מופעים ומוזיקה, מבקר תרבות וספרים.
חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים