דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: מצחיקונת - המחזמר שגילה את ברברה סטרייסנד – מיה דגן בתפקיד חייה
ביקורת: מצחיקונת - המחזמר שגילה את ברברה סטרייסנד – מיה דגן בתפקיד חייה
חיים נוי 08/12/16 |  צפיות: 3441

ביקורת: מצחיקונת - המחזמר שגילה את ברברה סטרייסנד – מיה דגן בתפקיד חייה – חוויה של שירה, מחול ומוזיקה – תיאטרון הקאמרי

מאת חיים נוי

המחזמר הנודע מצחיקונת שהביא תהילת עולם  לברברה סטרייסנד, המועלה בתיאטרון הקאמרי , הוא חוויה מוזיקלית המאפשרת למיה דגן לככב בתפקיד חייה. הבמאי צדי צרפתי הצליח להעלות מחזמר מרשים, נעזר בכוריאוגרפיה המדהימה של עוז מורג, והתוצאה היא מחזמר מרגש, תוסס ומעניין.

על ההפקה רבצה הפרשיה שבעטיה חלף חתול שחור בין מיה דגן לבין ציפי פינס מנהלת בית ליסין. מיה שהייתה בלהקת השחקנים הקבועה בבית ליסין ביקשה לגלם את התפקיד בקאמרי וציפי פינס סירבה לשחרר אותה. דגן פרשה מהתיאטרון ועננה שחורה פגעה ביחסיה עם פינס.

המחזמר הנודע הועלה לראשונה בארה"ב ובו כיכבה ברברה סטרייסנד שלוהקה לאחר מכן לסרט הקולנוע ובו זכתה באוסקר על משחקה. השיר PEOPLE מהמחזמר בביצוע סטרייסנד היה לאחד הלהיטים המושמעים בעולם.

העלילה עוסקת בסיפור חייה של פאני ברייס, שחקנית יהודיה מברוקלין, שפילסה דרכה לצמרת עולם הבידור בניו יורק בתקופה שלאחר מלחמת העולם. בתיאטרון היא כובשת את לב הקהל וגם את ליבו של ניק ארנסטיין, מהמר מוכר המחזר אחריה.כשפאני מוזמנת להצטרף לסיבוב ההופעות של המפיק האגדי פלורנס זיגפילד היא הופכת לכוכבת.כאשר אהובה, ארנסטיין, נאלץ לעזוב את הארץ היא מחליטה ללכת אחריו ופורשת מן המופע וכשהם חוזרים מסיבוב הימורים בחו"ל, השניים מתחתנים ומביאים לעולם בת.פאני חוזרת לבמה וארנסטיין חוזר להמר.פאני משיבה לעצמה את תהילת העבר שלה בעוד ארנסטיין חוזר ומסתבך בחובות ואף מורשע במעילה.הסיום די צפוי, אך זאת כדאי לצפות בתיאטרון.

פאני ברייסנולדה כפאני בוראך, למשפחה יהודית שהיגרה לארה"ב מהונגריה. היא מתה בהוליווד משבץ מוחין, בגיל 59.

המחזה נכתב בידי איזובל לנארט ואת הפזמונים כתב בוב מריל. המלחין הנודע ג'ול סטיין (שטיין במקור) כתב את המוזיקה . סטיין, ממוצא יהודי,שמת בהיותו בן 89, נחשב לילד פלא ועוד בתקופת ילדותו הלחין מוזיקה ושירים .הוא הלחין יותר מ- 1500 שירים, רובם לסרטים ולמחזות זמר. אחד משיריו הנודעים "יהלומים הם ידידיה הטובים ביותר של האישה" זכה לביצוע מפורסם של מרלין מונרו. הוא גם הלחין את השיר הנודע "3 מטבעות במזרקה", מחזות זמר ושירים לזמרים נודעים.

במקור יועד התפקיד הראשי במחזמר למרי מרטין, אך בהפקה התנגדו לכך בנימוק שאין היא יהודיה. לאחר דחיות רבות, הועלה המחזמר מחוץ לברודווי להצגות הרצה וברברה סטרייסנד לוהקה לתפקיד הראשי. במהלך הצגות ההרצה, קוצר המחזמר בחצי שעה וגם קוצצו ממנו 5 שירים. הבכורה הרשמית הייתה במארס 1964 בברודווי והוא הועלה 1348 פעמים. סטרייסנד הוחלפה במהלך ההופעות על ידי לייני קאזאן ומאוחר יותר על ידי מימי היינס.  המחזמר היה מועמד ברוב הקטגוריות של פרס הטוני, אך הובס על ידי המחזמר הלו דולי שגרף את הפרסים. רק כאשר הופק המחזמר לסרט קולנוע בשנת 1968 קיבלה ברברה את האוסקר על התפקיד. בין לבין הועלה המחזמר בארה"ב, אך הפקה מחוף לחוף ב-1996, נקטעה תוך כדי הסיור שבו גילמה דבי גיבסון את התפקיד הראשי. לפני 10 שנים הייתה גם הפקת קונצרט של המחזמר בניו יורק ובביצוע שורת זמרות ידועות. בינואר ובאפריל תכננו להפיק את המחזמר בלוס אנג'לס ובברודווי, אך ההפקה בוטלה בנימוק של בעיות תקציב. בינתיים, עלו הפקות נוספות  ובין היתר בלונדון השנה – לאחר 50 שנה - וכן מופעים נוספים שיסתיימו בטור ברחבי אנגליה בידי קאסט שיחל את ההפקה בפברואר שנה הבאה עם הכוכבת הבריטית שארידן סמית.

ההפקה הראשונה בישראל הייתה לפני כמה שנים בבית צבי ברמת גן ועתה בתיאטרון הקאמרי.

מיה דגן מבצעת במחזמר ברגישות רבה, במקצועיות וכישרון רב את דמותה של פאני ברייס . מיה היא פרפורמרית מעולה, בעלת קול חם ועמוק ויכולת משחק מצוינת. היא נמצאת רוב הזמן על הבמה. משחקה הוא נפלא והביצוע הקולי שלה טוב מאוד ומדויק. כל המחזמר בעצם עומד על דמותה ומשחקה המשובחים והיא עומדת במשימה הקשה באורח מעורר הערצה.

ניק ארנסטין, בעלה המהמר, מגולם בידי עמוס תמם , רב הקסם והכישרון. עמוס הוא בעל כישרון מעולה וקול חם ועמוק.

אורנה רוטברג מגלמת נהדר את רוז ברייס, אימא של פאני, והיא ראויה לתשואות חמות על ביצוע משחק וזמרה ובמיוחד בקטע הריקוד.

אבי טרמין מוצלח בגילום דמותו של המפיק האגדי פלורנס זיגפילד. משחקו הוא משכנע ונאה.

מי שיכול לתת שיעור במשחק הוא שלמה וישינסקי הוותיק המגלם למופת את דמותו האפיזודית של המפיק-במאי טום קיני.

עמית רייס גונב לא אחת את ההצגה בגילום אדי, ידידה הקרוב, והכוריאוגרף של פאני. עמית מפגין יכולות משחק, קול ותנועה מקסימים. הקטע שלו עם אורנה רוטברג הוא מוצלח במיוחד.

אסנת בן יהודה מרשימה ומוצלחת בדמותה של גברת מיקר והיא מפגינה משחק בולט ומעולה. אסתי קוסוביצקי נהדרת  ומעולה בדמות גברת סטרייקוש, חברה נוספת לשלוש הנשים סביב השולחן העגול.

ליאור גלרון כאמה, מפגינה יכולות משחק וריקוד מושלמים ומעולים.

יש לציין באופן מיוחד גם את שוהם שיינר המגלם מספר תפקידים, אך מפגין יכולת ווקאלית קסומה כטנור בהצגה שבתוך הצגה.

רועי מלכה המוכשר מתבלט כבמאי וכנוכל ההשקעות בלקי ומגיש משחק יפה ורב כישרון.

אברי ארבל רב הכישרונות מגיש יכולות מצוינות של משחק ותנועה , במיוחד בקטע הסיום.

שני שאולי מעולה ביכולות הווקאליות שלה ובמשחק ותנועה.

שמרית ששון וליאור כהן נפלאות כבנות הנלוות בהפקה.

בין הרקדניות בולטת אלה רוזנצוויג הנהדרת. מצוינים גם קטיה רוזנפלד,נופר לוינגר, מאור לוי, לירון כהן,ספיר יצחק, יהודה רותם, אור דנון, נעה דגן, מתן בן שימול,אדיר בובליל, מתן און ימי.

דורי פרנס אחראי לתרגום המוצלח לעברית. המנצח טל בלכרוביץ אחראי לניהול המוזיקלי הנהדר ולתזמורת המשובחת. מאיה אבידן אחראית להדרכה הקולית המעולה. במבי פרידמן עיצב את התפאורה המצוינת. מוני מדניק עיצב תלבושות קסומות. קרן גרנק עצבה את התאורה הנאותה.

אין ספק כי המחזמר המרגש והייחודי הזה הציב אתגרים לא קלים להפקה ואולם צדי צרפתי הצליח ללהטט עם להקת השחקנים הנהדרת וביחד עם עוז מורג בכיר הכוריאוגרפים בארץ, הם רקחו עם כל היוצרים והצוות, מרקחת מוזיקלית עסיסית ונוטפת חגיגה קסומה.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר  סוכנות הידיעות הישראלית עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

 


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
התוצאות הכספיות של ExaGrid לשנת הכספים 2025 - רבעון שיא ושנת שיא עבור החברה
ExaGrid מדווחת על 20 רבעונים רצופים של רווחיות ברווח והפסד, ב-EBITDA ובתזרים מזומנים חופשי.

Cast AI מוערכת ביותר ממיליארד דולר עם השקת שוק ה-GPU שלה
OMNI Compute הוא שוק חישוב מאוחד המאפשר לחברות לגשת ל-GPU (יחידת עיבוד גרפית), להקצות אותם ולהפעילם בכל ענן או אזור, ללא צורך בשינויים בקוד

GA-ASI ו-USN ניסו את מערכת חלוקת סונובוי מורחבת עבור MQ-9B SeaGuardian(R)
General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) וחיל הים האמריקאי ממשיכים להרחיב את יכולות הלוחמה נגד צוללות (ASW) של מערכת כלי הטיס הבלתי מאוישים (UAS) MQ-9B SeaGuardian® .

1X חושפת שינוי פרדיגמה בבינה מלאכותית הומונואידית: NEO מתחיל ללמוד בכוחות עצמו
1X נרגשת להכריז על 1X World Model, עדכון בינה מלאכותית פורץ דרך עבור NEO, המסמן קפיצת מדרגה משמעותית ברובוטיקה דמוית אדם. 1X World Model מאפשר ל-NEO להפוך כל בקשה ליכולת בינה מלאכותית לפי דרישה, תוך שהוא משתמש במודל וידאו המבוסס על פיזיקה מציאותית.

מותג הספורט הגלובלי U.S. Polo Assn הוכרז כנותן החסות הרשמי לחולצות ולביגוד של גביע העולם האגדי בפולו השלג סנט מוריץ
U.S. Polo Assn., מותג הספורט הרשמי של איגוד הפולו של ארצות הברית (USPA), יערוך את הופעת הבכורה שלו כנותן החסות הרשמי של החולצה והביגוד של גביע העולם ה-41 בפולו שלג סנט מוריץ, שיתקיים בין התאריכים 23-25 בינואר 2026, באגם הקפוא האייקוני של סנט מוריץ.

Datavault AI מכריזה על המטרה להרחיב את רשת מוניטיזציית הנתונים מונעת הבינה המלאכותית שלה ליותר מ-100 ערים ברחבי ארצות הברית הרציפה
Datavault AI מכריזה על המטרה להרחיב את רשת מוניטיזציית הנתונים מונעת הבינה המלאכותית שלה ליותר מ-100 ערים ברחבי ארצות הברית הרציפה, החל מהמחצית השנייה של 2026, ובהתאם לכך, עם יעד הכנסות ל-2027 Datavault AI צופה שהרשת תהיה פעילה במלואה, עם למעלה מ-100 צמתים ב-33 ערים ברחבי המדינה, ולייצר הכנסות במחצית השנייה של 2026. יעד ההכנסות עבור פרויקט זה עומד על 400 עד 500 מיליון דולר, בכך שהוא תומך בתחזית ההכנסות של 200 מיליון דולר לשנת 2026.

FPT מונתה לשותפה הגלובלית הראשונה של Sitecore במסגרת תוכנית Global Elite Reseller
תאגיד ה-IT הגלובלי FPT הודיע על מינויו כ-Global Elite Reseller הראשון במסגרת יוזמה חדשה של Sitecore, המרחיבה את תוכנית ה-Global Reseller המוצלחת שלו

גרמניה רוכשת שמונה מטוסי MQ-9B SeaGuardian(R) RPA דרך NSPA
NSPA תומכת במדינות נאט"ו ברכישה ותחזוקה של RPA מתקדם רב-תחומי של GA-ASI

Datavault AI חוגגת את ההשלמה המוצלחת של Dream Bowl XIV, חדשנות בלוקצ'יין פורצת דרך בבידור ספורטיבי
ב-10 בינואר 2026, כמה עשרות בוגרי NFL מהגדולים שיש (לחצו כאן לרשימת הספורטאים המשתתפים) חתמו בשידור חי על 100 כדורים (לחצו כאן כדי לצפות בכדורים של בוגרי NFL החתומים) ו-500 חולצות (לחצו כאן כדי לצפות בחולצות החתומות של בוגרי NFL);

AACSB מזמינה לקבל את הערות הציבור על הסטנדרטים הגלובליים לחינוך עסקי לשנת 2026
AACSB International פרסמה היום טיוטות חשיפה של הסטנדרטים הגלובליים הראשונים שלה לחינוך עסקי ותקני ההסמכה בחשבונאות לשנת 2026, ומזמינה לקבל משוב מבתי ספר למנהל עסקים, סגל, סטודנטים, מעסיקים, אגודות להשכלה גבוהה ובעלי עניין נוספים ברחבי העולם.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI