דף הבית בידור ופנאי תיאטרון 1287החייל האמיץ שווייק -הבימה -תיאטרון חיפה
1287החייל האמיץ שווייק -הבימה -תיאטרון חיפה
ELYBIKORET 01/09/14 |  צפיות: 2248


1287החייל האמיץשווייק-הבימה,תיאטרון חיפה צילומים-אליליאוןירוסלב האשק  הצ'כי היה סטיריקן,סופר ועיתונאישהתפרסם בעולם כולו בזכות ספרו "החייל האמיץ שווייק ". הספר תורגם בלמעלה מ70 שפות והמחזה על פיומוצג בכל העולם. המחזה הפך במרוצת הזמן למחזה אנטי מלחמתי,העוסק במלחמה בצורה הומוריסטית וסאטירית. פרט מענין על הסופר הוא שבצעירותו הוא היהאנרכיסט,שתיין,ערק מהצבא האוסטרו הונגרי והפך לעיתונאי במלחמת העולםהראשונה. החייל שווייק הפך לסמל האדם הקטן הלכודבמנגנון הביורוקרטי והמלחמתי.
הלכתי לראות את ההצגה עם דעה קדומה במקצת, כיכילד ראיתי את מאיר מרגלית משחק בתיאטרון "אוהל" את התפקיד של שווייק ותפקיד זה שלונשאר חרוט בזכרוני תקופה ארוכה. מה רבה היתה הפתעתי כשמיד עם התחלת ההצגההשתחררתי מהדעה הקדומה ונדרכתי במתרחש על הבמה.
המחזה עוסק במלחמה וראיתי אותו כאשר אנו הינוב"מלחמה"סליחה באמצע מבצע.מלחמה זה דבר רציני אך אברהם קושניר הוכיח שאפשר לתארמלחמה בהומור, בקלילות ובצורה מבדרת גם כשאתה בתוך מבצע. .
קושניר היה שונה ממרגלית.היה אחר ,אך גילם אתהתפקיד בצורה מקסימה ,תענוג היה לראותו בחוש ההומור שלו,בהבעות פניו,במשחקו הנותןחיים אחרים לדמות כל כך ידועה וחרוטה .
שווייק הטיפש,האדם הפשוט, סוחר הכלבים העממי,עומד מול המפקדים,מול המלחמה,מול צבא האוייב ומנצח בגדול. שווייק הוא אדם תמים .חושב שכאזרח נאמןלמולדתו עליו לצאת למלחמה כדי להגן עליה.הוא נתקל בתופעות שונותבצבא.מתנהג כטיפוס המקבל את מה שמפקדיו אומרים לו אך תוךכדי כך אנו עדים לביקורת סרקסטית ונוקבת על מוסדות שונים,מפקדים ותופעותשונות. קושניר נתקל גם בכמורה ומראה את הכיעור שלהכומר המייצג אותה,נתקל בביורוקרטיה הצבאית,במפקדים הדואגים קודם כל לנוחיותםהפרטית,במלחמה הלא נחוצה לאיש.
לאחר שפרינציפ הסרבי רצח את יורש העצר האוסטרוהונגרי בסרייבו הוא יודע שתפרוץ מלחמה .הוא פטריות רוצה להתגייס, מערים עלהשלטונות, מתגייס ומתוארות אפיזודות שונות הקורות לשווייק המתארים את חוכמתו מולהמפקדים וכמה המלחמה לא הגיונית ומיותרת.
יוסף אל דרור שעיבד את המחזה והבמאי משה נאורהשמידו והוסיפו רפליקות וקטעים.
דבר אחד בלט במיוחד עם הרמת המסך.התפאורה הדלה,חסרת הדמיון והטעם, ללא אופי ושלא התאימה לתיאטרון מקצועי. עיצב אותה ערן עצמון .היא היתה מורכבת מיריעותבד לבן פשוט הנע מפעם לפעם ומסתיר חלק אחר של   הבמה. התלבושות עיצבה עופרה קונפינו.על המוסיקה היהאחראי  אורי וידיסלבסקי ועל התאורה מאיר אלון.עיצוב הוידאו הלא כל כךברור היהשל יואב כהן.
קושנירמקסים בתפקיד זה.הוא איש פשוט,תמים ביותר,לוקח כל דבר ברצינות אך בדרך שלו,נמצא כלהזמן על הבמה והוא הופך למרכז כאשר כל שאר המשתתפים הופכים"נספחים"שמטרתם לסייע לובתפקידו. הואהכוכב מבלי שנרגיש שיש לו רצון להיות כזה.הוא המניע את העלילה ,הוא כאמור המרכזוהוא העיקר.
קושנירמשחק את תפקידו בחן,בחופשיות,אוהב מולדת אמיתי הרוצה להתגייס לצבא נגד הזרם שלהמשתמטים.הוא אינו רוצה לגרום רע לאדם במודע אך רצון בלבד אינו מספיק .הוא מאומריהכן לממונים עליו,ישר, שכוונותיו טובות שאינן מסתיימות תמיד בטוב. קושנירהפך את שווייק לאדם שהקהל רוצה שלא יקרה לו דבר ,שיעבור את המלחמה בשלום,ויחזורהביתה בשלום כי אהדת הקהל מהרגע הראשון ועד הסוף איתו.
כלהשחקנים ,כל"הנספחים  "ממלאים את פקידם בצורה שלא להעפיל על הדמות המרכזית דהינו עלקושניר. נתירביץ,חסר המזל,מפקדו של שווייק טוב בגילום התפקיד.משרתו משרת אותו היטב אך גורם לולצרות ובעיות. עוד משתתפים בהצגה חלקם בכמה תפקידים שמעוןכהן,ג'אסן עבאס, נבו קמחי, עמי סמולרצ'יק,ג'יל בן דוד,קובי מאור,שמוליק כהן,איציקכהן,דורון עמית,ריקי בליך ,אורי הוכמן בתפקיד הכומר שבסוף מתברר בהצגה שהוא יהודיוהפך לכומר כי היה מחוסר עבודה וכן שני כלבים רקסי ומקס.
החייל האמיץ שווייק  הנה הצגה יפה ,מבויימתהיטב,בביצוע מקסים של קושניר,מלאת אמירות ,הצגה בה אפשר לצחוק מהמלחמה גם בעתמבצע.ההפקה היא בשיתוף פעולה ביןתיאטרון הבימה ותיאטרון חיפה
לראות או לא לראות:בידורמעולה.מומלץ.נכתב על ידי elybikoret-אלי ליאון , 21/08/2014 11:23 אלי  ליאון
[email protected]
טל03-6856786
עיתונאי-מבקראמנות,
חבר אגודת העיתונאים ת"א ותא המבקרים שליד האגודה.
מנהל קהילות פנאיותרבות "מוטקה"אני מזמין אתכם להכנס לאתרי
בו ריכזתי ביקורות שכתבתי  והתפרסמו באתרי אינטרנט שונים
בכל שטחיהאמנות,חיבורים שכתב פרופ',יוסי גמזו וחומר אחר.
הכתובת www.elybikoret.022.co.il


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 ELYBIKORET

אלי ליאון-ELYBIKORET



 


מאמרים נוספים מאת ELYBIKORET
 
1822דב נבון-תיאטרון תמונע
12/07/20 | תיאטרון
הצגת יחיד

1823 הכוזרי-תיאטרון תמונע
10/07/20 | תיאטרון
עפי ספר של יהודה הלוי

1821 הבן- תיאטרון הקאמרי
27/06/20 | תיאטרון
מחזה מרגש ביותר

1818אלף לילה ולילה-תיאטרון יפו
30/05/20 | תיאטרון
4 מתוך סיפורי אלף לילה ולילה

1816אורית וולף דוד דאור-מסע בשניים
24/03/20 | מוסיקה
שירים מאלבום ובכלל

1813שבילי הזמן
01/03/20 | מוסיקה
סולן פסנתרן צעיר מעולה

1811אורית וולף-לימור עובד
15/02/20 | מוסיקה
קונצרט נפלא

1810ג'נטלי-מחזמר בתיאטרון חיפה
13/02/20 | מוסיקה
מחזמר על הפליה .רוב השחקנים כההי עור

1809חלבה בטעם מלבי-אחוה
09/02/20 | עיצוב
טעם שלא קיים בעולם בחלבה יחודי לאחוה

1808רומאו ויוליה-בלט מוסיקה פרוקופייב
08/02/20 | מוסיקה
ביצוע בולשוי בלט
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI