דף הבית בידור ופנאי תיאטרון ביקורת: " הרציף המערבי" - מחזה מהפנט של המחזאי הנודע קולטס - משחק משובח להצגה קשה לעיכול - בית צבי
ביקורת: " הרציף המערבי" - מחזה מהפנט של המחזאי הנודע קולטס - משחק משובח להצגה קשה לעיכול - בית צבי
חיים נוי 07/02/18 |  צפיות: 3062

ביקורת: " הרציף המערבי" - מחזה מהפנט של המחזאי הנודע קולטס - משחק משובח להצגה קשה לעיכול - בית צבי

מאת חיים נוי

"הרציף המערבי" מאת המחזאי הצרפתי הנודע ברנאר מארי קולטס , העולה בבית צבי ברמת גן, הוא מחזה מהפנט, בביצוע שחקנים מוכשרים ומשובחים למחזה קצת קשה לעיכול שלא בטוח שכל צופה יידע להכיל אותו.

קולטס נחשב למחזאי הצרפתי המודרני הפופולארי בעולם. יצירותיו, כשניים עשר מחזות, תורגמו ליותר מ-30 שפות. הוא מת מסיבוכי איידס בשנת 1989, בהיותו בן 41.

המחזה כבר עלה בישראל בתיאטרון באר שבע בשנת 1996 ולוהקו בו השחקנית המנוחה חנה מרון הדגולה, גדליה בסר, לאורה ריבלין ודורון תבורי, שגם תרגם את מחזותיו לעברית.

המחזה עוסק באפלוליות החברה ומשכך, רוב ההצגה משוחקת בעלטה מסוימת, מתמקדת בדמויות על רציף עץ סולידי שבו בקיעים ונורות מרצדות. המחזה בנוי מתמונות בעלילה שהדמויות, בדרך כלל זוג או שלושה, נוכחים על הבמה. המוזיקה המונוטונית בחלקה , הלקוחה כאילו מסרט מתח, מוסיפה לתצוגה וגם התאורה הראויה משחקת תפקיד מרכזי במחזה.

העלילה לא תמיד מובנת לצופים אקראיים וגם התצורה שהיא בעצם משחק מהפנט, עלולה לפגום בקשב של צופים מסוימים. ייתכן ומדובר באלגוריה על שולי החברה והצורך הקיומי ומכל מקום, אין למחזה סיום טוב כנהוג במחוזותינו.

העלילה מתרחשת ברציף שיצא מכלל שימוש בפרבר של עיר דמיונית. רק  נהר חוצץ בין הרציף המוזנח לבין העיר הגדולה. המקום מאכלס טיפוסים שונים , החיים בדלות וגם מעוברי אורח מזדמנים.

מוריס קוך מגיע ברכבו עם אשתו פונס (מוניק במקור) ושם הוא מבקש ממנה לשוב על עקבותיה ולהשאירו בדד. האישה חוששת לגורלו ושבה לחפשו . מוריס זומם לשים קץ לחייו כנראה בשל אובדן פיקדון כספי גדול של נזירות והוא חושש לשמו הטוב. ברציף הוא פוגש את שארל ואבאד ומבקש סיוע שלהם. אנו נתקלים גם בזוג ססיל ורודולף, פליטים מדרום אמריקה ובבניהם- קלייר ושארל. הבחור פאק מגיח גם הוא ומזימתו היא לקבל את חסדיה של קלייר. כלי נשק המוסתר בבגדיו של אחד מהם מסייע לעלילה ולסוף שהוא בעצם רק התחלה. מעין עלובי החיים .

חלומות רדומים על חיים בני תקומה מתמוססים בעוצמה בהמית ודועכים לאיטם.

הבמאי חנן ישי הצליח להפיח קסם מיוחד עם להקת השחקנים המשובחים והתוצאה היא מצגת מהפנטת- אם כי היא אינה יעילה לכל צופה ודכפין. יש להיכנס לעובי המילים והתמונות כדי שקסמו של קולטס יהיה מוחשי.

ההצגה ,אגב, נכתבה לפי הזמנת הקומדי פרנסז הצרפתי הנודע בשנת 1985.

ניר לוגסי מגלם במשחק מרתק את מוריס קוך והוא מפליג במסע ברציף המוזנח במשחק משובח .

מיכל לוינטון כאשתו, משחקת ברגש ובעוצמה תיאטרלית יפה.

הדר קרן כססיל מגישה משחק מעולה ומקרינה נופך מיוחד של חוויה תיאטרלית.

גל בן מויאל מגלם את בעלה רודולף ביכולת מצוינת.

זיו עוז ארי כשארל בנם של בני הזוג הזה, מגלם את התפקיד באורח מקצועי ומשובח .

דוד עומר כפאק , הבחור הריקני המשוטט ברציף ותאוותו לא יודעת בלמים .כל רצונו הוא להשיג את חסדיה של קלייר בתם של בני הזוג ססיל ורודולף. משחקו מצוין.

דור לוי מגלם נפלא את אבאד במשחק כמעט ללא מילים רבות.

לקינוח יש לציין את אלונה לובנברג שמגלמת בצורה מהפנטת את הנערה קלייר ומשחקה הוא ברוך כישרון, קולח וייחודי.

נטשה מנטל הצליחה לעצב תלבושות מדהימות לעלובי החיים הללו, בתוספת תלבושות חגיגיות לזוג המגיע לרציף המוזנח.

אמיר קאסטרו עצב תאורה שמשחקת תפקיד מכריע במחזה. גרשון וויספירר אחראי למוזיקה המקורית שכאילו נלקחה מסרטי מתח והיא מעולה במיוחד.אולג מלצב עצב את התנועה העדינה.

התרגום של דורון תבורי הוא קולח ועכשווי.

הבמאי עצב גם את התפאורה שבנויה בעצם מדק עץ עשוי מקרשים ומוטות , המדמים את הרציף ומתחתם נורות בוהקות, לפי הצורך.

הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתים, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.

צלם - יוסי צבקר


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 חיים נוי

חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי של סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, לשעבר עורך ראשי של סוכנות הידיעות עתים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים



 


מאמרים נוספים מאת חיים נוי
 
פתרון EUDR של Source Intelligence מפשט בדיקת נאותות עבור בירוא יערות
פלטפורמת התוכנה כשירות מפשטת את הערכת הסיכונים, איסוף הנתונים והגשתם עבור חברות הנדרשות להציג תאימות לתקנות EUDR

Spacely AI הבטיחה סבב גיוס ראשוני בהיקף מיליון דולר כדי להעצים את התכנון של בינה מלאכותית יוצרת עבור אדריכלים ברחבי העולם
Spacely AI, חברת הסטארטאפ מבנגקוק שמביאה בינה מלאכותית יוצרת (GenAI) לתחום האדריכלות ועיצוב הפנים, גייסה מיליון דולר בסבב המימון הראשוני שלה בהובלת PropTech Farm Fund III, עם השתתפות של וואנאפורן פורנפרפה (מנכ"לית, P Landscape Co., Ltd), טד פושקרישנה טירפאטנה (מייסד UTC Holdings Co., Ltd) ומק סרוניו סטיטרי (לשעבר סמנכ"ל הנדסה, GitLab).

WeRide משתפת פעולה עם Lenovo בהשקת פלטפורמת HPC 3.0 מלאה ברמת הדרישות של תעשיית הרכב על בסיס על בסיסי שבבי DRIVE AGX Thor של NVIDIA
WeRide (נאסד"ק: WRD), מובילה עולמית בטכנולוגיית נהיגה אוטונומית, השיקה את פלטפורמת המחשוב עתירת הביצועים HPC 3.0, שפותחה במשותף עם לנובו (HKSE:0992) ומבוססת על שבבי DRIVE AGX Thor המעודכנים ביותר של NVIDIA (נאסד"ק: NVDA).

שווי השוק של ETH והמזומן של BTCS Inc עומד כעת על 242 מיליון דולר
הסכימה להנפיק איגרות חוב להמרה בשווי של כ-10 מיליון דולר במחיר של 13 דולר למניה, פרמיה של 198% לשער הסגירה ב-18 ביולי

31 Concept נחשפת לראשונה, ותציג פלטפורמת בינת רשת פורצת דרך בתערוכת Iss Asia 2025
מציגה לראשונה את עתיד הנראות של תעבורה מוצפנת ומודיעין סייבר ריבוני

Bitget Launchpool רשמה למסחר את Caldera (ERA) יותר מ-2.6 מיליון אסימוני תגמולים
Bitget, בורסת המטבעות הקריפטוגרפים המובילה וחברת Web3, הודיעה על הרישום של Caldera (ERA) למסחר בספוט. Caldera היא פלטפורמת הכרזה מבוססת Ethereum המאפשרת גידול אופקי ופעילות הדדית בין הכרזות.

Zero Networks משפרת את יכולת המכירות הבינלאומית שלה באמצעות גיוס משמעותי באזור EMEA
מצרפת את טוני הדזימה המנוסה בתפקיד סגן נשיא לענייני מכירות באזור EMEA ו-LATAM

מועד אחרון חשוב לתביעה נגד RBGLY: רוזן, חברה מובילה, מעודדת משקיעים ב- Reckitt Benckiser Group PLC עם הפסדים של יותר מ- 100 אלף דולר, להבטיח ייעוץ
מועד אחרון חשוב לתביעה נגד RBGLY: רוזן, חברה מובילה, מעודדת משקיעים ב- Reckitt Benckiser Group PLC עם הפסדים של יותר מ- 100 אלף דולר, להבטיח ייעוץ לפני המועד האחרון החשוב בתביעה ייצוגית בניירות ערך – RBGLY

Lantronix מחדשת את הקישוריות התעשייתית עם השקת סדרת הנתבים האלחוטיים תומכי 5G הזמיני ועטורי הפרסים שלה
סדרת NTC-500 החדשה של Lantronix מאפשרת לארגונים להשיג ניידות מהדור הבא, תובנות בזמן אמת והחזר ROI משופר

שותפות טרנס-אטלנטית חדשה עבור CCA אירופאי
18/07/25 | ספורט
General Atomics מכריזה על תוכניות לפיתוח בינלאומי מהיר של מטוסי קרב בלתי מאוישים
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI