מרבית האנשים אשר שוקלים התקנה של מערכת בית חכם חושבים בעיקר על הנוחות. מערכת בית חכם מתאימה מאוד במצבים בהם סיור בחדרים לצורך סגירת התריסים או כיבוי האורות הופך להיות בעייתי, אם זה מפאת חוסר זמן או בגלל הטרחה הכרוכה בכך. שליטה ובקרה מרכזית על הציוד בבית חוסכת זמן ומאמץ למי שממהר לעבודה או למי שמוגבל בתנועה, כמו במקרה של אנשים קשישים עצמאיים שלא מעוניינים בליווי צמוד. חשוב לזכור, שמעבר לנושא הנוחות, מערכות בית חכם עשויות לתרום לחסכון משמעותי בצריכת החשמל הביתית. ננסה לראות מדוע.
אחת מהתופעות הקשות המאפיינות את משק החשמל בישראל הוא תופעת העומס הבלתי מאוזן. אנחנו חיים במדינה קטנה ומספקים את כל צרכי החשמל שלנו באופן עצמאי. במילים פשוטות, כל החשמל במדינה מגיע ממקור אחד, והוא חברת החשמל. בעונת הקיץ (אשר נמשכת אצלנו רוב ימות השנה) כל אחד מדליק את המזגן האישי שלו, בנוסף לציוד חשמלי אחר. זה קורה בעיקר בשעות הצהריים החמות. שעות אלה הן שעות שיא בצריכת החשמל, וככל שרמת החיים במדינה עולה, כך עולה גם צריכת החשמל בשעות אלה. בלילה כולם הולכים לישון, גם האנשים בבתים וגם רוב המכונות בתעשייה, וצריכת החשמל צונחת. העומס הממוצע עשוי להיות סביר, אך חברת החשמל צריכה להיות מסוגלת לענות על צורכי שיא, ולא רק על הצרכים הממוצעים.
חלק מצריכת החשמל הביתית היה יכול, תאורטית, לעבור לשעות הלילה. כך, למשל, מדיח הכלים לא חייב לעבוד בצהריים, וכך גם מכונת הכביסה והמייבש. יחד עם זאת, מעטים יסכימו לקום באמצע הלילה על מנת ללחוץ על הכפתור. מערכות הבית החכם מאפשרות לתזמן את הפעלת המכשירים לשעות הרצויות מבלי שיהיה צורך להתעורר. בצורה כזאת ניתן לאזן את העומסים, לנצל את החשמל הזול יותר, ולהקל על חברת החשמל.
הדרך השניה בה מערכות בית חכם מביאות לחסכון בחשמל היא מניעת בזבוז מיותר. בבית חכם דוד החשמל נדלק בדיוק לפרק הזמן הדרוש ולא מעבר לכך, התאורה נכבית באופן אוטומטי ושום מנורה לא נשכחת. כמו כן, ניתן גם לסגור את התריסים באופן אוטומטי ולמנוע את חימום הבית.
לסיכום, מערכות בית חכם נרכשות ברוב המקרים בשל הנוחות שהן מאפשרות. יש לזכור כי למערכות אלה יתרון נוסף, והוא חסכון משמעותי בצריכת החשמל, המתאפשר הודות לאיזון עומסים ומניעת בזבוז.